Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup pralki (łożyska)

Featured Replies

Napisano

Jako że stara pralka powoli odchodzi chcę kupić nową. I tutaj powstaje pytanie - jaką? Ma być ładowana od góry i mieć możliwość wymiany łożysk. Może coś doradzicie?

Napisano

Używaną kup.

Napisano
Dnia 15.09.2017 o 20:13, zzzz napisał:

Jako że stara pralka powoli odchodzi chcę kupić nową. I tutaj powstaje pytanie - jaką? Ma być ładowana od góry i mieć możliwość wymiany łożysk. Może coś doradzicie?

Wybierz co ci się podoba, a potem poszperaj na stronach producenta za schematami z częściami - będzie ładnie widać czy da się wymienić łożyska czy nie. Dobrze by też było zobaczyć jak się rozkłada bęben bo np. część bębnów boscha mimo że są skręcone to mają jakieś porąbane zatrzaski których za diabła nie rozłączysz.

Krawiec

Napisano

Kiedyś mi w serwisie powiedziano, że bez różnicy co się kupi, bo problem łożysko dotyczy wszystkich, no może poza Miele. Także, brać co się podoba i ma możliwie długą gwarancję.

Napisano
  • Autor

ok, ale ja pytam o modele pralek, w których łożyska można wymienić samemu...

Napisano
2 godziny temu, zzzz napisał:

W każdej można wymienić.

Kwestia nakładu pracy.

Napisano
2 godziny temu, zzzz napisał:

Wymieniałeś już kiedyś ?

Ja kiedyś się za to zabrałem, zdemolowałem łazienkę na 1,5 dnia :phi:. Kupiłem łożyska w końcu .. od motoroweru, bo w Amice są te same, ale i tak się okazało, ze najlepiej to wałek z bębnem wyważyć. Po naprawie wytrzymały 2 lata, przed moją wymianą ok 3 ale to jeszcze bylo na gwarancji.

Napisano
26 minut temu, sherif napisał:

ale i tak się okazało, ze najlepiej to wałek z bębnem wyważyć.

:lol:a pranie jest idealnie "wyważone" przy wirowaniu?

Napisano
5 godzin temu, romano11 napisał:

:lol:a pranie jest idealnie "wyważone" przy wirowaniu?

serwis powiedział mi że te bębny z czasem nie są osiowe. Nie pamietam czy to chodziło o sam bęben czy element go mocujący. To powoduje szybkie padanie łożysko i wibracje (co by się zgadzało)

Pranie do tego nic nie ma, bo pralka kręci tak żeby to rozłożyć lub wywala błąd.

Napisano
7 godzin temu, sherif napisał:

serwis powiedział mi że te bębny z czasem nie są osiowe. Nie pamietam czy to chodziło o sam bęben czy element go mocujący. To powoduje szybkie padanie łożysko i wibracje (co by się zgadzało)

Pranie do tego nic nie ma, bo pralka kręci tak żeby to rozłożyć lub wywala błąd.

Daj spokój, miałeś badziew i tyle, w normalniejszych pralkach były łożyska 2 razy większe i wytrzymywały min. 10 lat:)

Dodatkowo oprócz łożysk ważny jest uszczelniacz i powierzchnia z którą współpracuje, zresztą to jego nieszczelność jest główną przyczyną padania łożysk w pralkach...

Napisano

No ja wymieniałem w sobotę w swoim Electroluxie po 7 latach bo pojawił się szum. Oczywiście puścił uszczelniacz i łożysko zaczęło korodować. 4h roboty i po kłopocie. Nawet bębna nie trzeba było całego wyciągać, chodź rozkręcania sporo. Koszt to 125 złotych z czego sam uszczelniacz 68. Były też tańsze ale wolałem akurat kupić oryginał. Łożyska kupiłem w specjalistycznym sklepie o takich samych oznaczeniach jak oryginały ale prawie 4 razy tańsze. Electrolux chciał za same łożyska 185 złotych, a są typowe. Oczywiście jak na złość przy robocie padł odkurzacz... też łożyska... Na szczęście i tego dziada udało się rozebrać wiec pozostaje tylko wymienić i będzie śmigał dalej.

Krawiec

Napisano
2 godziny temu, volf6 napisał:

Daj spokój, miałeś badziew i tyle, w normalniejszych pralkach były łożyska 2 razy większe i wytrzymywały min. 10 lat:)

Dodatkowo oprócz łożysk ważny jest uszczelniacz i powierzchnia z którą współpracuje, zresztą to jego nieszczelność jest główną przyczyną padania łożysk w pralkach...

Amicę, niby słynną z owych łożysk, ale co dowodzi że łożyska się da wymieniać. Może też tak trafiłem, rodzice mają podobny model (z tych samych lat) i od 10 lat nic.

U mnie właśnie simeringi były ok, nie ciekły ..

Napisano
5 godzin temu, sherif napisał:

Może też tak trafiłem, rodzice mają podobny model (z tych samych lat) i od 10 lat nic.

Porównanie chybione, bowiem rodzice (teście podobnie) piorą raz, góra dwa w tygodniu, a moja pralka ma dużo większy przebieg... :phi: ale użytkowana przez kobietę, garażowana, I właściciel :hehe:

Napisano
Dnia 18.09.2017 o 15:40, zzzz napisał:

Kup ładowaną od góry. łożyska są kilka razy mniej obciążone.

Napisano
  • Autor

Tak... czytałeś mój pierwszy post?:phi:

Napisano

U mnie Amica ma ~6 lat, łożyska padły jeszcze na gwarancji po 1,5r. Nawet nie zgłaszałem, wymieniłem sam na łożyska Fag-a i do tej pory cisza ponad 4 lata:oki: Za to pół roku temu spalił się silnik, założyłem z starszej pralki którą przeznaczyłem na części. Aktualny silnik w tej pralce ma w sumie ok 14lat i się kręci, w międzyczasie przeleżał te 6 lat w garażu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.