Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawór na grzejniku

Featured Replies

Napisano

Czy regulacja zaworu termostatycznego na grzejniku (tzw. nastawa wstępna) ma wpływ na moc grzejnika? Obecnie jest na nastawie fabrycznej i jest ciut za słabo, a nie chce podnosić temperatury "na kotle" bo mi się inne pomieszczenia ugotują.

Krawiec

Napisano
3 godziny temu, krawiec napisał:

Czy regulacja zaworu termostatycznego na grzejniku (tzw. nastawa wstępna) ma wpływ na moc grzejnika? Obecnie jest na nastawie fabrycznej i jest ciut za słabo, a nie chce podnosić temperatury "na kotle" bo mi się inne pomieszczenia ugotują.

Krawiec

a co z zasilaniem, nie masz regulacji przepływu czy jakiejś kryzy - bo imho to tam się reguluje pośrednio moc którą grzejnik może oddać?

Ja mam na rozdzielaczu zdławione grzejniki przy zasilaniu + sterowanie "chwilowe" poprzez głowicę termostatyczną.

Napisano
6 minut temu, sherif napisał:

a co z zasilaniem, nie masz regulacji przepływu czy jakiejś kryzy - bo imho to tam się reguluje pośrednio moc którą grzejnik może oddać?

Ja mam na rozdzielaczu zdławione grzejniki przy zasilaniu + sterowanie "chwilowe" poprzez głowicę termostatyczną.

W bloku mam dostęp tylko do regulacji (kryzy) pod głowicą i tam regulowałem.

Napisano
24 minuty temu, sherif napisał:

Na rozdzielaczu jest odkręcone na maks.

Krawiec

Edytowane przez krawiec

Napisano
5 minut temu, krawiec napisał:

Na rozdzielaczu jest odkręcone na maks.

Krawiec

a kryzy nie masz wkręconej na dole grzejnika ?

Jeżeli jest dłuższa pętla z większym grzejnikiem to może rozpływ być źle wyregulowany przy większej instalacji.

U mnie sprawa była dokładnie odwrotna bo mam grzejniki razem z podłogówką, więć musiałęm ograniczyć im przepływ.

Napisano
22 minuty temu, sherif napisał:

a kryzy nie masz wkręconej na dole grzejnika ?

Jeżeli jest dłuższa pętla z większym grzejnikiem to może rozpływ być źle wyregulowany przy większej instalacji.

U mnie sprawa była dokładnie odwrotna bo mam grzejniki razem z podłogówką, więć musiałęm ograniczyć im przepływ.

Nie. Na dole jest tylko przyłącze z zaworami kulowymi. Chciałbym uniknąć wymiany grzejnika bo to skomplikuje sytuacje w innych pomieszczeniach.

Krawiec

Napisano
29 minut temu, krawiec napisał:

Nie. Na dole jest tylko przyłącze z zaworami kulowymi. Chciałbym uniknąć wymiany grzejnika bo to skomplikuje sytuacje w innych pomieszczeniach.

Odkręć bardziej pod głowicą. :ok:

Napisano

No i pupa... Fabryczna nastawa na max. Musze wymienić grzejnik.

Krawiec

Napisano
12 godzin temu, krawiec napisał:

No i pupa... Fabryczna nastawa na max. Musze wymienić grzejnik

Jeszcze sprawdź czy nie masz skręconego na zaworze powrotnym (jeśli masz zawór na wyjściu/powrocie z grzejnika). Skręcanie na powrocie, podobnie jak kryzowanie na zaworze zasilającym, ogranicza przepływ czynnika przez grzejnik.

Napisano
Godzinę temu, pioor napisał:

Jeszcze sprawdź czy nie masz skręconego na zaworze powrotnym (jeśli masz zawór na wyjściu/powrocie z grzejnika). Skręcanie na powrocie, podobnie jak kryzowanie na zaworze zasilającym, ogranicza przepływ czynnika przez grzejnik.

Nie mam. Sam tą instalacje robiłem. Na rozdzielaczu regulacja jest odkręcona na maksa. Zdziwiła mnie tylko nastawa fabryczna na grzejniku na maks.

Krawiec

Napisano
42 minuty temu, krawiec napisał:

Zdziwiła mnie tylko nastawa fabryczna na grzejniku na maks.

Rozumiem, że przez maks rozumiesz maksymalne otwarcie?

To jeżeli nie grzeje, to o ile nie masz zamulonego/zapowietrzonego grzejnika albo nie zdławiłeś przepływu w jego obwodzie na rurach (przy zgrzewaniu to się zdarza, jeżeli zbyt głęboko wciśniesz nagrzaną rurę w kształtkę), to rozwiązania bym szukał raczej poprzez stopniowe przydławianie przepływów przez grzejniki na tym samym obwodzie.

Napisano

Jak to masz wpięte ?

Nie jest tak, że pozostałe pętle mają znacznie krótsze długości ? W owej pętli wisi coś jeszcze ?

Może spróbuj na próbę przydławić przepływ reszty.

Napisano
9 godzin temu, Lucyfer napisał:

To jeżeli nie grzeje, to o ile nie masz zamulonego/zapowietrzonego grzejnika albo nie zdławiłeś przepływu w jego obwodzie na rurach (przy zgrzewaniu to się zdarza, jeżeli zbyt głęboko wciśniesz nagrzaną rurę w kształtkę), to rozwiązania bym szukał raczej poprzez stopniowe przydławianie przepływów przez grzejniki na tym samym obwodzie.

myślisz że tutaj co drugi ma instalacje rozkładaną jak ty z PP?

Lucku naprawdę istnieją inne technologie które są o wiele bezpieczniejsze i mniej awaryjne

Napisano
2 godziny temu, 4thelement napisał:

myślisz że tutaj co drugi ma instalacje rozkładaną jak ty z PP?

Lucku naprawdę istnieją inne technologie które są o wiele bezpieczniejsze i mniej awaryjne

Hmm, w mojej zgrzewanej przez 20 lat nie miałem żadnej awarii, więc nie bardzo wiem, o czym do mnie mówisz ;] Grzejników raptem 22, pryszcz, nie ma się co popsuć ;]

Napisano
10 godzin temu, sherif napisał:

Jak to masz wpięte ?

Nie jest tak, że pozostałe pętle mają znacznie krótsze długości ? W owej pętli wisi coś jeszcze ?

Może spróbuj na próbę przydławić przepływ reszty.

Normalnie, Kocioł -> sprzegło -> pompa -> rozdzielacz -> grzejniki. Dochodzę do wniosku że ma zwyczajnie za małą moc, bo jak przywali wiatrem to pomieszczenie się wychładza. 

Przepływ na pozostałych jest zdławiony. Dalsze jego przykręcanie nie ma sensu, kocioł i tak ma za dużą moc minimalną w stosunku do grzejników. A chciałem kupić mniejszy... no ale instalator doradził jednak ten bo "panie przyjdzie mróz i będziesz miał pan problem".

Krawiec

Napisano
13 godzin temu, Lucyfer napisał:

Tak - otwarty jest na max. Grzeje... zwyczajnie miałem nadzieje, że jest jednak przydławiony na samym zaworze bo termostatu i tak na tym grzejniku nie ma.

Krawiec

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.