Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC poraz nty

Featured Replies

Napisano

Kupiłem auto i pytanie czy muszę chodzić do ubezpieczyciela gdzie jest aktualna polisa OC i zgłaszać że jestem nowym właścicielem? Czy z automatu mi przejdzie. Dzisiaj mija 30 dni ale jeszcze nic nie dostałem:hmm:

Napisano
11 minut temu, Piotrek_lbn napisał:

Kupiłem auto i pytanie czy muszę chodzić do ubezpieczyciela gdzie jest aktualna polisa OC i zgłaszać że jestem nowym właścicielem? Czy z automatu mi przejdzie. Dzisiaj mija 30 dni ale jeszcze nic nie dostałem:hmm:

Powinieneś zgłosić Ty zakup i sprzedający sprzedaż, jak żaden tego nie uczynił to nic nie przyjdzie. Zadzwoń na infolinię, zgłoś zakup i poaktualizują wszystko.

Napisano
20 minut temu, AkuQ napisał:

Powinieneś zgłosić Ty zakup i sprzedający sprzedaż, jak żaden tego nie uczynił to nic nie przyjdzie. Zadzwoń na infolinię, zgłoś zakup i poaktualizują wszystko.

ustawa nakłada obowiązek informacyjny na sprzedającego, kupujący tam nie jest ujęty.

art. 32 
1. Posiadacz pojazdu mechanicznego, który przeniósł prawo własności tego pojazdu, jest obowiązany do przekazania posiadaczowi, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu, potwierdzenia zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych oraz do powiadomienia na piśmie zakładu ubezpieczeń, w terminie 14 dni od dnia przeniesienia prawa własności pojazdu, o fakcie przeniesienia prawa własności tego pojazdu i o danych posiadacza, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu.

Napisano
5 minut temu, Ozarek napisał:

ustawa nakłada obowiązek informacyjny na sprzedającego, kupujący tam nie jest ujęty.

Ustawa owszem, ale dzwoniąc jako kupujący chronisz swój tyłek-masz czas na wypowiedzenie nabytej umowy, jednak temat często dotyczy nie samej ochrony, a płatności składek, dlatego warto się tym zainteresować, by potem nie narzekać na ile nas TU podsumowało, i czasami "rata" może być droższa niż zawarcie nowej polisy na rok w innym TU,  to kwestia pierwsza, druga to taka, że sprzedający często olewają temat zgłoszenia sprzedaży i wtedy kupujący (co widać po temacie) zastanawia się czy jest ochrona czy nie.

Ostatnia kwestia to niestety oszukańcy...Po zakupie warto zadzwonić do TU jako nabywca, by się dowiedzieć, czy w ogóle taka polisa istnieje, bo przykre, ale prawdziwe-pojawili się sprytni inaczej, co robią takie przysługi wilcze.

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

Ja po sprzedaży zgłosiłem w urzędzie sprzedaż a następnie u ubezpieczyciela, gdzie podałem dane nowego właściciela.

Pytanie, czy poprzedni właściciel dopełnił tego obowiązku?

Po temacie można niemalże z pewnością powiedzieć, że nie, stąd "cisza" ze strony ubezpieczyciela.

Napisano
Godzinę temu, AkuQ napisał:

Ustawa owszem, ale dzwoniąc jako kupujący chronisz swój tyłek-masz czas na wypowiedzenie nabytej umowy, jednak temat często dotyczy nie samej ochrony, a płatności składek, dlatego warto się tym zainteresować, by potem nie narzekać na ile nas TU podsumowało, i czasami "rata" może być droższa niż zawarcie nowej polisy na rok w innym TU,  to kwestia pierwsza, druga to taka, że sprzedający często olewają temat zgłoszenia sprzedaży i wtedy kupujący (co widać po temacie) zastanawia się czy jest ochrona czy nie.

ale to wszystko reguluje ustawa, jak sprzedający nie zgłosi zbycia to za nieopłaconą część składki odpowiedzialność jest solidarna, więc wcale nie musi się okazać to wyższą kwotą. Przejęte OC, w obecnym stanie prawnym, wypowiadasz w dowolnym momencie i kończy, bez wznawiania, na koniec okresu zawarcia.

Wszelkie wątpliwości co do trwania ochrony też reguluje ustawa, nie ma tu jakichkolwiek wątpliwości.

Godzinę temu, AkuQ napisał:

Ostatnia kwestia to niestety oszukańcy...Po zakupie warto zadzwonić do TU jako nabywca, by się dowiedzieć, czy w ogóle taka polisa istnieje, bo przykre, ale prawdziwe-pojawili się sprytni inaczej, co robią takie przysługi wilcze.

Przy narzędziu, jakim jest sprawdzanie OC online nie ma z tym najmniejszego problemu. Jeżeli tam nic nie wyjdzie wtedy można taką polisę weryfikować w TU, ale to wypada robić przed zakupem bo wraz z przejściem prawa własności na kupującego to on odpowiada za posiadanie OC - co też reguluje ustawa.

Także dla własnego bezpieczeństwa OC auta, kwestie rat itd weryfikuje się przed zakupem, a nie miesiąc po nim.

Napisano
2 godziny temu, Piotrek_lbn napisał:

czy muszę chodzić do ubezpieczyciela gdzie jest aktualna polisa OC i zgłaszać że jestem nowym właścicielem?

W prostych słowach, nie musisz ale czasami warto to zrobić.

Napisano
22 minuty temu, Ozarek napisał:

ale to wszystko reguluje ustawa, jak sprzedający nie zgłosi zbycia to za nieopłaconą część składki odpowiedzialność jest solidarna, więc wcale nie musi się okazać to wyższą kwotą. Przejęte OC, w obecnym stanie prawnym, wypowiadasz w dowolnym momencie i kończy, bez wznawiania, na koniec okresu zawarcia.

Wszelkie wątpliwości co do trwania ochrony też reguluje ustawa, nie ma tu jakichkolwiek wątpliwości.

Niestety życie pokazuje coś innego, pomimo regulacji ustawowowych. I tyczy się to zagrywek zarówno ze strony sprzedawców jak i samych TU, które na różne sposoby próbują "ugrać", m.in tutaj na MK co raz są wątki o rekalkulacjach itp. Dzwoniąc po zakupie na infolinię TU z miejsca wiesz na czym stoisz, czy jest rekalkulacja, czy jest opłacona polisa, ile czeka Cię dopłaty-wiesz co masz zrobić, czy zostać z polisą, czy wymówić i ubezpieczyć gdzie indziej.

25 minut temu, Ozarek napisał:

Przy narzędziu, jakim jest sprawdzanie OC online nie ma z tym najmniejszego problemu. Jeżeli tam nic nie wyjdzie wtedy można taką polisę weryfikować w TU, ale to wypada robić przed zakupem bo wraz z przejściem prawa własności na kupującego to on odpowiada za posiadanie OC - co też reguluje ustawa.

Także dla własnego bezpieczeństwa OC auta, kwestie rat itd weryfikuje się przed zakupem, a nie miesiąc po nim.

Najbezpieczniej-w dniu zakupu. Masz wtedy wszystko na tacy. Sprawdzanie online niestety nie działa na tyle dobrze by brać o za pewnik, bo dane są z opóźnieniem a czasami z błędami (testowałem na własnych polisach, bo bywa czas że mam ich kilka).

19 minut temu, Joki napisał:

W prostych słowach, nie musisz ale czasami warto to zrobić.

Dla swojego spokoju przede wszystkim, bo skoro sprawdziliśmy pojazd i wszelkie dokumenty, to ustalmy i "co z tą polisą".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.