Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprowadzenie urządzenia z Chin, ale magazyn UE... ?

Featured Replies

Napisano

Witam,

czy ktoś miał może styczność ze sprowadzaniem towaru z Chin, ale wysyłanego z magazynu UE?

Chciałbym sprowadzić ploter na własny użytek i uniknąć niepotrzebnych, dodatkowych opłat... Znalazłem ofertę na ebayu gdzie sprzedawca (Chińczyk) wysyła towar z magazynu w Wielkiej Brytanii... w takim przypadku domyślam się że Cło mnie nie dotyczy, ale pytanie czy naliczą mi VAT?

Tak się jeszcze zastanawiam, bo jest druga opcja wysyłki z magazynu z Niemiec... mógłbym wtedy wziąć przesyłkę do znajomych również na terytorium Niemiec o ile by to coś pomogło przy uniknięciu opłat.... Towar wartości ok 8000-9000zł, więc ewentualne opłaty byłyby odczuwalne, także jeśli tylko można to chciałbym ich uniknąć/zminimalizować ich wysokość.

A tak swoją drogą - może ktoś z Was pracował na Chińskich ploterach laserowych CO2 i może podzielić się opinią? Cudów się nie spodziewam, ale do zastosowań hobbystycznych mam nadzieję, że nie będzie tragedii..

Z góry dzięki za podpowiedzi.

• 2 tygodnie później...
Napisano
Dnia 11.02.2018 o 20:15, 00Tom00 napisał:

czy ktoś miał może styczność ze sprowadzaniem towaru z Chin, ale wysyłanego z magazynu UE?

Miałem.

Dnia 11.02.2018 o 20:15, 00Tom00 napisał:

Tak się jeszcze zastanawiam, bo jest druga opcja wysyłki z magazynu z Niemiec...

Kupowałem telefon z wysyłką z Niemiec i okazało się, że był wysyłany ze Słubic :hehe:

Napisano

IMO cła i VAT nie unikniesz. Przyznam, że importy z Chin robiłem tylko na firmę.

Towar być może leży w składzie celnym w UK i nie został dotychczas oclony. Przekraczając granicę UE czy to w UK czy w PL, czy w DE, będzie tam podlegał opłatom celnym. Bez zapłaty cła nikt Ci nie zwolni towaru.

Napisano

Trochę rozważałem temat ploterow cnc, i da się kupić coś podobnego rodzimej produkcji w trochę lepszym wykonaniu

Napisano
  • Autor
Dnia 22.02.2018 o 11:07, Manx napisał:

IMO cła i VAT nie unikniesz. Przyznam, że importy z Chin robiłem tylko na firmę.

Towar być może leży w składzie celnym w UK i nie został dotychczas oclony. Przekraczając granicę UE czy to w UK czy w PL, czy w DE, będzie tam podlegał opłatom celnym. Bez zapłaty cła nikt Ci nie zwolni towaru.

No tak, ale skoro towar jest już na terenie UE, to chyba musiał zostać już oclony... czy źle myślę?

Tak samo jak wysyłką będzie z terenu UE, to chyba UC już nic do tego a i Vat powinien być wliczony w cenę pzedmiotu... to chyba tak jakbym kupował coś w niemieckim sklepie z wysyłką do Niemiec, czy nawet Polski... nikt wówczas nie dolicza dodatkowych opłat.

Napisano
Godzinę temu, 00Tom00 napisał:

No tak, ale skoro towar jest już na terenie UE, to chyba musiał zostać już oclony... czy źle myślę?

Tak samo jak wysyłką będzie z terenu UE, to chyba UC już nic do tego a i Vat powinien być wliczony w cenę pzedmiotu... to chyba tak jakbym kupował coś w niemieckim sklepie z wysyłką do Niemiec, czy nawet Polski... nikt wówczas nie dolicza dodatkowych opłat.

Jakkolwiek wydawałoby się ż jest w EU to może nie być w EU. Może być w składzie celnym na terenie UK - wówczas sytuacja jest taka, że choć fizycznie towar niby jest w EU, to formalnie towar nie przekroczył granicy tj. nie został oclony. Wyprowadzenie towaru ze składu celnego wiąże się z jego ocleniem i naliczeniem VAT.

Mylisz import (czyli przywóz towaru spoza granic EU) z nabyciem wewnątrzwspólnotowym (czyli zakupem towaru na obszarze EU). Przy imporcie zawsze nalicza się cło i vat. Chińczyk podaje Ci cenę netto. Przy drobnych przesyłkach chińćzycy załatwiają to w ten sposób, że piszą na paczce "free samples" albo "gift" i wtedy nie podlega ocleniu i naliczeniu podatku (o ile jakiś urzędnik się nie przyczepi).

Napisano
Godzinę temu, 00Tom00 napisał:

nie do końca, zamawiałem tablet, wysłany pocztą NL, niby z NL a został oclony i ovatowany 

https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/452689-do-specjalistów-od-zakupów-u-chińskich-przyjaciół/

Napisano
  • Autor
Dnia 26.02.2018 o 13:14, Manx napisał:

Jakkolwiek wydawałoby się ż jest w EU to może nie być w EU. Może być w składzie celnym na terenie UK - wówczas sytuacja jest taka, że choć fizycznie towar niby jest w EU, to formalnie towar nie przekroczył granicy tj. nie został oclony. Wyprowadzenie towaru ze składu celnego wiąże się z jego ocleniem i naliczeniem VAT.

Hmmm jeśli tak to wygląda to wolę kupić bezpośrednio w Chinach - przynajmniej wyjdzie taniej i będę wiedział jakich opłat się spodziewać... tzn chyba... muszę doliczyć 23% VATu i pewnie jakieś wynagrodzenie dla agencji celnej.

Znalazłem nawet już interesujące mnie ogłoszenie, istnieje możliwość wysyłki ale tylko do portu w danym kraju... no właśnie i tu moje kolejne pytanie - jak to wszystko przebiega w takim przypadku? Dostaje jakieś powiadomienie i na miejscu przy odbiorze przesyłki opłacam VAT? (import na osobę prywatną).

Normalnie z tego co czytałem to kurier który doręcza przesyłkę pobiera od odbiorcy dodatkowe opłaty, a w tym przypadku jak to wygląda - może ktoś przerabiał temat?

Zakupu dokonam na Alliexpress, pomimo że jest drożej niż w innych ogłoszeniach, ale zawsze jest jakiś program ochrony kupujących.. odpukać - żeby się nie przydał.

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Napisano
  • Autor
Dnia 23.02.2018 o 13:36, zet napisał:

Trochę rozważałem temat ploterow cnc, i da się kupić coś podobnego rodzimej produkcji w trochę lepszym wykonaniu

Szukałem rozwiązań na miejscu u nas, nawet projektów DIY, ale w wyższej cenie mają dużo mniejsze pola robocze, a potrzebuje conajmniej 80x50cm.

Licze się z tym, że mogę mieć problemy, ale jakieś zdolności manulane mam, więc mam nadzieję że sobie jakoś poradzę z pomocą tutoriali... ewentualnie poszukam jakiegoś serwisanta.... byle nie za często była taka potrzeba :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.