Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo 1.6 16V - gaśnie co parę km

Featured Replies

Napisano

Witam

Znajomy kupił Stilo z 1.6 16V, w sumie stało całą zimę i pół lata pod chmurką nieużywane... teraz po uruchomieniu autka problem jest z obrotami, jak się puści nogę z gazu to spadają bardzo nisko, a od czasu do czasu silnik gaśnie. Z ponownym odpaleniem nie ma problemu, ale po przejechaniu 5-7km znów to samo, czy to na skrzyżowaniu czy to przy mniej udanej zmianie biegów. Czasem też potrafi dostać chwilowej czkawki...

Nie, jeszcze nie podpinałem się komputerem, ale zanim się do niego wybiorę to chciałbym zrobić listę najbardziej podejrzanych rzeczy.

A więc od czego zacząć? 

Cewka? Kable?  - (choć jakiś znajomy mechanik 'na oko' stwierdził że to nie cewka)

Komputer? Ponoć w 1.6 padały.... jakie są objawy ? Jakieś charakterystyczne błędy po odczycie ?

Coś jeszcze sprawdzić ?

Pozdrawiam

Napisano

1. silnik 1,6 posiada cztery cewki " nasunięte" na świece w związku z tym nie ma czegoś co się nazywa kable.

2. bardzo podobne objawy miałem i były związane ze sterownikiem silnika. I co ciekawsze komputer /egzaminer/ nie wykazywał żadnych błędów .Tylko u mnie / w STILO/           takie objawy były przy wyższych temperaturach /lato/. 

Napisano

U mnie, tylko że w silniku 1.8, dokładnie takie same objawy powodowała zabrudzona przepustnica.

Pozdrawiam, kubussss :)

Napisano
Dnia 15.10.2017 o 23:04, Wafer napisał:

Witam

Znajomy kupił Stilo z 1.6 16V, w sumie stało całą zimę i pół lata pod chmurką nieużywane... teraz po uruchomieniu autka problem jest z obrotami, jak się puści nogę z gazu to spadają bardzo nisko, a od czasu do czasu silnik gaśnie. Z ponownym odpaleniem nie ma problemu, ale po przejechaniu 5-7km znów to samo, czy to na skrzyżowaniu czy to przy mniej udanej zmianie biegów. Czasem też potrafi dostać chwilowej czkawki...

Nie, jeszcze nie podpinałem się komputerem, ale zanim się do niego wybiorę to chciałbym zrobić listę najbardziej podejrzanych rzeczy.

A więc od czego zacząć? 

Cewka? Kable?  - (choć jakiś znajomy mechanik 'na oko' stwierdził że to nie cewka)

Komputer? Ponoć w 1.6 padały.... jakie są objawy ? Jakieś charakterystyczne błędy po odczycie ?

Coś jeszcze sprawdzić ?

Pozdrawiam

Gdy ja miałem problemy z ecu gasł z błędami od asr

Napisano

Kiedyś w Marei 1,6 przyczyną takich objawów była nieszczelność w dolocie. Tzn. łapał lewe powietrze między przepustnicą a kolektorem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.