Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra G - instalacja elektryczna świateł stop

Featured Replies

Napisano

witam

uprzejmie proszę o podpowiedź...

muszę zlokalizować zwarcie instalacji świateł stop

najprawdopodobniej gdzieś stopiły się kable i w zasadzie biorę pod uwagę odsłonięcie całej wiązki

podpowie ktoś gdzie jej szukać? lewy próg czy gdzie indziej....

i przy okazji - ma ktoś pomysł jak mogło dojść do tego, że:

- stopił mi się wyłącznik świateł stop

- stopiły mi się przewody do wyłącznika świateł stop

- stopił mi się bezpiecznik (ta plastikowa obudowa)

ale sam bezpiecznik się nie spalił!

Nic tu nie kombinowałem: czerwony 10A w polu nr 38. Na próbę włożyłem inny i też go nie pali, a kable moment zakopciły się

Co zdążyłem ustalić:

- wyjęcie bezpiecznika odcina napięcie więc zwarcie jest do masy za bezpiecznikami.

- odłączenie tylnych lamp nic nie zmienia

- odłączenie wiązki haka nic nie zmienia

ratujcie....

Napisano

Kable idą lewym progiem, potem nadkolem i do lamp. W lewym progu z przodu (w okolicy zawiasów drzwi przednich) jest jedyne złącze, którym deska rozdzielcza łączy się z resztą auta.

Kabel czarno-żółty przechodzi nim przez pin:

30 jeśli nie masz check controla (info o spalonych żarówkach)

31 i 25 jeśli masz check

53 do przyczepy.

Zacznij od odłączenia tego złącza. Wykluczysz jedną, lub drugą połowę auta. Minus jest taki, że tym złączem idą też obwody poduszek, więc jeśli nie masz czym skasować błędów - tnij przewody przy złączu.

Napisano

Zanim zaczniesz ciąć przewody, obejrzyj miejsce między budą, a tylną klapą u góry z lewej, gdzie jest gumowy karbowany peszel, a w nim przewody m.in. do 3 światła STOP, tam często pojawiają się uszkodzenia od ruszania klapą, może coś się przetarło i zwiera do karoserii...

PS. a przewodów przy złączu X1 ciąć nie trzeba, wystarczy odłączyć akumulator, rozłączyć to złącze i miernikiem sprawdzić zwarcie po każdej stronie złącza wszystkich pinów do masy: 30, 31, 25, 53, ew. puścić na te piny w kierunku tylnych lamp napięcie z zewnętrznego zasilacza laboratoryjnego 12V z ogranicznikiem prądowym. Dopóki nie podłączysz akumulatora, błędy poduszki się nie zapiszą.

W załączeniu schemacik, łatwiej szukać:

59a7eafa41efe_AstraG-stop.jpg.18256c9fad464fbe4dc749407c1e2216.jpg

Pozdr.

Edytowane przez master22221

Napisano
  • Autor

Dziękuję za podpowiedzi - zwłaszcza ta dotycząca poduszki powietrznej jest dla mnie cenna :)

niby mam odpowiedni sprzęt, ale - nie ukrywajmy - używałem tylko raz, do sprawdzenia czy w ogóle działa

po schematach już pomału też doszedłem, że zacząć muszę od złącza X1

dziś po południu wybebeszę co się da...

ehhh... boję się tego, co zobaczę

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Kolega master22221  strzelił w "10" z peszlem w klapie

przewody od 3-go światła STOP i taki gruby, masowy zespawały się - tak że przyczyna została ustalona

nawiasem mówiąc tam wszystkie kable w wiązce miały już uszkodzoną izolację, więc będę musiał odtworzyć całą wiązkę

cały czas zastanawia mnie tylko, dlaczego nie spalił się bezpiecznik 38 :hmm:

prądy płynęły tam takie, że stopił się wyłącznik przy pedale hamulca, a przewody do tegoż wyłącznika zwęgliły izolację

Napisano
6 godzin temu, paties napisał:

tam wszystkie kable w wiązce miały już uszkodzoną izolację

W mojej byłej AG też izolacja tych przewodów popękała tak, że wyglądały jak dżdżownice :)

Gdyby nie nagminne spadanie tej gumowej trąbki z blachy, to wcale bym nie zauważył tego. Ja profilaktycznie owinąłem wszystkie przewody taśmą izolacyjną w obawie przed korozją miedzi [zablokowałem dostęp tlenu] i mam nadzieję, że do dziś jest bezpiecznie [auto sprzedałem w zeszłym roku]. Tobie się nie udało zapobiec nie tylko korozji, ale i groźniejszej awarii - zwarciu - które [tfu, tfu] mogłoby doprowadzić nawet do pożaru bo, jak sam stwierdziłeś, bezpiecznik nie zadziałał :(

Idąc za ciosem i przy tzw. okazji sprawdź jakość izolacji przewodów w trąbkach-peszlach między budą, a wszystkimi drzwiami, ja tam miałem podobne problemy z tym, że tu izolacja popękała, a korozja spowodowała, że przewody masowe pękły i zamki lub szyby przestały działać [przewody zrobiły się "zielone" głęboko w izolację, musiałem to próchno wyciąć i podmienić spore odcinki, bo nie było do czego lutować zdrowej miedzi :( ] ...

A właściwie w autach z tych roczników należy sprawdzić elektrykę "zewnętrzną" wszędzie tam, gdzie coś porusza przewodami - drzwi, klapy...

A tak BTW sprawdzałeś jakość przewodów hamulcowych? W mojej AG z 1998 roku, w 2015 roku tylne sztywne przewody skruszały... Pewnego dnia podczas jazdy pedał hamulca wpadł w podłogę, nie wiesz jakie to uczucie strachu... na kanale chciałem prowizorycznie pęknięty przewód zaślepić kombinerkami, to ok. 50 cm przewodu od miejsca wycieku kruszyło się, jakby nie były ze stali, ale z cukru, już myślałem, że do pompy ABS dojdę :( I wtedy zauważyłem, że druga strona tył też już pęka, więc profilaktycznie zaślepiłem, żeby po drodze dzwona nie zaliczyć.

Jeździłem potem z hamulcami tylko z przodu ok. miesiąc, zanim nie przyszły zamówione WSZYSTKIE MIEDZIANE przewody, uwierz mi, "strach się bać" podczas hamowania...

Wszystkie przewody hamulcowe wymieniłem na miedziane, elastyczne też dałem nowe, kosztowało to sporo zł za części i czasu na robotę, ale warto, bo życie jest tylko jedno... NB robota wujowa, płyn leje się do rękawa, szkoda gadać :( ...

To tyle porad...

PS. A propo's nie spalonego bezpiecznika: nie jestem jasnowidzem, ale zdalnie na odległość mogę postawić naukową hipotezę, że zwarcie to nie jest zmiana rezystancji z xx omów na 0 omów w 0 sekund, taki proces zachodzi w praktyce stopniowo i powoli, najpierw zespawa się 1 drucik z wiązki, potem następny itd. więc rezystancja maleje z xx omów do zera w stopniowo i niezauważalnie dla bezpiecznika w długim czasie, to mogą być sekundy, ale i dni, bo hamujemy okresowo, przewody podczas hamowania coraz bardziej się grzeją, aż dochodzi do momentu krytycznego, w którym czas przerwania odległego od bezpiecznika przewodu w skutek przegrzania jest mniejszy od czasu przepalenia bezpiecznika F38 i... bezpiecznik nie przepali się, bo już prąd w obwodzie nie płynie w skutek przerwy...

Pozdr.

Edytowane przez master22221

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, master22221 napisał:

A tak BTW sprawdzałeś jakość przewodów hamulcowych?

w tym przypadku udało mi się w porę 

przy okazji naprawy hamulca ręcznego odkryłem niewielką plamę wilgoci przy przewodach - mniej-wiecej w połowie podłogi

mechanik (a prywatnie mój brat) miał akurat materiał i narzędzia i przewody wymienił

wracając do głównego tematu, to na pewno przepatrzę przelotki w drzwiach

praktycznie w każdym aucie, jakie do tej pory miałem lub mam, były z nimi problemy

a co z bezpiecznikiem.... jak wrócę do auta, to jeszcze raz sprawdzę, czy aby nie ma jakiegoś przejścia poza bezpiecznikiem

w końcu jak topiła się izolacja "tu" to mogła i "tam"...

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.