Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mieszkanie - materiał gałązki CO oraz przepisy - kuchnia-aneks

Featured Replies

Napisano

Witajcie Drodzy Autokącikowicze.

Mam dwa pytania co do przepisów w mieszkaniach.

1) Czy technicznie gałązki CO mogą być zrobione z... węża ogrodowego [chyba takie coś właśnie widziałem :hehe: ] ? Nie pytam czy to rozsądne, bardziej, czy wytrzymałe  ;] 

2) Stworzenie aneksu kuchennego w pokoju - uwaga bez używania gazu - tylko indukcja. Czy niesie to ze sobą jakieś obostrzenia prawne - głównie pod kątem wentylacji? Spółdzielnia może nakazać odtworzenie stanu poprzedniego?

Z góry dzięki!

Napisano
1 minutę temu, KotLarry napisał:

Czy technicznie gałązki CO mogą być zrobione z... węża ogrodowego [chyba takie coś właśnie widziałem

Raczej widziałeś rurę osłonową albo pomyliło Ci się. Foty daj.

2 minuty temu, KotLarry napisał:

Stworzenie aneksu kuchennego w pokoju - uwaga bez używania gazu - tylko indukcja. Czy niesie to ze sobą jakieś obostrzenia prawne - głównie pod kątem wentylacji?

Raczej nie.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Joki napisał:

Raczej widziałeś rurę osłonową albo pomyliło Ci się. Foty daj.

Raczej nie.

1) Nie mam fotek, załóżmy, że jest jak piszę, nawet właściciel mieszkania uśmiechał się, że to dziwnie zrobione. ;] 

2) Raczej, nie do końca mnie upewnia ;) 

Napisano

Niektóre rury łudząco przypominają wąż ogrodowy, więc bez zdjęć trudno stwierdzić.

Co do przepisów to tylko gaz ma obostrzenia co do wentylacji.

Napisano

nieprawda,  że tylko  gaz 

kuchnia  jako  pomieszczenie ma inne wartości wymian powietrza i przekroju kratek wentylacyjnej -  nawet BEZ kuchenki gazowej. 

Napisano
  • Autor
16 minut temu, technix napisał:

nieprawda,  że tylko  gaz 

kuchnia  jako  pomieszczenie ma inne wartości wymian powietrza i przekroju kratek wentylacyjnej -  nawet BEZ kuchenki gazowej. 

A aneks kuchenny w pokoju?

Jakoś jest to opisane w paragrafach [wszak u nas w prawie budowlanym są różne kwiatki - patrz miejsce na pralkę ;] ]

Napisano
20 minut temu, technix napisał:

kuchnia  jako  pomieszczenie ma inne wartości wymian powietrza i przekroju kratek wentylacyjnej

Inne niż co?

:hmm:

Napisano

inne (większe)  aniżeli pomieszczenie "dzienne" 

Napisano
6 godzin temu, technix napisał:

inne (większe)  aniżeli pomieszczenie "dzienne" 

Dzienne ma być kratka 14 x14 czyli około 200cm2. Jaka ma być w kuchni?

Napisano
Godzinę temu, Joki napisał:

Dzienne ma być kratka 14 x14... Jaka ma być w kuchni?

A gdzieś jeszcze teraz w nowych blokach wentylację w pokojach robią? Raczej nie- jedyne kratki jakie się teraz spotyka to w łazience i kuchni (lub nad aneksem w pokoju). Do tego w oknie kuchni/pokoju z aneksem dodatkowa wentylacja.

Napisano
13 godzin temu, KotLarry napisał:

2) Stworzenie aneksu kuchennego w pokoju - uwaga bez używania gazu - tylko indukcja. Czy niesie to ze sobą jakieś obostrzenia prawne - głównie pod kątem wentylacji? Spółdzielnia może nakazać odtworzenie stanu poprzedniego?

to zależy od tego jak będzie z podłączeniem wody/ścieków. Teoretycznie nikt się czepiać nie powinien, ale najlepiej o taką zmianę wprost zapytać w spółdzielni. Tam nie gryzą ;]

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Generalnie gdyby kogoś interesowało - zwłaszcza punkt nr 2 - nie mam przytoczonego przepisu, ale znajomi projektanci wentylacji potwierdzili, że przy grawitacyjnej musi być maks 1 m do pionu.

Co do 1 to jest jakiś rodzaj PEXa ;] 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.