Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubywa plynu chlodzacego

Featured Replies

Napisano

Silnik BMW 3.0D R6. Czy to normalne ze po wlaczeniu zaplonu slychac pod maska intensywny obieg plynu chlodzacego i buczenie jakiejs pompy?

Kilka dni temu mignal komunikat aby sprawdzic poziom plynu. Temperatura ok. Dzis stracilem ogrzewanie. Wlalem 3litry borygo i plywak w zbiorniczku jeszcze nie pokazal minimum. Ogrzewanie juz jest z nawiewow nie smierdzi, korek oleju czarny i nie smierdzi borygo. Auto chyba kopci zwyczajnie, nie ma bialej chmury za autem. Pracowal 20min na suchym betonie i nie widac wycieku. Szyby w aucie nie paruja. Najbardziej zdziwil mnie ten obieg plynu na wylaczonym silniku odglos jak z kanalizacji w pietrowych budynkach gdy ktos puszcza wode. To fabryka czy ktos sobie dolozyl jakas pompke?

Napisano

Skoro nie ma wycieków a płynu ubyło (i to nie mało) to raczej grubsza sprawa się zapowiada ale, na razie, obserwować stan płynu i tyle...

Napisano

Możesz mieć nieszczelność w układzie chłodniczym, pęknięta nagrzewnica, uszkodzony króciec, czy zerwana opaska zaciskowa  i płyn zwyczajnie wycieka i odparowuje. 

Podjedź na test zawartości CO2 w układzie aby wstępnie wykluczyć UPG. 

Napisano
14 minut temu, chojny napisał:

Podjedź na test zawartości CO2 w układzie aby wstępnie wykluczyć UPG. 

Nie tylko UPG ale i samą głowicę. Tam gdzie stosowne są metalowe uszczelki to częściej padają głowice niż uszczelka:)

Napisano

Sprawdź pompę wody. U  mnie tez ubywalo bez zadnych sladow czy widocznych wyciekow. Majonezu pod korkiem, spalin w układzie brak. Wczoraj auto u mechanika na wymiane swiec i paska wylądowało i wyskoczyla pompa wody jeszcze ( nieszczelności chyba) właśnie jadę po odbiór auta. Bede wiedzial cos bardziej szczegółowo to napisze. 

Ps. U mnie bmw e65

Ps2. Masz webasto?? Ten szum to może być webasto (uwalony sterownik) 

Edytowane przez Pers

Napisano
31 minut temu, Pers napisał:

Ten szum to może być webasto (uwalony sterownik) 

Szum to często właśnie mało płynu w układzie i zamiast płynu pompa mieli mieszankę płynu i powietrza a wtedy jest słyszalny szum i bomblowanie. 

Napisano
10 godzin temu, lisik napisał:

Silnik BMW 3.0D R6. Czy to normalne ze po wlaczeniu zaplonu slychac pod maska intensywny obieg plynu chlodzacego i buczenie jakiejs pompy?

Kilka dni temu mignal komunikat aby sprawdzic poziom plynu. Temperatura ok. Dzis stracilem ogrzewanie. Wlalem 3litry borygo i plywak w zbiorniczku jeszcze nie pokazal minimum. Ogrzewanie juz jest z nawiewow nie smierdzi, korek oleju czarny i nie smierdzi borygo. Auto chyba kopci zwyczajnie, nie ma bialej chmury za autem. Pracowal 20min na suchym betonie i nie widac wycieku. Szyby w aucie nie paruja. Najbardziej zdziwil mnie ten obieg plynu na wylaczonym silniku odglos jak z kanalizacji w pietrowych budynkach gdy ktos puszcza wode. To fabryka czy ktos sobie dolozyl jakas pompke?

w BMce msza pompę obiegową dla ogrzewania (elektryczna) to pewnie ona hałasuje

Napisano
2 godziny temu, chojny napisał:

Szum to często właśnie mało płynu w układzie i zamiast płynu pompa mieli mieszankę płynu i powietrza a wtedy jest słyszalny szum i bomblowanie. 

Tez możliwe , u mnie pompa "latała" jak to określił mechanik.Założona nowa , stara oryginalna jeszcze była (2003) , co niby dziwne ,bo plastikowe łopatki jeszcze były tam :)

Wyciek na pompie właśnie , przy czym mechanik powiedział ,że bardzo trudno ten wyciek wykryć , na ciepłym jedynie cieknie i to podczas jazdy gdy wstrząsy są, na postoju auto przejdzie nawet próbę ciśnieniową i nie wykryjesz tego.

Przy okazji płyn nowy poszedł , świece , pasek główny + klimy , czujnik temp wody , korki odmy,oleju i chłodnicy - 1805 pln ( premium hehe) 

Napisano
Dnia 1/4/2018 o 00:12, lisik napisał:

Nie napisałeś jaki silnik. Osobiście jeździłem M57N i 2xN57 - w żadnym opisanych objawów (hałas) nie było, więc raczej normalne nie są. Jak już ktoś napisał, zapewne wynikają z "mielenia" przez pompę resztek płynu z powietrzem. Co ja bym zrobił? Na zimnym silniku zalał płynu do chłodnicy tak, by było maksimum wskazania i potem systematycznie kontrolował poziom (na zimnym) aby zorientować się jak duży masz wyciek (bo raczej masz). Jak nie za duży, tzn. nie tracisz litra dziennie, to zalałbym środek do uszczelniania i ponownie kontrolował poziom. Kiedyś miałem taki problem i płyn pomógł natychmiast. Niczego nie zatkał, nic się nie przegrzewało - tylko wyciek zniknął. Jak nie pomożo, to czeka grubsza naprawa - głowica / uszczelka / blok?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.