Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odkurzacze uniwersalne Karcher a odkurzenie popiołu

Featured Replies

Napisano

Kupiłem wczoraj odkurzacz Karcher WD3 również z myślą o czyszczeniu nim kominka. Zaglądam do instrukcji a tam jak byk pisze żeby nie zbierać nim zimnego popiołu, użyć do tego separatora popiołu. Jednocześnie ten sam odkurzacz rekomendowany jest do zbierania syfu z warsztatu po cięciu desek, czy też po zbieraniu syfu remontowego. Może ktoś mi wytłumaczyć jakim cudem popiół może zaszkodzić a syf z gładzi czy też pył z desek nie? Na siłę chcą wcisnąć separator popiołu czy jest jednak jakaś głębszy powód, że popiół nie może być odkurzany?

Napisano
59 minut temu, spad napisał:

czy jest jednak jakaś głębszy powód, że popiół nie może być odkurzany?

Tak.

Wielkość i twardość cząstek.

Napisano
  • Autor
59 minut temu, rwIcIk napisał:

Popiół zatyka filtry i przenika wszędzie :no:

Do popiołu mam osobne wiadro z Lidla :ok:

Zdawało mi się, że nic bardziej przenikliwego od pyłu budowlanego nie ma a ten można odkurzać. 

Napisano
1 godzinę temu, spad napisał:

Zdawało mi się, że nic bardziej przenikliwego od pyłu budowlanego nie ma a ten można odkurzać. 

Być może ubezpieczają się przed wciągnięciem żaru, bo wtedy odkurzacz stanąłby w płomieniach.

A wtedy bierzemy instrukcję i pytamy - czy wciągał pan popiół?

Edytowane przez maras77

Napisano

W sytuacji kiedy wraz z popiołem zassana zostanie woda, powstała mieszanina zawierać będzie ług potasowy, który może działać niszcząco na elementy odkurzacza. W niektórych regionach popiół jest odpadem podlegającym segregacji bo wysypywany do zwykłych śmieci powodował z w/w powodu uszkodzenia śmieciarek i innego sprzętu.

Napisano

A co taki ług robi? Poleca się popiół używać jako nawóz albo dodawać do kompostu - ług z tego nie powstanie?

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, maras77 napisał:

Być może ubezpieczają się przed wciągnięciem żaru, bo wtedy odkurzacz stanąłby w płomieniach.

A wtedy bierzemy instrukcję i pytamy - czy wciągał pan popiół?

W instrukcji zaznaczają, że chodzi o zimny popiół a nie ryzyko żaru.

Napisano
2 minuty temu, spad napisał:

W instrukcji zaznaczają, że chodzi o zimny popiół a nie ryzyko żaru.

Czyli gorący można?

Napisano
  • Autor
30 minut temu, maras77 napisał:

Czyli gorący można?

Jakby czytać wprost instrukcję to tak. ;]

Napisano
16 godzin temu, spad napisał:

Witam,

nie wiem o co chodzi z ograniczeniami w instrukcji... bo jej nie czytałem :) ale posiadam WD3 i szczerze mówiąc wszystko nim wciągam, od pyłu budowlanego po gładziach, przez popiół, sadzę po czyszczeniu pieca etc... narazie działa i nie widzę negatywnych skutków, ale nie przeczę że z tego powodu skróci się jego żywotność...

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, 00Tom00 napisał:

Witam,

nie wiem o co chodzi z ograniczeniami w instrukcji... bo jej nie czytałem :) ale posiadam WD3 i szczerze mówiąc wszystko nim wciągam, od pyłu budowlanego po gładziach, przez popiół, sadzę po czyszczeniu pieca etc... narazie działa i nie widzę negatywnych skutków, ale nie przeczę że z tego powodu skróci się jego żywotność...

Wynika z tego, że bardziej chodzi o ryzyko powstania wyżej wspomnianego ługu potasowego. Bo jeżeli można wciągać pył z gładzi to przy tym popiół to pikuś.

Napisano
Dnia 1.03.2018 o 16:27, 00Tom00 napisał:

Witam,

Mam identyczne podejście w tym temacie. Zdarzyło mi się nawet wciągać tym rozwodniony beton...

Edytowane przez hubert110284

Napisano

Mam od dwóch lat WD3, odkurzam nim pył gipsowy, gruz, no i popiół z kominka. Póki co działa, a filtr nie wygląda tragicznie. Worki stosuję takie białe z jakiegoś takiego pseudo materiału (nie pamiętam jak to się nazywa).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.