Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oświetlenie lustra w łazience

Featured Replies

Napisano

Chciałem oświetlić lustro w łazience (zatopione w płytkach, na równo). Jak będzie prawidłowo ? Profile plecami do ściany (diody świecą na twarz), czy bokiem do ściany (diody świecą "na siebie") ?

Napisano

Świecące na bok dają znacznie mniej światła niż te na wprost. Poza tym warto dać więcej taśm. Obecnie daję tyle taśm żeby wyszło 10W/m i dopiero jest dobrze.

Mam na myśli świecenie na człowieka przez szkło, przez wytrawiony czy wypiaskowany pasek wokół lustra.

Edytowane przez Joki

Napisano
11 minut temu, Joki napisał:

Świecące na bok dają znacznie mniej światła niż te na wprost. Poza tym warto dać więcej taśm. Obecnie daję tyle taśm żeby wyszło 10W/m i dopiero jest dobrze.

Mam na myśli świecenie na człowieka przez szkło, przez wytrawiony czy wypiaskowany pasek wokół lustra.

czyli 10W/m i prosto w oczy ?

Napisano
3 minuty temu, sherif napisał:

czyli 10W/m i prosto w oczy ?

Tak, przez mleczne szkło. Mniej po prostu nie świeci. Robiłem już wiele luster do łazienek i do makijażu. Do tego drugiego to nadal mało. Następne robię na 20W/m.

Napisano
6 minut temu, Joki napisał:

Tak, przez mleczne szkło. Mniej po prostu nie świeci. Robiłem już wiele luster do łazienek i do makijażu. Do tego drugiego to nadal mało. Następne robię na 20W/m.

Te co kojarzę/mam mają na boki, oświetlenie wystarczające a nie świeci po oczach. Z mlecznym może to i da radę, ale 20W/m przy nawet małym lustrze to z 50W LEDa 8]. U mnie w 2 łazienkach i wszystkich oświetleniach tam jest mniej.

Napisano
4 minuty temu, sherif napisał:

20W/m przy nawet małym lustrze to z 50W LEDa

Tak, dlatego przyklejam od tyłu szerokie, aluminiowe ceowniki z grubych profili, w których układam taśmy. Kiedyś kupowałem gotowe lustra ale żaden producent nie potrafi zrobić takiego, które cokolwiek oświetla. Poza ścianą.

Napisano
Tak, dlatego przyklejam od tyłu szerokie, aluminiowe ceowniki z grubych profili, w których układam taśmy. Kiedyś kupowałem gotowe lustra ale żaden producent nie potrafi zrobić takiego, które cokolwiek oświetla. Poza ścianą.
Handlujesz tymi lustrami, że tyłu Ci potrzeba? [emoji16]

tapatalked

Napisano

Mam pokoje z łazienkami i mieszkania na noclegi. Co jakiś czas robię nowe. Czasem się stłucze. Robię też lustra znajomym :piekna: do toaletek.

Na początku kupowałem ale kiedyś producent stwierdził, że się nie da czegoś tam bo coś tam. Zainteresowałem się sam tematem i okazało się, że bez problemu się da i w dodatku za pół ceny. Trzeba tylko poświęcić trochę pracy. I tak metodą kolejnych prób i błędów doszedłem do tych wartości.

Napisano
Mam pokoje z łazienkami i mieszkania na noclegi. Co jakiś czas robię nowe. Czasem się stłucze. Robię też lustra znajomym :piekna: do toaletek.
Na początku kupowałem ale kiedyś producent stwierdził, że się nie da czegoś tam bo coś tam. Zainteresowałem się sam tematem i okazało się, że bez problemu się da i w dodatku za pół ceny. Trzeba tylko poświęcić trochę pracy. I tak metodą kolejnych prób i błędów doszedłem do tych wartości.
Masz jakieś foty tych luster/ toaletek ? Stara mnie męczy o jakąś toaletke i pokazuje rzeczy za 2 tys. zł, chyba kogoś pogieło z tym
Napisano
46 minut temu, riot napisał:

Masz jakieś foty tych luster

Mogę jutro zrobić. Wszystkie robię w jednym wzorze tylko różne wielkości. Mam jedno zapasowe do jednego z pokoi bo zrobiłem docelowe, kiedy poprzednie zostało stłuczone. Te przerobiłem później z kupionego gotowego na zamianę bo świeciło do niczego.

Napisano
Mogę jutro zrobić. Wszystkie robię w jednym wzorze tylko różne wielkości. Mam jedno zapasowe do jednego z pokoi bo zrobiłem docelowe, kiedy poprzednie zostało stłuczone. Te przerobiłem później z kupionego gotowego na zamianę bo świeciło do niczego.
Zrób proszę. Czuję pismo nosem, że i moja piękna niebawem zacznie się czegoś podobnego domagać :)

tapatalked

Napisano

:dziekidzieki: Ceownik aluminiowy 50x20x2mm. Cztery taśmy po 2,5W/m w środku. Trzy na szerszej części ceownika. Jedna po zewnętrznym obwodzie bo się nie mieściła obok. Lustro 50x60. Świecitak w sam raz do łazienki. Na toaletkę trochę za słabo.

2018-03-11 17.19.48.jpg

2018-03-11 17.21.15.jpg

Napisano

Ja wkleiłem profile aluminiowe na równo z płytką, lustro jest wklejone 2 - 3 mm głębiej niż płytki.

Do profila ledy 9,6W / m, kolor biały ciepły przyklejone diodami w stronę twarzy (na początku miałem ledy 20W/m, ale żona mnie pogoniłem, że za mocno świecą i ją oślepiają)

Do tego gruba szybka matowa, żeby nie raziły punktowo diody. Szybka wklejana na silikonie, a nie wciskana - żeby brud nie podszedł pod szybkę

lustro01.jpg

lustro02.jpg

Napisano
2 godziny temu, JacWeg napisał:

na początku miałem ledy 20W/m, ale żona mnie pogoniłem, że za mocno świecą i ją oślepiają

Przy jednej taśmie o takiej mocy jest ogromny dyskomfort bo jest zbyt duża jasność z bardzo małych powierzchni LED. Jest efekt jak przy patrzeniu na łuk od spawania. Dlatego daję 3-4 taśmy mniejszej mocy obok siebie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.