Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewanie podłogowe elektryczne - czy ktoś ma?

Featured Replies

Napisano

Żona narzeka, że jej w kuchni nogi marzną, więc się zastanawiam, czy przy okazji planowanego remontu nie położyć pod płytki (będą wymianiane) maty grzejnej. W związku z tym mam pytanie - jakie jest zużycie prądu. Zakładam, że mata o mocy powiedzmy 1,5kW nie będzie brała cały czas te półtora kilowata, bo termosta będzie ją włączał/wyłączał. Wiem, że tu dużo zależy od ocieplenia podłogi (u mnie 10cm styropianu i na tym jastrych 6cm) i nastawionej temperatury. Czy są tu jacyś praktycy, którzy powiedzą ile im prądu schodzi na taką przyjemność?

Napisano
1 godzinę temu, torelek napisał:

Żona narzeka, że jej w kuchni nogi marzną, więc się zastanawiam, czy przy okazji planowanego remontu nie położyć pod płytki (będą wymianiane) maty grzejnej. W związku z tym mam pytanie - jakie jest zużycie prądu. Zakładam, że mata o mocy powiedzmy 1,5kW nie będzie brała cały czas te półtora kilowata, bo termosta będzie ją włączał/wyłączał. Wiem, że tu dużo zależy od ocieplenia podłogi (u mnie 10cm styropianu i na tym jastrych 6cm) i nastawionej temperatury. Czy są tu jacyś praktycy, którzy powiedzą ile im prądu schodzi na taką przyjemność?

Ja w łazience mam elektryka w podłodze. Ssie prąd mocno. Spokojnie możesz liczyć max pobór, żeby się nie oszukać. Mniejszy niż max będzie wtedy, gdy grać będziesz całymi dniami. 

Moja mata jest nad łazienką sąsiadów z dołu i jednak szybko stygnie. Mam zegarem nastawione grzanie rano i wieczorem w porach mycia, bo chcę mieć ciepłą podłogę. Ja grzeję podłogę do 30 stopni. Samo rozgrzewanie (startuje z jakichś 21-22) trwa ponad godzinę i wtedy raczej na pewno leci po maksie. 

Fajny, choć raczej kosztowny w utrzymaniu gadżet.

Ale zużycia Ci nie podam - musiałbym nie grzać przez dłuższy okres, aby obserwować uśrednione dzienne użycie prądu dla porównania. A z tego nie zrezygnuję. ;]

mar00ha

Napisano
3 godziny temu, torelek napisał:

Matę możesz położyć - koszt mały. Daj dobry sterownik z pomiarem temperatury podłogi (bo chcesz mieć ciepłą podłogę , a nie ogrzewać kuchnię)

Wystarczy, jak podłoga ma 23-24 stopnie to już nogi nie marzną.

Ja mam podłogówkę przy 23 stopniach można chodzić boso nawet bez skarpet.

Napisano

Ja mam podłogówkę w toalecie z wydatkiem na poziomie 140W/m2. Przy płytkach które posiadam (mają chyba sporo ponadprzeciętną pojemność cieplną) ich dobre nagrzanie (dla mnie 24-25 stopni to optimum dla stóp) trwa prawie dwie godziny. Jeśli miałbym kupować raz jeszcze wziąłbym coś z gęściej upakowaną matą (tak żeby te 300W/m2 jednak mieć). Duży lag jest niewygodny.

tapatalked

Napisano

A mozna to miec pod prysznicem bez brodzikowym czy lepiej nie bo prad pokopie?

Napisano
15 godzin temu, torelek napisał:

ja mam taką matę elektryczną w łazience. Nagrzanie do 30 stopni zajmuje jej około 2h i przez ten czas ciągnie prąd na max. Potem zaczyna działać termonstat i pracuje w cyklu przerywanym, czyli już nie pobiera max prądu. Ale żeby w nogi nie było zimno wystarczy imho temperatura 24-25 stopni, a taką osiągnię dużo szybciej i pobór będzie mniejszy.

Napisano
17 godzin temu, torelek napisał:

U mojej mamy jest takie coś w dwóch łazienkach oraz kuchni, przedpokoju i wiatrołapie.

Prądu bierze bodaj 150W/m2, więc łatwo policzyć. Jeśli w pomieszczeniu jest chłodno (nie grzało się), to nagrzanie takiej łazienki trochę zajmuje i przez ten czas non stop grzeje. Ale jeśli jest to do dogrzania bądź utrzymania temperatury to już jest lepiej. Jak chcesz żeby było ciepło w nogi, to nie kupuj zbyt grubych płytek i dobrze wyrównaj podłoże - zmniejszy to pojemność cieplną i szybciej  się podgrzeje. Co do mocy - wszystko zależy o użytkowania - mocniejsza szybciej się nagrzeje, wyłączysz ją i jeszcze przez jakiś czas podłoga nie będzie zimna, słabsza będzie potrzebować więcej czasu.

Napisano
  • Autor

No właśnie chodzi mi o "stan ustalowny" - czyli docelowa temperatura osiągnięta. Jaki jest wtedy pobór pradu - czyli generalnie jaki procent czasu mata grzeje, a jaki procent nie grzeje? Bo, że podczas nagrzewania zimnej podłogi mata pobiera dokładnie tyle mocy ile ma (czyli przeważnie 150W/m2), to wiem.

Napisano
2 godziny temu, torelek napisał:

No właśnie chodzi mi o "stan ustalowny" - czyli docelowa temperatura osiągnięta. Jaki jest wtedy pobór pradu - czyli generalnie jaki procent czasu mata grzeje, a jaki procent nie grzeje? Bo, że podczas nagrzewania zimnej podłogi mata pobiera dokładnie tyle mocy ile ma (czyli przeważnie 150W/m2), to wiem.

To już musisz zmierzyć sam.

Zależy od różnicy temperatur podłogi i powietrza.

Jak w kuchni masz 23 stopnie i podłoga ustawiona na 24 +/- 0,5  to pewnie mało będzie brała.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.