Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ruszona kostka brukowa a podbudowa

Featured Replies

Napisano

Witam

Z racji lania asfaltu na drodze dojazdowej m. in. do mojego domu firma wykonawcza musiała trochę przerobić mój wyjazd z domu, wykonany w kostce brukowej. Musieli go trochę skrócić i w tym celu zdemontowali chyba 5 rzędów kostki, podsypali podsypką betonową (sporo chyba jej było, ale nie wiem ile). Na to ułożyli kostkę i zostawili, aż stwardnieje. Mieli jeszcze na świeżo po ułożeniu kostki przejechać po niej zagęszczarką, ale zniknęli. Teraz, po tygodniu, pojawili się znowu i twierdzą, że podsypki betonowej już się nie zagęszcza, zresztą teraz to i tak nie ma sensu, jak stwardniałą. I teraz pytanie - czy to zgodne ze sztuką? Teraz chcą mi tylko zasypać kostkę piachem w celu wypełnienia szczelin.

Ostatecznie dają na to gwarancję, ale się zastanawiam, czy zasadne jest walczenie z nimi i próba wywalczenia zdjęcia kostki od nowa (tych ruszonych rzędów) i zrobienie tego od nowa z użyciem zagęszczarki. Starej podbudowy, dobrze ubitej, nie ruszali, ale musieli trochę podnieść spad na tych 3 rzędach, żeby końcowy poziom był na odpowiedniej wysokości.

Co szanowna brać myśli? Inwestorem jest urząd miasta, więc walka z nimi trochę upierdliwa jest, jakby co to chyba przejdę na pisma urzędowe.

Napisano

Powinno być dobrze jak podbudowy nie ruszali. Zasypią piachem to jeszcze dodatkowo się zaklinuje

Napisano

Zależy ile tej dosypki dali .. tak czy inaczej podbudowy sie zagęszcza, jezeli nie ruszyli podbudowy a dosypali kilka cm powinno być ok. Odnośnie zagęszczenia ułożonej kostki to są dwie szkoły, jedni zagęszczają drudzy nie, ale trzeba mieć gumowe podkładki do tego.

Jak chcesz być pewny, to zaczep jakąś cieżarówkę jak będzie przejeżdżała i zaproś na chwilę do siebie :phi:

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał:

Zależy ile tej dosypki dali .. tak czy inaczej podbudowy sie zagęszcza, jezeli nie ruszyli podbudowy a dosypali kilka cm powinno być ok. Odnośnie zagęszczenia ułożonej kostki to są dwie szkoły, jedni zagęszczają drudzy nie, ale trzeba mieć gumowe podkładki do tego.

Jak chcesz być pewny, to zaczep jakąś cieżarówkę jak będzie przejeżdżała i zaproś na chwilę do siebie :phi:

Ale jeżeli się zagęszcza to bezpośrednio po położeniu.

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał:

jedni zagęszczają drudzy nie, ale trzeba mieć gumowe podkładki do tego.

zagęszczanie z tą gumą to daje tyle co i nic, bo wibracje przenoszą się na gumę, a nie na kostkę. to tylko ochrona, żeby się kostka nie porysowała

Napisano
14 godzin temu, blue_ napisał:

zagęszczanie z tą gumą to daje tyle co i nic, bo wibracje przenoszą się na gumę, a nie na kostkę. to tylko ochrona, żeby się kostka nie porysowała

Daje dużo, i działa. Guma ma zabezpieczyć kostkę i tak to działa. :ok: 

Napisano
Daje dużo, i działa. Guma ma zabezpieczyć kostkę i tak to działa. :ok: 
Poza tym to najczęściej jest kauczuk a nie guma... uwielbiam jak ludzie którzy nigdy tego nie robili komentuja i wymyślają swoje mądrości.

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Napisano
5 godzin temu, AstraC napisał:

Guma ma zabezpieczyć kostkę i tak to działa. :ok: 

że zabezpiecza kostkę to fakt, ale jej nie dobije tak jak należy. siedze w tej branży 20 lat, więc wiem jak to działa

Napisano
19 godzin temu, blue_ napisał:

że zabezpiecza kostkę to fakt, ale jej nie dobije tak jak należy. siedze w tej branży 20 lat, więc wiem jak to działa

Już chwilę nie działam, Ale robiłem tak że guma to był dawny tasmociag i sprawowalo się git i działało jak należy. :ok:

EDIT:

Jeszcze pozostawała kwestia wagi zagęszczarki pewnie, myśmy mieli taką: 

https://axam.net.pl/zageszczarki-wacker/1613-bpu-2540.html?gclid=CjwKCAjwyIHPBRAIEiwAHPS-GMJa9qrbKeaEjwlIunzebYuAcpv_3-r59f0NJ-fGZghAjeQfYq0xnhoCjQAQAvD_BwE

A przed nią podbudowę ubijaliśmy zazwyczaj taką(wyłączając jakieś małe chodniki, ale wszędzie gdzie samochody to raczej ta była w użyciu):

https://axam.net.pl/zageszczarki-wacker/1595-zageszczarka-wacker-dpu-6555he.html

Tylko starszą wersję 500kg.

Napisano
10 godzin temu, AstraC napisał:

Już chwilę nie działam, Ale robiłem tak że guma to był dawny tasmociag i sprawowalo się git i działało jak należy. :ok:

no my też mamy z taśmociągu. ale zagęszczarka jest 80kg, więc lepiej się dobija bez gumy.

ale jeśli mieliście taką ponad 120 kg, to może i był efekt

Napisano
1 godzinę temu, blue_ napisał:

no my też mamy z taśmociągu. ale zagęszczarka jest 80kg, więc lepiej się dobija bez gumy.

ale jeśli mieliście taką ponad 120 kg, to może i był efekt

50% różnicy masy robi swoje. ;) Jeszcze duże znaczenie ma ubicie podbudowy. :ok: 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.