Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tablica w formacie USA

Featured Replies

Napisano

Przed końcem roku rzucił mi się w oczy taki artykuł:

http://www.rp.pl/Prawo-drogowe/312279933-Od-2018-r-dopuszczone-do-uzycia-beda-mniejsze-tablice-rejestracyjne.html

Czy ktoś ma informacje, czy to potwierdzone info? Jakiś link, ustawa itp?

Interesuje mnie to, bo w moim aucie nie ma miejsca nawet na kwadratową tablicę rejestracyjną i jeżdżę nie do końca legalnie - mam dorobiony zamiennik w formacie USA a właściwą blachę wożę w bagażniku...jeżeli w końcu ktoś dopuścił mniejsze tablice, chętnie bym "się zalegalizował" ;)

EDIT:

Coś znalazłem:

§ 27. 1. Tablice rejestracyjne ze względu na rozmiary dzielą się na:

1) samochodowe: a) jednorzędowe i dwurzędowe – do oznaczania wszystkich rodzajów pojazdów, z wyjątkiem motocykli, ciągników rolniczych, motorowerów i pojazdów rodzaju „samochodowy inny” (kategorii L6e i L7e),

b) jednorzędowe zmniejszone – do oznaczania pojazdów silnikowych posiadających zmniejszone wymiary miejsca konstrukcyjnie przeznaczonego do umieszczenia tablicy rejestracyjnej, z wyłączeniem motocykli, ciągników rolniczych, pojazdów wolnobieżnych wchodzących w skład kolejki turystycznej i pojazdów rodzaju „samochodowy inny”;

Czy ktoś może wie, czy możliwa jest wymiana na zmniejszoną tablicę z zachowaniem obecnych numerów?

Edytowane przez Grzaniec

Napisano
Godzinę temu, Grzaniec napisał:

Czy ktoś może wie, czy możliwa jest wymiana na zmniejszoną tablicę z zachowaniem obecnych numerów?

możliwa w przypadku uszkodzenia/zgubienia koszt koło 50,- (zakładam, że masz już tablice z gwiazdkami).

ALE możesz wystąpić też o trzecią tablicę ''na bagażnik rowerowy'' koszt ten sam, pozostaje tylko kwestia dopytania czy ona może być zmniejszona.

Napisano
Godzinę temu, Grzaniec napisał:

Jak wyrobisz to pochwal się - chętnie zobaczę jak wygląda legalna tablica do aut z USA ;) .

Napisano
  • Autor

Muszę zatem znaleźć trochę czasu na odwiedziny WK. Niestety, mimo automatu numerkowego, czas oczekiwania w moim WK na wizytę przy okienku to przynajmniej 2h....więc może nie być szybko. 

Też mnie zastanawia, jak może wyglądać legalna tablica w mniejszym formacie, bo intrygujący jest zapis w ustawie o tym, że jest to jednorzędowa tablica. 

W tej chwili mam dorobioną tablicę z moimi numerami w formacie USA, ale jest to dwurzędówka....\

23439310_1870068966640473_1963485452_n.jpg?oh=3402586cc828121e64aff9d06b2d17ab&oe=5A574E4C

Napisano

Ale przeciez tak ważna ustawa jeszcze nie przeszła komisji ;] cały czas się procesuje .

Napisano
  • Autor
17 minut temu, eryko napisał:

Ale przeciez tak ważna ustawa jeszcze nie przeszła komisji ;] cały czas się procesuje .

No jak?

57. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2018 r.,

Dz.U. z 18 grudnia 2017 r., poz. 2355

Napisano
5 godzin temu, Grzaniec napisał:

Też mnie zastanawia, jak może wyglądać legalna tablica w mniejszym formacie, bo intrygujący jest zapis w ustawie o tym, że jest to jednorzędowa tablica.

Będzie po prostu krótsza. Biorąc pod uwagę niszowość tego typu tablic powinno wystarczyć XX ABC jak przy zabytkowych :oki:. Wioskowi tunerzy chyba się masowo nie rzucą na takie blachy do swoich Golfów? :hehe:

Napisano
8 godzin temu, sebaso napisał:

Jak wyrobisz to pochwal się - chętnie zobaczę jak wygląda legalna tablica do aut z USA ;) .

Od lipca mają takie być, jeżeli dobrze pamiętam.

Napisano
7 godzin temu, Grzaniec napisał:

No jak?

57. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2018 r.,

Dz.U. z 18 grudnia 2017 r., poz. 2355

tak ale proszę doczytać rozporządzenie całe i  do końca a nie wyrywkowo . paragraf o zmniejszonych tablicach wchodzi w życie 01.07..2018 r .

Napisano
12 godzin temu, Grzaniec napisał:

W tej chwili mam dorobioną tablicę z moimi numerami w formacie USA, ale jest to dwurzędówka....\

i nie chwal się ,że legalnie przechodzi Badania techniczne . chyba u ślepego diagnosty .

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, piter19731 napisał:

i nie chwal się ,że legalnie przechodzi Badania techniczne . chyba u ślepego diagnosty .

Nie zamierzam się chwalić...a czy diagności są ślepi, nie mnie oceniać. Dwukrotnie byłem na badaniu, żaden nie wspomniał nic o tablicy. Może po prostu widział, że innej tablicy po prostu nie da się przymocować - chyba, że złożyłbym ją na pół. 

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, piter19731 napisał:

tak ale proszę doczytać rozporządzenie całe i  do końca a nie wyrywkowo . paragraf o zmniejszonych tablicach wchodzi w życie 01.07..2018 r .

Masz rację, doczytałem - mniejsze tablice wchodzą dopiero 1.07 :ok:

Napisano
1 godzinę temu, Grzaniec napisał:

Nie zamierzam się chwalić...a czy diagności są ślepi, nie mnie oceniać. Dwukrotnie byłem na badaniu, żaden nie wspomniał nic o tablicy. Może po prostu widział, że innej tablicy po prostu nie da się przymocować - chyba, że złożyłbym ją na pół. 

Są sposoby na chwilową ślepotę...

Napisano
  • Autor
55 minut temu, RSSSS napisał:

Są sposoby na chwilową ślepotę...

To nawet nie o to chodzi...mam świadomość, że zamiennik tablicy, który mam zamontowany z tyłu nie jest legalny. Gdyby patrol Policji chciał mi zabrać DR czy też ukarać mandatem, nie zamierzam dyskutować. Mieliby rację....gdyby chcieli. Być może nie chcą, bo używam tego auta już jakiś czas i jakoś stojący za mną na światłach radiowóz jeszcze mnie nie zatrzymał....To samo na badaniu technicznym - jeżeli diagnosta miałby zastrzeżenia, jedyne co mogę zrobić, to pokazać mu legalną tablicę, którą mam w bagażniku. 

stąd moje pytanie o mniejsze tablice - jeżeli od lipca w końcu pojawi się taka możliwość, pójdę do WK i wyrobię legalną mniejszą tablicę. Do tego czasu jeżdżę z "zamiennikiem" 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.