Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Napięcie pomiędzy przewodami L i PE

Featured Replies

Napisano

Wątek z serii elektryka prąd nie tyka, czyli nie mam pojęcia co robię. 

Przy okazji walki z gniazdkiem, które wybijało bezpieczniki po podłączeniu urządzeń odkryłem,

że napięcia pomiędzy poszczególnymi przewodami wyglądają następująco:

1. L-N  236V

2. L-PE 204V

3. N-PE 244V

1. oczywiste, 2. rozumiem. 3.? O co chodzi?

Czy ktoś chce mnie zabić?

Mierzone multimetrem. Instalacja typu IT (cokolwiek to znaczy). 

Napisano
  • Autor
9 minut temu, karolchyla napisał:

Wypalony styk w zabezpieczeniu.

:ok:

Jak bardzo niebezpieczne? Wzywać elektryka na już?

Trochę dziwne, bo instalacja ma około roku. 

Napisano
59 minut temu, gustuff napisał:

3.? O co chodzi?

Jeśli masz podłączone odbiorniki to na woltomierzu może pokazywać prawie pełne napięcie bo obwód zamyka się przez odbiorniki. Bardzo wysoka rezystancja woltomierza w porównaniu do małej rezystancji odbiorników daje wrażenie jakby neutralny albo ochronny był zwarty do fazy. W zależności co jest upalone.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Joki napisał:

Jeśli masz podłączone odbiorniki to [...] daje wrażenie jakby neutralny albo ochronny był zwarty do fazy. W zależności co jest upalone.

OK, czyli to tylko błąd pomiaru czy jakiś odbiornik jest walnięty? Czy i to i to?
Rano odłączyłem wszystko co mi przyszło do głowy, ale niczego to nie zmieniło. Ale ogrzewania podłogowego nie mogłem odłączyć. 

Napisano
Teraz, gustuff napisał:

OK, czyli to tylko błąd pomiaru czy jakiś odbiornik jest walnięty? 

Nie wiem. Tylko teoretyzuję.

Może być upalony neutralny gdzieś w rozdzielni itp. ale za mało danych aby ocenić.

Napisano

Naprawdę masz uklad sieci IT? Z tym N-PE to raczej bedzie problem z twoim multimetrem. Najprościej będzie jak pomiędzy te przewody wepniesz jakiś odbiornik (żarówkę) i jak zaświeci to będzie trzeba wezwać elektryka. Choć z całą pewnością nie zaświeci ;) Wcześniej do tego gniazda miałeś wpiety jakiś odbiornik?

Napisano
  • Autor
51 minut temu, Hory555 napisał:

Naprawdę masz uklad sieci IT? Z tym N-PE to raczej bedzie problem z twoim multimetrem. Najprościej będzie jak pomiędzy te przewody wepniesz jakiś odbiornik (żarówkę) i jak zaświeci to będzie trzeba wezwać elektryka. Choć z całą pewnością nie zaświeci ;) Wcześniej do tego gniazda miałeś wpiety jakiś odbiornik?

IT - tak jest opisany na odbiorze (Norwegia).

O żarówce też myślałam, ale muszę oprawkę kupić.

Tu nie chodzi o jakieś konkretne gniazdo, ale tak jest w całym domu. Jedynie (o ile dobrze pamiętam) w łazience neonówka nie świeci się przytknięta do bolca, ale multimetr pokazuje takie same napięcia jak gdzie indziej.

47 minut temu, rwIcIk napisał:

Może zasilacz któregoś urządzenia jest padnięty?

Odłączyłem wszystko co mogłem od sieci. Napięcie na ochronnym znika dopiero gdy wyłączę główne zabezpieczenie.

Napisano

Jeśli to Norwegia to faktycznie bedzie uklad sieci IT. Co więcej Norwegowie nie mają w gniazdach N tylko L1-L2 oraz PE. Każda faza wzgledem ziemi to 110V.Napiecie miedzyfazowe w gniezdzie powinno być 230V.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Hory555 napisał:

Jeśli to Norwegia to faktycznie bedzie uklad sieci IT. Co więcej Norwegowie nie mają w gniazdach N tylko L1-L2 oraz PE. Każda faza wzgledem ziemi to 110V.Napiecie miedzyfazowe w gniezdzie powinno być 230V.

Właśnie do takiego wniosku doszedłem po lekturze internetu i eksperymentach z żarówką, ale nigdzie nie mogłem znaleźć informacji jakie napięcie ma być w parachi L1-PE i L2-PE. Nie powinno być 110V? U mnie licznik pokazuje ~230V, ale to pewnie błąd pomiaru?

Przy podłączeniu żarówki do tych par wywalało bezpieczniki, co jet chyba dobrym symptomem, bo układ zdaje się być bezpieczny. 

Jeszcze jedyne sprawa jest dla mnie zagadkowa:
Dlaczego neonówka na L1 sygnalizuje napięcie a na L2 nie?

Dzięki wszystkim za pomysły i informacje. 

Napisano

No zdecydowanie tak jak pisałem wcześniej pomiędzy każdą z faz a PE powinno być 110V.

Wybicie żarówki to dobry objaw.

Mierzyles napięcie pomiędzy każdą z faz a PE?

Moim zdaniem tak wysokie napięcie pomiędzy żyła roboczą a ochronna będzie wskazywać na uszkodzenie jakiegoś odbiornika.

Co do neonowki to moim zdaniem jej jedyne miejsce to kosz na śmieci ;)

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Hory555 napisał:

No zdecydowanie tak jak pisałem wcześniej pomiędzy każdą z faz a PE powinno być 110V.

Wybicie żarówki to dobry objaw.

Mierzyles napięcie pomiędzy każdą z faz a PE?

Moim zdaniem tak wysokie napięcie pomiędzy żyła roboczą a ochronna będzie wskazywać na uszkodzenie jakiegoś odbiornika.

Co do neonowki to moim zdaniem jej jedyne miejsce to kosz na śmieci ;)

Tak jak pisałem w pierwszym poście: 
1. L-N  236V

2. L-PE 204V

3. N-PE 244V

Pytanie teraz czy #2 i #3 to nie jest błąd pomiaru multimetrem za 30PLN. 

Odbiorniki wszystkie, które mogłem to odłączyłem. Bez zmian. 
Wyłączyłem również wszystkie bezpieczniki i włączałem po jednym - też bez zmian. Na każdej strefie była ta sama sytuacja. 

Jedyne co mi zostało to odłączenie termostatów z ogrzewania podłogowego, ale jest tego z 10 sztuk... :/

Napisano

Moim zdaniem to jest sytuacja niepokojąca. Tak jak pisalem wcześniej nie masz N w gniazdach tylko 2 fazy po 110V.

Jak masz możliwość to sprawdź innym multimetrem.

Z czystej ciekawości. Mozesz przestawić multimetr na funkcję ciągłości polaczenia i sprawdzić pomiędzy każdą z faz a PE. Wyłącz zasilanie.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Hory555 napisał:

Moim zdaniem to jest sytuacja niepokojąca. Tak jak pisalem wcześniej nie masz N w gniazdach tylko 2 fazy po 110V.

Z czystej ciekawości. Mozesz przestawić multimetr na funkcję ciągłości polaczenia i sprawdzić pomiędzy każdą z faz a PE. Wyłącz zasilanie.

Tak że nie ma N to jasne. Oznaczenia przekleiłem z pierwszego posta, gdy jeszcze nie miałem bladego pojęcia co to IT. 

OK, niezły pomysł z badaniem przejścia. Sprawdzę po robocie 

Napisano
  • Autor
Dnia 29/08/2017 o 10:36, Hory555 napisał:

Dopiero dzisiaj udało mi się za to zabrać. 

Przejście jest tylko między L1 a L2. A dokładniej to chyba jest, bo multimetr nie piszczy (jak zawsze), tylko wyświetla 890.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor
Dnia 05/09/2017 o 11:23, amciek napisał:

daj znac jak sie sytuacja zakonczyla.

U sąsiadów jest tak samo. Wygląda na to, że miernik sobie nie radzi z przesunięciem fazowym. 

Napisano
Dnia 29.08.2017 o 08:59, gustuff napisał:

Tak jak pisałem w pierwszym poście: 
1. L-N  236V

2. L-PE 204V

3. N-PE 244V

Po popatrzeniu na ogólny schemat sieci IT wyraźnie widać, dlaczego mogą być takie wyniki:

It_jednofazowy.JPG

PE jest połączony z N poprzez "dużą" impedancję. Nie wiadomo ile, nie wiadomo gdzie. W związku z tym potencjał PE jest nieznany w stosunku do L i N i nie można wyciągać z takich pomiarów wiążących wniosków o niesprawności instalacji. Zresztą sama nazwa mówi sporo - układ izolowany.

Napisano
  • Autor
Dnia 14/10/2017 o 14:27, kiziuk napisał:

[...] Zresztą sama nazwa mówi sporo - układ izolowany.

Co kończy dowód. Dzięki wszystkim za pomoc. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.