Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło, pedał sprzęgła Golf VII 1.4 TSI - haczy się

Featured Replies

Napisano

Podczas puszczania jakby na chwile blokował mi się pedał sprzęgła, najczęściej podczas redukcji biegów. Czuję na podeszwie że jak puszczam pedał to on jakby na chwilkę w pewnym położeniu nie "szedł za stopą" tylko wyraźnie czuć że na chwilkę się jakby zablokował i potrzebuje większej siły żeby odskoczyć . Próbowałem wyczuć ten moment i nawet lekkie wciśnięcie sprzęgłą w momencie gdy się haczy nie pomaga i nadal przy puszczaniu czuć ten moment jakby klejenia. Docisk, łożysko oporowe się blokuje czy co ?  Pedał sam w sobie nie haczy się o dywanik itp.  Auto od nowości u mnie, jakieś 42000 tys przebiegu. Pojawił się ten objaw jakieś kilka miesięcy temu.

Napisano

Taki sam problem miałem w lagunie II. Okazało się ze winny był wysprzęglik. Po wymianie wszystko ok.

Napisano

Co prawda to nie w golfie, ale problem tkwi pewnie w tym samym:

Napisano
4 godziny temu, klo napisał:

Czuję na podeszwie że jak puszczam pedał to on jakby na chwilkę w pewnym położeniu nie "szedł za stopą" tylko wyraźnie czuć że na chwilkę się jakby zablokował i potrzebuje większej siły żeby odskoczyć

U mnie skończyło się w ostateczności rozsypanym wysprzęglikiem (ten w skrzyni) i jazdą na lawecie. Pompa sprzęgła (ta za pedałem, na grodzi) jest wg. mechaników prawie niezniszczalna o ile nie ma przecieków albo ktoś nie złamie tłoczyska.

Napisano
8 godzin temu, senseikrk napisał:

Przebieg zacny masz ;)

To już ponad 1/4 drogi na Słońce ;]

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, el_guapo napisał:

U mnie skończyło się w ostateczności rozsypanym wysprzęglikiem (ten w skrzyni) i jazdą na lawecie. Pompa sprzęgła (ta za pedałem, na grodzi) jest wg. mechaników prawie niezniszczalna o ile nie ma przecieków albo ktoś nie złamie tłoczyska.

W jakim aucie miałeś ten problem ?  Objawy były takie jak u mnie ? Pozdrawiam :)

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, Iwin napisał:

Taki sam problem miałem w lagunie II. Okazało się ze winny był wysprzęglik. Po wymianie wszystko ok.

Miałeś tylko ten objaw który występuję u mnie, czy jeszcze coś ?

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, senseikrk napisał:

Przebieg zacny masz ;)

Podpowiedz jak edytować, bo nie widzę teraz takiej opcji ;)

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Beep napisał:

Co prawda to nie w golfie, ale problem tkwi pewnie w tym samym:

U nie pedał nie wpada w podłogę i biegi wchodzą ok :)

Napisano
14 godzin temu, klo napisał:

W jakim aucie miałeś ten problem ?  Objawy były takie jak u mnie ? Pozdrawiam :)

Insignia - objawy identyczne.

Dodam do tego jeszcze:

- 2x przypadek wpadnięcia pedału w podłogę, jednak udało się go wyciągnąć butem,

- b.krótki skok pedału, wydłużający się jednak po rozgrzaniu ale nie do standardowego zakresu pracy

- pedał b.twardy, odrobinę miękł po rozgrzaniu ale ciągle nie był to ideał,

- w końcowej fazie chrobotania przy wciskaniu, ale nie metaliczne, bardziej jak tarcie gumy o gumę

- czasem brak wysprzęglenia: pedał odpuszczony a silnik zesprzęglony ze skrzynią, albo lekkie "pełzanie" samochodu

Skończyło się wymianą DKZ+sprzęgło+docisk+wysprzęglik. Po zdjęciu skrzyni taki obraz:

- wysypały się łożyska w wysprzęgliku,

- jego awaria spowodowała starcie okładzin do nitów,

- DKZ + docisk (słoneczko) bez większych objawów zużycia

Napisano
Dnia 19.09.2017 o 07:19, klo napisał:

Podczas puszczania jakby na chwile blokował mi się pedał sprzęgła, najczęściej podczas redukcji biegów. Czuję na podeszwie że jak puszczam pedał to on jakby na chwilkę w pewnym położeniu nie "szedł za stopą" tylko wyraźnie czuć że na chwilkę się jakby zablokował i potrzebuje większej siły żeby odskoczyć . Próbowałem wyczuć ten moment i nawet lekkie wciśnięcie sprzęgłą w momencie gdy się haczy nie pomaga i nadal przy puszczaniu czuć ten moment jakby klejenia. Docisk, łożysko oporowe się blokuje czy co ?  Pedał sam w sobie nie haczy się o dywanik itp.  Auto od nowości u mnie, jakieś 42000 tys przebiegu. Pojawił się ten objaw jakieś kilka miesięcy temu.

U mnie w starym aucie (stilo) pomogła wymiana pompki nad pedałem sprzęgła. Ponoć uszczelka się podwinęła. Pomagało też na chwilę odpowietrzenie układu.

Napisano
  • Autor
Dnia ‎2017‎-‎09‎-‎20 o 07:46, el_guapo napisał:

Insignia - objawy identyczne.

Dodam do tego jeszcze:

- 2x przypadek wpadnięcia pedału w podłogę, jednak udało się go wyciągnąć butem,

- b.krótki skok pedału, wydłużający się jednak po rozgrzaniu ale nie do standardowego zakresu pracy

- pedał b.twardy, odrobinę miękł po rozgrzaniu ale ciągle nie był to ideał,

- w końcowej fazie chrobotania przy wciskaniu, ale nie metaliczne, bardziej jak tarcie gumy o gumę

- czasem brak wysprzęglenia: pedał odpuszczony a silnik zesprzęglony ze skrzynią, albo lekkie "pełzanie" samochodu

Skończyło się wymianą DKZ+sprzęgło+docisk+wysprzęglik. Po zdjęciu skrzyni taki obraz:

- wysypały się łożyska w wysprzęgliku,

- jego awaria spowodowała starcie okładzin do nitów,

- DKZ + docisk (słoneczko) bez większych objawów zużycia

U mnie wysprzęglik jest przykręcony na zewnątrz skrzyni i popycha łapę która dociska łożysko. U Ciebie był wewnątrz i ma trochę inną budowę ( nie ma łapy )  i rzeczywiście mógł się zablokować. U mnie to niemożliwe bo łożysko oporowe jest osobno.

Napisano
  • Autor
Dnia ‎2017‎-‎09‎-‎20 o 18:27, lessero napisał:

U mnie w starym aucie (stilo) pomogła wymiana pompki nad pedałem sprzęgła. Ponoć uszczelka się podwinęła. Pomagało też na chwilę odpowietrzenie układu.

Też się blokował pedał ?

Napisano
10 minut temu, klo napisał:

Też się blokował pedał ?

Z czasem miał coraz krótszy skok aż do braku powrotu.

Oczywiście był problem z biegami: najpierw traciłem wsteczny, potem jedynkę potem resztę.

Generalnie pewna jest usterka układu sterowania hydraulicznego. Ale gdzie układ łapie lewe powietrze lub jest wyciek, to już 50 % szans. Albo pompka, albo wysprzęglik.  Z tym, ze wymiana pompki to 30 minut, a wysprzęglika, jeżeli go nie ma na wierzchu, (na skrzyni) to w cholerę czasu.

Edit: doczytałem, że masz wysprzęglik na skrzyni. To popatrzeć czy nie jest okolica zapocona.

Edytowane przez lessero

Napisano
13 godzin temu, klo napisał:

U mnie to niemożliwe bo łożysko oporowe jest osobno.

A uważasz, że łożysko oporowe nie ma kulek i nie może się na wałku blokować?

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, el_guapo napisał:

A uważasz, że łożysko oporowe nie ma kulek i nie może się na wałku blokować?

Ma kulki :)  Ale chyba jak by się blokowało, to jakbym wcisnął pedał sprzęgła to powinno zacząć hałasować a u mnie jest ok. Zauważyłem jeszcze że w momencie gdy ten pedał podczas "puszczania" mi się przyblokuje i zatrzymam stopę w tym położeniu to nawet wciskanie i puszczanie z powrotem do położenia w którym się przyblokował nic nie daje... Musi kliknąć i przeskoczyć dalej. Jak bym tym sprzęgłem operował gwałtownie i brutalnie to chyba nie odczuł bym tego ;)

Napisano
  • Autor
Dnia ‎2017‎-‎09‎-‎21 o 18:45, lessero napisał:

Z czasem miał coraz krótszy skok aż do braku powrotu.

Oczywiście był problem z biegami: najpierw traciłem wsteczny, potem jedynkę potem resztę.

Generalnie pewna jest usterka układu sterowania hydraulicznego. Ale gdzie układ łapie lewe powietrze lub jest wyciek, to już 50 % szans. Albo pompka, albo wysprzęglik.  Z tym, ze wymiana pompki to 30 minut, a wysprzęglika, jeżeli go nie ma na wierzchu, (na skrzyni) to w cholerę czasu.

Edit: doczytałem, że masz wysprzęglik na skrzyni. To popatrzeć czy nie jest okolica zapocona.

Ja właśnie skłaniam się ku mechanice ( docisk, łożysko i tuleja po której przesuwa się łożysko ). Ale pewien nie jestem a w ASO jak zwykle nic nie czują i nic nie widzą,  a mnie szlag trafia normalnie już się boję sprzęgła puszczać ;)

Napisano
Dnia 22.09.2017 o 18:58, klo napisał:

Ja właśnie skłaniam się ku mechanice ( docisk, łożysko i tuleja po której przesuwa się łożysko ). Ale pewien nie jestem a w ASO jak zwykle nic nie czują i nic nie widzą,  a mnie szlag trafia normalnie już się boję sprzęgła puszczać ;)

Nie chce mi się wierzyć, aby np. słoneczko w tarczy poszło.

Jak kiedyś w puncie zabiłem docisk to najpierw słychać było delikatne szumy, jak pocieranie kartką o kartkę, potem typowy dźwięk rozsypującego się łożyska. Hałas był spory i nieprzyjemny dla ucha..

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Usterka usunięta. Winnym okazał się docisk sprzęgła. Sprzęgło wymienione na gwarancji w ASO ( dobrze że wykupiłem dodatkowo 3 rok gwarancji ;) ).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.