Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Programator czasowy z licznikiem??

Featured Replies

Napisano

Czy może ktoś coś polecić?

Szukam po  allegro i w sumie nie widzę żeby było to w jednym urządzeniu.

Chodzi mi mianowicie żebym połączył sobie podgrzewacz wody, zaprogramował go na godziny które chce i żeby np. po tygodniu pokazało mi ile prądu zjadł. A grugi raz chce ustawić na temperaturę i żeby cały czas podgrzewacz sie włączał i wyłączał i również żeby zliczyło mi ile zjadło.

Zastanawiam sie czy zadać mu temperaturę  i sam podgrzewacz żeby się włączał i wyłączał?

Teraz mam ustawione żeby załacza sie o 19 a wyłącza sie o 22.30( wiadomo sam w tym czasie też sobie reguluje załączanie) i w sumie na chwile obecną ciepłej wody mi wystarcza na kąpiele jak również na drugi dzień jest w sam raz do mycia itp.

Napisano
8 minut temu, todamian napisał:

Zastanawiam sie czy zadać mu temperaturę  i sam podgrzewacz żeby się włączał i wyłączał?

Teraz mam ustawione żeby załacza sie o 19 a wyłącza sie o 22.30( wiadomo sam w tym czasie też sobie reguluje załączanie) i w sumie na chwile obecną ciepłej wody mi wystarcza na kąpiele jak również na drugi dzień jest w sam raz do mycia itp.

Ja włączam na 60*C i zapominam o problemie.

Wyłączam, gdy wyjeżdżam na dłużej.

W sumie to ciekawe, czy da się zaoszczędzić wyłączając w ciągu dnia. Przecież później i tak musi nadrobić utraconą temp.

Napisano
  • Autor

właśnie sie nad tym zastanawiam

Mnie w domu nie ma jeden tydzień 6-14 a drugi tydzień 14-22

Drugiej osoby 7-18 

Więc niby po co ma podgrzewacz ma działać ale może to okazać sie błędne założenie i lepiej żeby działał cały czas.

I tak szukam żeby to zbadać choć pewnie to urządzenie będzie kosztować roczne albo i więcej oszczędności które wyjdą haha

Napisano
2 godziny temu, todamian napisał:

Czy może ktoś coś polecić?

Szukam po  allegro i w sumie nie widzę żeby było to w jednym urządzeniu.

Chodzi mi mianowicie żebym połączył sobie podgrzewacz wody, zaprogramował go na godziny które chce i żeby np. po tygodniu pokazało mi ile prądu zjadł. A grugi raz chce ustawić na temperaturę i żeby cały czas podgrzewacz sie włączał i wyłączał i również żeby zliczyło mi ile zjadło.

Chyba jednego urządzenia nei znajdziesz. Zawsze to będzie też jakiś kompromis zużycia energii vs komfortu, chyba że twój schemat dnia jest dokładnie taki sam zawsze :)

Zazwyczaj się nastawia na zadaną temp i zapomina o problemie. Ja wyłączam jak wyjeżdżam na dłużej.

Są elektroniczne sterowniki czasowe, są liczniki, tylko trzeba sprawdzać max prąd/moc, bo podgrzewacz mało nie bierze.

2 godziny temu, rwIcIk napisał:

Ja włączam na 60*C i zapominam o problemie.

Wyłączam, gdy wyjeżdżam na dłużej.

W sumie to ciekawe, czy da się zaoszczędzić wyłączając w ciągu dnia. Przecież później i tak musi nadrobić utraconą temp.

Na logikę, im masz dłużej wyższą temp tym masz większe straty. Kombinowanie pewnie da jakieś tam oszczędności ale kosztem komfortu.

BTW. Strasznie wysoko masz, ja mam 42C przy 180l i spokojnie styka na 4-5os.

Napisano
7 minut temu, sherif napisał:

Na logikę, im masz dłużej wyższą temp tym masz większe straty. Kombinowanie pewnie da jakieś tam oszczędności ale kosztem komfortu.

Mieszkając i zużywając wodę na codzień IMO nie warto wyłączać. Przy dłuższej nieobecności wyłączam. :ok:

Ja mam termę elektryczną 80 l. To nie jest dużo. No i podobno warto co jakiś czas podnieść temp. powyżej 60*C, by wybić jakieś bakterie.

Napisano
5 minut temu, rwIcIk napisał:

Mieszkając i zużywając wodę na codzień IMO nie warto wyłączać. Przy dłuższej nieobecności wyłączam. :ok:

Ja mam termę elektryczną 80 l. To nie jest dużo. No i podobno warto co jakiś czas podnieść temp. powyżej 60*C, by wybić jakieś bakterie.

Dużo /nie dużo zależy od zużycia.

antylegionella to raz w tyg starczy - część ma taką opcję.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Ja miałem spiete razem te 2 urządzenia do testów, później miernik energii wywaliłem i został sam programator.

Myśle że gra warta świeczki.  U mnie zużycie spadło z 6,7kWh (dziennie) przy ustawieniu termostatu na 60 st. i pracy cigłej na 5kWh przy tej samej temperaturze i zastosowaniu timera. Poszedłem nawet dalej i zmieniłem taryfe na G12w. U mnie grzeje rano od 3 do 6, pozniej od 13 do 15 (czyli w tanszej strefie) a w weekendy od 13 do 19.  Ciepłej wody nie brakuje a rachunki zleciały o ok 35zł/mc w dół.

Edytowane przez tomx1

Napisano
Dnia 3.11.2017 o 12:28, sherif napisał:

Chyba jednego urządzenia nei znajdziesz. Zawsze to będzie też jakiś kompromis zużycia energii vs komfortu, chyba że twój schemat dnia jest dokładnie taki sam zawsze :)

Zazwyczaj się nastawia na zadaną temp i zapomina o problemie. Ja wyłączam jak wyjeżdżam na dłużej.

Są elektroniczne sterowniki czasowe, są liczniki, tylko trzeba sprawdzać max prąd/moc, bo podgrzewacz mało nie bierze.

Ale ta Twoja jest na prąd czy coś innego. Ja mam 125l i trzymam na około 52st. a i tak podczas kąpieli kocioł dogrzewa zasobnik

Napisano
48 minut temu, hubert110284 napisał:

Ale ta Twoja jest na prąd czy coś innego. Ja mam 125l i trzymam na około 52st. a i tak podczas kąpieli kocioł dogrzewa zasobnik

Gaz. Wszystko zależy od kąpieli, jak sie żona kąpie w wannie +dzieci to też nie styknie, bo chyba sama wanna ma blisko 200l

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.