Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Półoś czy mechanizm różnicowy?

Featured Replies

Napisano

Mam problem w scenicu II z 2007 roku z silnikiem 2,0 T 163 KM. Podczas skręcania terkocze z lewej strony. Myślałem, ze to przegub zewnętrzny i go wymieniłem na nowy firmy Meyle, ale po wymianie jest to samo. Mechanik obstawia półoś lub mechanizm różnicowy. Biegi nie wyskakują, auto póki co jeździ. Co obstawia i AK i jak stwierdzić co jest zepsute? :hmm:

Napisano

Musiałbyś doprecyzować co oznacza: "podczas skręcania"?

Czy masz na myśli kręcenie kierownicą nawet na postoju?

Kręcenie tylko w ruchu?

Z obciążeniem czy bez?

Na biegu czy na luzie także?

Itd.

Napisano
11 minut temu, Tilok napisał:

Mam problem w scenicu II z 2007 roku z silnikiem 2,0 T 163 KM. Podczas skręcania terkocze z lewej strony. Myślałem, ze to przegub zewnętrzny i go wymieniłem na nowy firmy Meyle, ale po wymianie jest to samo. Mechanik obstawia półoś lub mechanizm różnicowy. Biegi nie wyskakują, auto póki co jeździ. Co obstawia i AK i jak stwierdzić co jest zepsute? :hmm:

Równie dobrze może być prawa strona i to bym obstawiał najprędzej. Poza tym nie widzę związku z wyskakiwaniem biegów a uszkodzonym mechnizmem różnicowym. 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Joki napisał:

Musiałbyś doprecyzować co oznacza: "podczas skręcania"?

Czy masz na myśli kręcenie kierownicą nawet na postoju?

Kręcenie tylko w ruchu?

Z obciążeniem czy bez?

Na biegu czy na luzie także?

Itd.

Jutro dokładnie sprawdzę, ale na postoju tego nie słychać. Wydaje mi się, że podczas skrętu w lewo lub prawo na drugim biegu słychać to terkotanie bo tak zawsze skręcam. Czy podczas skrętu na luzie to nie wiem, jutro rano sprawdzę.

Napisano

No i czy przy skręcaniu czy przy skręconych kołach? To nie to samo.

Przy dodawaniu gazu czy jeździe bez obciążenia czy hamowaniu silnikiem?

Bez tego można tylko wróżyć.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Igorek napisał:

Równie dobrze może być prawa strona i to bym obstawiał najprędzej. Poza tym nie widzę związku z wyskakiwaniem biegów a uszkodzonym mechnizmem różnicowym. 

Też tak słyszałem, ze jak słychać z lewej to wymieniać z prawej :bzik:. Przypuszczalnie, żeby wykluczyć mechanizm różnicowy wymienię i prawy przegub bo auto ma ok. 130 kkm potwierdzonego przebiegu i będzie to mniejszy koszt niż wymienić skrzynię.

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Joki napisał:

No i czy przy skręcaniu czy przy skręconych kołach? To nie to samo.

Przy dodawaniu gazu czy jeździe bez obciążenia czy hamowaniu silnikiem?

Bez tego można tylko wróżyć.

Jutro sprawdzę:

- ruszanie na skręconych kołach,

- skręcanie na biegu z obciążeniem,

- skręcanie na biegu bez obciążenia czyli na wciśniętym sprzęgle,

- skręcanie na luzie bez wrzuconego biegu,

- skręcanie podczas hamowania silnikiem.

Coś jeszcze muszę sprawdzić?

Edytowane przez Tilok

Napisano
6 minut temu, Tilok napisał:

Coś jeszcze muszę sprawdzić?

Po prostu sprawdź w jakiej sytuacji terkocze i precyzyjnie opisz.

Napisano
29 minut temu, Tilok napisał:

Też tak słyszałem, ze jak słychać z lewej to wymieniać z prawej :bzik:. Przypuszczalnie, żeby wykluczyć mechanizm różnicowy wymienię i prawy przegub bo auto ma ok. 130 kkm potwierdzonego przebiegu i będzie to mniejszy koszt niż wymienić skrzynię.

Nie wiem jak w tym nowszym sceniku ale w jedynce, również poliftowej, przeguby były słabe. A Ty masz jeszcze turbo... 

Napisano

Też miałem takie terkotanie kiedyś w jednym z aut. Terkotało najczęściej np na ostrych zakrętach na parkingach.  Przegub wewnętrzny miał luz. Ale dziwne że jak mechanik wymieniał przegub zewnętrzny to nie sprawdził luzów na innych. Bo luz był taki że w dłoniach było czuć. 

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, Joki napisał:

Po prostu sprawdź w jakiej sytuacji terkocze i precyzyjnie opisz.

- ruszanie na skręconych kołach - terkocze.

- skręcanie na biegu z obciążeniem - terkocze.

- skręcanie na biegu bez obciążenia czyli na wciśniętym sprzęgle - nie terkocze.

- skręcanie na luzie bez wrzuconego biegu - nie terkocze.

- skręcanie podczas hamowania silnikiem - nie terkocze.

Autem podczas gwałtownego przyśpieszania nie ściąga.

Napisano

Zobacz te przeguby wewnętrzne jeszcze jakie mają luzy, zanim skrzynie będziesz wyciągał. Narazie nawet reką poszarp za półoś góra-dół.

Napisano

Objawy wyraźnie wskazują przegub zewnętrzny. Pisałeś o wymianie jednego:hmm:, może i ten po drugiej stronie też wymaga wymiany...

Z drugiej strony-takie niedomaganie przegubu zewnętrznego to każdy mechanik diagnozuje z palcem w d...:phi:

Edytowane przez volf6

Napisano
8 minut temu, volf6 napisał:

Objawy wyraźnie wskazują przegub zewnętrzny. Pisałeś o wymianie jednego:hmm:, może i ten po drugiej stronie też wymaga wymiany...

Albo tylko tamten ale faktycznie tak to wygląda. Szkoda, że nagrania nie mamy.

Napisano
  • Autor

Kupiłem całą półoś lewą. Mechanik wymieni a jak dalej będzie słychać terkotanie to ten przegub co został dwa dni temu wymieniony zostanie założony na prawej stronie. Dam znać jak wyszło :ok:

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, mazi napisał:

Napraw, daj znac co było i czy sprzedajesz Sceniczka :-)

Dzisiaj odstawiłem na wymianę półosi. Jutro ponoć ma być do odbioru, ale z tym to do końca nie wiadomo. Mocno się waham co do sprzedaży bo na dniach będzie nowy nabytek, ale jeśli już to raczej zostanie w rodzinie :skromny:

Napisano
  • Autor

No i po wymianie półosi problem cały czas występuje. Mechanik sugeruje mechanizm różnicowy. Na dniach spróbuję przymocować telefon do felgi :bzik: i spróbować nagrać ten dźwięk.

Napisano
Godzinę temu, Tilok napisał:

No i po wymianie półosi problem cały czas występuje. Mechanik sugeruje mechanizm różnicowy. Na dniach spróbuję przymocować telefon do felgi :bzik: i spróbować nagrać ten dźwięk.

Nie jestem pewien, wiec zapytam: wymieniles przegub lewy, kupiles lewa polos i wymieniles cala lewa polos? A co z prawa strona, zmieniono cokolwiek czy nie?

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Igorek napisał:

Nie jestem pewien, wiec zapytam: wymieniles przegub lewy, kupiles lewa polos i wymieniles cala lewa polos? A co z prawa strona, zmieniono cokolwiek czy nie?

Tak, cała lewa półoś wymieniona. Prawa strona nie ruszana, mechanik twierdzi, że dźwięk jest ewidentnie z lewej strony i to nie może być prawy przegub. Widziałem Twój post i zmienię prawy przegub, szczególnie że mam jeden na "luzie", ale już u innego mechanika i bez informacji o diagnozie przez obecnego mechanika :ok:

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor
Dnia 12.12.2017 o 21:40, Igorek napisał:

Dzisiaj wymieniłem kompletną prawą półoś i cisza. W między czasie wymieniłem łożysko koła, łożysko górnego mocowania amortyzatora oraz łącznik po lewej stronie. Dźwięk dochodził zdecysowanie od lewej strony i aż dziwne, że aż tak może się przenosić od prawej :bzik:

Dnia 11.12.2017 o 20:36, mazi napisał:

Napraw, daj znac co było i czy sprzedajesz Sceniczka :-)

Za dwa tygodnie odbieram nowe auto a siostra chyba nie weźmie scenica więc jak się nic nie zmieni to na wiosnę będę chciał go sprzedać. Jak będziesz zainteresowany to szukaj po ogłoszeniach bo na AK nie wystawię a tanio też nie będzie :skromny:

Napisano
33 minuty temu, Tilok napisał:

Dzisiaj wymieniłem kompletną prawą półoś i cisza. W między czasie wymieniłem łożysko koła, łożysko górnego mocowania amortyzatora oraz łącznik po lewej stronie. Dźwięk dochodził zdecysowanie od lewej strony i aż dziwne, że aż tak może się przenosić od prawej :bzik:

Za dwa tygodnie odbieram nowe auto a siostra chyba nie weźmie scenica więc jak się nic nie zmieni to na wiosnę będę chciał go sprzedać. Jak będziesz zainteresowany to szukaj po ogłoszeniach bo na AK nie wystawię a tanio też nie będzie :skromny:

zalinkuj jak oglosisz, moze mialbym chetnego 

Napisano
Godzinę temu, Tilok napisał:

Aż wypadałoby to gdzieś podwiesić jako dobry przykład, bo regularnie się zdarza, że ludzie się upierają na tym co błędnie słyszą prawa-lewa lub nawet przód tył :hehe:

Tylko się cieszyć, że masz to z głowy :ok:

Napisano
8 godzin temu, Tilok napisał:

Pokaż zdjęcia który rocznik co ma i może go wezmę :ok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.