Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trzeba wymieniać świece?

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Chciałbym poznać Wasze podejście do tematu regularnej wymiany świec zalecanej przez producenta (np. w moim UNO co 30kkm). Na fabrycznych świecach mam zrobione ponad 50kkm, a autko śmiga i odpala bez problemów. Dodam jeszcze, że od nowości jest zagazowane. Skoro działa i spala normalne ilości paliwa, to zmieniać czy nie?

Napisano

> Witajcie!

> Chciałbym poznać Wasze podejście do tematu regularnej wymiany świec

> zalecanej przez producenta (np. w moim UNO co 30kkm). Na

> fabrycznych świecach mam zrobione ponad 50kkm, a autko śmiga i

> odpala bez problemów. Dodam jeszcze, że od nowości jest

> zagazowane. Skoro działa i spala normalne ilości paliwa, to

> zmieniać czy nie?

Świece się zużywają. Pod wpływem wysokiej temperatury powstają na nich wżery poza tym osadza się nagar. Szczególnie na gazie, wszak temperatura w komorze spalania jest wyższa niż w przypadku benzyny. Wymiana jest jak najbardziej wskazana tym bardizej, że koszty (ok 7pln/szt) w żaden sposób nie uzasadniają przekraczania teminów podanych przez fiata.

Napisano

pozatym wymiana swiec poprawia kulture pracy silnika. Jesli juz jezdzisz na bardzo zurzytych w pewnym momencie moze ci zaczac cos przerywac i staniesz na drodze

Napisano

> Witajcie!

> zmieniać czy nie?

jak ci strzeli w dolot to bedziesz wiedział ze trzeba było wymienic wcześniej zlosnik.gif

koszty wymiany nie powalają na kolana,radze zmienić niz kleić lub kupowac obudowe filtra powietrza biglaugh.gif

Napisano

a to i ja sie podepne i zapytam jak wymieniac to na jakie ?? jakies sa lepsze jakies gorsze ?? slyszalem ze te wszystkie niby sportowe potrojne czy poczworne to cale g... 270751858-jezyk.gif wiec ?

Napisano

> a to i ja sie podepne i zapytam jak wymieniac to na jakie ?? jakies

> sa lepsze jakies gorsze ?? slyszalem ze te wszystkie niby

> sportowe potrojne czy poczworne to cale g... wiec ?

Polecam NGK, Champion i Iskra. Kolejność dowolna. A wszystkie sportowe Briski i inne takie piętnastoelektrodowe można sobie wkręcić między pośladki.

Napisano

polskie Iskry nie są złe

a jak nie są złe to moim zdniem nie opłaca sie przepłacać za inne

to moje zdanie

Napisano

NGK waytogo.gif

Napisano

ja założyłem NGK bo takie mi w sklepie dali koszt za szt. wynosił 11 pln.

a swiece kilku elektrodowe sa stosowane w spalinowych silnikach lotniczych bo tam sa takie potrzebne a w silniku samochodowym nie potrzeba takich bajerów grinser006.gif

Napisano

> Polecam NGK, Champion i Iskra. Kolejność dowolna. A wszystkie

> sportowe Briski i inne takie piętnastoelektrodowe można sobie

> wkręcić między pośladki.

zgadzam sie ale nie do końca

w uno nie ma sensu zakładać sportowych miałem takie teraz mam iskry i nie widze różnicy więc po co przepłacać

co do kilku elektrodowych u ojca samochód lepiej śmiga na bosch 3 elektrodowych niż na jakichś innych jedno ale to nie uno tam jest sens natomiast w uno nie

Napisano
  • Autor

Dzięki za sugestie. Wymienie na NGK. Co do świec wieloelektrodowych to kupa... tak jak V-power... i inne tego typu wyciskacze portfeli...

Napisano

> Dzięki za sugestie. Wymienie na NGK.

NKG V-LINE waytogo.gif

Co do świec wieloelektrodowych

> to kupa... tak jak V-power... i inne tego typu wyciskacze

> portfeli...

Tu sie nie zgodzę co do V-power. To paliwko ma wyższą liczbę oktanów niż 98-ka, samochód lepiej reaguje na wdepnięcie gazu, potwierdził to mój ojciec (nie w uniawce) i osobiście testowałem je z kumplem w jego hondzie.

Napisano

> Dzięki za sugestie. Wymienie na NGK. Co do świec wieloelektrodowych

> to kupa... tak jak V-power... i inne tego typu wyciskacze

> portfeli...

wiesz przy uno nie zauwazysz tego ze wieloelektrodowe sa lepsze za maly silnik ale przy 2.0 jest widac roznice pomiedzy jedno a wielo no i v-power też daje kopa ale znow dysponujemy za malym silnikiem i moca zeby to zauwaztć

Napisano

V- power daje róznice nawet w silniku malacza mówie wam ale takie paliwko leje sie tylko na wyscigi i tego typu imprezy zeby.GIFyay.gifyay.gifyay.gifzlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

Wg mnie, to na małym silniczku powinno być widać różnicę mocy. Jeśli jakiś 2-litrowy potwór ma 150 koni, to co za różnica: 5 więcej czy 5 mniej. A 5 koni w UNO to już coś. V-power działa tylko na podświadomość.

Co do świec z kilkoma elektrodami to też się nie zgodzę. Iskra w czasie zapłonu i tak jest tylko jedna pomimo wielu elektrod. Czteroelektrodowe świece ograniczają dostęp mieszanki do przestrzeni międzyelektrodowej, tam gdzie powstaje iskra, a więc zapłon jest utrudniony.

Takie jest moje zdanie.

Napisano

> Wg mnie, to na małym silniczku powinno być widać różnicę mocy. Jeśli

> jakiś 2-litrowy potwór ma 150 koni, to co za różnica: 5 więcej

> czy 5 mniej. A 5 koni w UNO to już coś. V-power działa tylko na

> podświadomość.

> Co do świec z kilkoma elektrodami to też się nie zgodzę. Iskra w

> czasie zapłonu i tak jest tylko jedna pomimo wielu elektrod.

> Czteroelektrodowe świece ograniczają dostęp mieszanki do

> przestrzeni międzyelektrodowej, tam gdzie powstaje iskra, a więc

> zapłon jest utrudniony.

> Takie jest moje zdanie.

uno nie jeździłem na v-power wiec sie nie wypowiadam lałem to paliwko do motoreweru o małej mocy około 3km wiec odczuwalne było ze miał lepszego kopa i to nei jest autosugestja bo jeździł nim ktoś kto nie wiedział jakie paliwo jest wlane

jesli nie wierzysz wjedz na hamownie zróg test spuść paliwo wlej v-powera i zrób test a zobaczysz smile.gif jednak przy obecnych cenach tej benzyny to jest rarytasik który leje czasami do motoru

co do wieloelektrodowych to sie nie zgodze z twoim zdaniem i przedstawie swoją opinie

mój ojciec używa 3 elektrodowych tak ze dostęp mieszanki do paliwa nie jest strasznie ograniczony

co do iskry owszem jest jedna ale jak wiemy prąd wiebiera najmniejsza linie oporu i iskra ma wiecej miejsc gdzie moze przeskoczyć. wrazie wypalenia jednej elektrody mamy druga pomaga to w utrzymaniu mocnej iskry w silniku co przy spalaniu dużej benzyny jest ważne aby ta iskra była mocna i żeby powodowała lepsze spalenie całej mieszanki w komorze.

z tym ze przy 1.0 nie widze sensu zakładania takich świec

Napisano

no i sie zgadzam paliwo robi róznice a swiece wieloelektrodowe sa potrzebne tylko w silnikach wyczynowych gdzie brak iskry powoduje straty w czasie palacz.gif

Napisano

Wydaje mi się że po V-Power więcej oleju mi zabrał a mój Uniak Poczuł tylko, że mam lżejszy portfel biglaugh.gif

Napisano

> Wydaje mi się że po V-Power więcej oleju mi zabrał a mój Uniak Poczuł

> tylko, że mam lżejszy portfel

prtfel to napewno odelzy ale ja czuje ruznice na v powerze a jak juz kiedys wspominałem to mi oleju nie bierze yay.gif ani kropli ale paliwo ma najwiekszy wopływ na osiagi autka najwiekszy tak ja uwarzam

Napisano

> Witajcie!

> zmieniać czy nie?

Na LPG to zalecałbym wymieniać co jakieś 10 -15 tysięcy. Bo jednak szybciej robią 30.GIF

Napisano

> Witajcie!

> zmieniać czy nie?

wow na lpg i 50kkm bez zmian yikes.gifzlosnik.gif , ja zmieniam co 15kkm w sumie koszt niewielki, zresztą co 15kkm zmieniam olej, filtry wszystkie i świeczki ok.gif

Napisano

> wow na lpg i 50kkm bez zmian , ja zmieniam co 15kkm w sumie koszt

> niewielki, zresztą co 15kkm zmieniam olej, filtry wszystkie i

> świeczki

Hmm u mnie były raz wymieniane (95 000 przebiegu) gaz od 8000 i nic a nic sie nie dzieje... dlatego nei wiem czy cos ruszać czy nie 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Hmm u mnie były raz wymieniane (95 000 przebiegu)<

Wymieniałeś, bo zaczęło coś szarpać silnikiem, albo źle odpalał, czy profilaktycznie, bo sam stwierdziłeś że nie można przeginać?

Napisano

> Witajcie!

> zmieniać czy nie?

Jazda na jednym oleju dłużej niż zalecany przebieg też od razu nie przynosi widocznego pogorszenia parametrów pracy, podobnie jak przekroczenie terminu wymiany filtrów itp itd... a potem po 60kkm jest - oj, olej mi bierze, oj remont muszę robić, oj mocy nie ma.....

Kochani - nie oszczędzajmy na siłę bo to się nie opłaci oslabiony.gif

Napisano

> Wymieniałeś, bo zaczęło coś szarpać silnikiem, albo źle odpalał, czy

> profilaktycznie, bo sam stwierdziłeś że nie można przeginać?

Nic się nie działo, profilaktycznie. Teraz też nic się nie dzieje... wymieniać ?

Napisano
  • Autor

Co do oleju to nie mam wątpliwości, że trzeba wymieniać, ale do świec... silnika chyba nie uszkodzę starymi świecami...

Napisano

> Co do oleju to nie mam wątpliwości, że trzeba wymieniać, ale do

> świec... silnika chyba nie uszkodzę starymi świecami...

Może nie, a może tak. Np (gdybanie) łuk tak nadpali elektrodę zenętrzną że odłamie się jej kawałeczek i narobi szkód w cylindrze. Sam przeciągam odrobinę okres eksploatacji. Na benzynie z zalecanych 30 kkm zawsze robiłem kilka kkm więcej. Obecne świece mają przejechane na gazie ok 30 kkm i poważnie myślę o ich wymianie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.