Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pluje olejem.

Featured Replies

Napisano

Taka sytuacja. Po tygodniu postoju i odpaleniu chlapnęło trochę olejem z wydechu. Jak na fotce. To było miesiąc temu.

Dzisiaj po dwóch dniach postoju i odpaleniu było tak:

W tzw. międzyczasie przejechałem 2 tys. km.

Silnik bierze 1 litr oleju 5W30 na 5 tys. km. Poza tym jeździ normalnie. Nie dymi.

Uszczelniacze do wymiany czy oddać taczankę na złom?

:hmm:

Napisano

Glowica do wymiany
Jakby byly uszczelniacze to by dymil

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Marcinekkk napisał:

skoro wiedziales , nie zal ci bylo kostki?

czy to nie twoja ;]

Nie wiedziałem. Wczoraj zobaczyłem to co na zdjęciu i nie sądziłem, że będzie więcej.

;)

Napisano

A to przypadkiem nie woda z nagarem ?

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Slaw_ek napisał:

A to przypadkiem nie woda z nagarem ?

Nie macałem dokładnie. To co na zdjęciu przetrwało już miesiąc. Woda z nagarem to chyba zmyłaby się?

Jeśli jednak to woda z wydechu z nagarem to jak to zmienia rokowania?

Edit: Możesz mieć rację. Na co dzień tego nie zaobserwowałem a przed tym postojem przejechałem niecały kilometr co powoduje zebranie dużej ilości wody w tłumiku. To ma sens. Tylko skąd tyle nagaru? Ten litr oleju konsumowany na 5tys. km?

Edytowane przez Joki

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, TWENTIS napisał:

Glowica do wymiany
Jakby byly uszczelniacze to by dymil

Co właściwie może się z nią dziać? Olej czysty. Majonezu pod korkiem nie ma. Płyn chłodniczy czysty.

Napisano
4 godziny temu, Joki napisał:

Taka sytuacja. Po tygodniu postoju i odpaleniu chlapnęło trochę olejem z wydechu. Jak na fotce. To było miesiąc temu.

Dzisiaj po dwóch dniach postoju i odpaleniu było tak:

W tzw. międzyczasie przejechałem 2 tys. km.

Silnik bierze 1 litr oleju 5W30 na 5 tys. km. Poza tym jeździ normalnie. Nie dymi.

Uszczelniacze do wymiany czy oddać taczankę na złom?

Musisz zrobić dodatkowy test - usiądź za wydechem, zatkaj go szmatą, poczekaj aż się ciśnienie napompuje i odetkaj.

Napisano

Też mi się wydaje że to woda z nagarem. Nawet na tym zdjęciu to tak wygląda jakby woda już odparowała i został sam nagar.  Miałem coś podobnego w TSI po długim postoju. Po takim odpaleniu przejedź palcem po końcówce wydechu, u mnie to co kapało wyglądało jak smoła, ale w dotyku było mokre, a nie tłuste.

Napisano

To nie olej. To nieodparowana woda z wydechu wymieszana z sadza. 

Napisano
4 godziny temu, Joki napisał:

Nie macałem dokładnie. To co na zdjęciu przetrwało już miesiąc. Woda z nagarem to chyba zmyłaby się?

Jeśli jednak to woda z wydechu z nagarem to jak to zmienia rokowania?

Edit: Możesz mieć rację. Na co dzień tego nie zaobserwowałem a przed tym postojem przejechałem niecały kilometr co powoduje zebranie dużej ilości wody w tłumiku. To ma sens. Tylko skąd tyle nagaru? Ten litr oleju konsumowany na 5tys. km?

Sadza z woda na polbruku też nie zejdzie. Ja bym nie ciśnieniował i jeździł dalej, to tylko woda. Jakby żygał olejem do wydechu auto musiało by żreć z pól litra na 100, poza tym część układu do kata jest tak gorąca że musiało by dymić jakby olej szedł w tłumik.

Edytowane przez Slaw_ek

Napisano

Woda z nagarem, żeby pluł olejem to musiałby Ci brać 1l/100km. Mam podobnie w Matizie, wystarczy że podkręcę go do max obr. silnika na postoju i mam taka plamę na 2 metry;) A dolewam ~1l/10kkm.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Mieliście rację. Pierwszy deszczyk zmył wszystko. Właśnie sobie przypomniałem, że zrobiłem fotkę.

2017-09-20 18.52.19.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.