Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Projekt domu do oceny

Featured Replies

Napisano

Cześć wszystkim. Jestem na etapie projektu domu. Wstępnie wymodziliśmy coś podobnego z zewnątrz do domu w rododendronach 6 g2a:

widok-1-projekt-dom-w-rododendronach-6-g

W środku będzie wyglądał zupełnie inaczej.  Poniżej rzuty parteru i poddasza:

parter.jpg.eedcc35e9ae2aaee7dda445b3b48a6fd.jpg

poddasze.jpg.444bce5cf14cf2d08e92594443428b86.jpg

Co o tym sądzicie? Będzie to praktyczne?

Bardzo podoba mi się wykusz w takiej formie jak na rzutach, ale boję się o szczelność okna narożnego. W salonie chciałbym mieć okno tarasowe podnoszono przesuwne (HST?), którego też się obawiam bo...nikt takiego nie ma wśród znajomych i sam nie wiem jak się sprawuje ;) W domu będzie wentylacja mechaniczna. Ogrzewanie gazowe. Wysokość pomieszczeń na parterze 2,70m, na poddaszu 2,60m, ścianka kolankowa około 1,05m. 

Będę niezmierny wdzięczny za każdą podpowiedź! :)

Edytowane przez Cherokee18

Napisano

Odpowiednia wysokość ścianki kolankowej :ok:

Okno narożne pewnie da się ogarnąć - nie musi się całe otwierać.

Drzwi przesuwne ma sąsiad - mało używane, a już słabo działają.

Brakuje mi daszka na wejściem - jest szklana barierka, to może i szklany okap tam dać.

Na poddaszu można się zastanowić nad organizacją pomieszczęń.

Napisano

Co mi się rzuca w oczy:

Wejście do garażu daleko od wejścia do domu, będziesz latać przez pół domu z kurtkami i butami.

Kominek dobrze usytuowany :ok: Okna narożne są nieszczelne? Jest tam tylko kwestia montażu słupka np. z PVC i jego uszczelnienia.

HST się nie bój, nic strasznego przy tych rozmiarach, to kompaktowe okno. Problem robi się przy dużym gabarycie, gdzie skrzydło waży ok. 300 kg i lepiej, przesuwanie już tak łatwe nie jest jak tych lżejszych. Poza tym najlepsze okno w całym domu.

Trochę mało miejsca masz na kanapę jeżeli faktycznie chcesz zachować podobne ułożenie mebli. Większą wejdziesz już mocno na okno, chyba że właśnie HST i otwierane prawe skrzydło.

Skoro będzie WM to chcesz wprowadzać wylot z okapu do wentylacji? Nie zrobisz raczej wyrzutu przez ścianę a do komina kawałek jest. Chyba że sam filtr?

Napisano
  • Autor
14 minut temu, rwIcIk napisał:

Okno narożne pewnie da się ogarnąć - nie musi się całe otwierać.

Wg projektu okno jest bez możliwości otwierania. Zastanawiamy się nad oknami częściowo otwieranymi tym bardziej, że taras będzie się kończył w połowie wykusza. 

16 minut temu, rwIcIk napisał:

Drzwi przesuwne ma sąsiad - mało używane, a już słabo działają

Wiesz może jaki typ okna? Przesuwne czy uchylno-przesuwne? 

17 minut temu, rwIcIk napisał:

Brakuje mi daszka na wejściem - jest szklana barierka, to może i szklany okap tam dać.

Masz rację, trzeba to przemyśleć :ok:

18 minut temu, rwIcIk napisał:

Na poddaszu można się zastanowić nad organizacją pomieszczęń

Rzuciło Ci się coś zupełnie niepraktycznego? 

Dzięki wielkie za podpowiedzi ;)

Napisano
  • Autor
13 minut temu, komor napisał:

Wejście do garażu daleko od wejścia do domu, będziesz latać przez pół domu z kurtkami i butami.

Raczej nie ma jak tego zmienić. Z drugiej strony, niektórzy doradzali, żeby wejście do garażu było jak najdalej od pomieszczeń mieszkalnych bo syf, smród, itd. itp. ;)

14 minut temu, komor napisał:

Okna narożne są nieszczelne? Jest tam tylko kwestia montażu słupka np. z PVC i jego uszczelnienia

Nie mam pojęcia jak się sprawują, dlatego pytam tutaj ;)

15 minut temu, komor napisał:

HST się nie bój, nic strasznego przy tych rozmiarach, to kompaktowe okno. Problem robi się przy dużym gabarycie, gdzie skrzydło waży ok. 300 kg i lepiej, przesuwanie już tak łatwe nie jest jak tych lżejszych. Poza tym najlepsze okno w całym domu.

Masz u siebie takie okna? Jak ze szczelnością? Bardzo mi się podobają dlatego trochę na siłę przekonuję siebie i małżonkę do takiego rozwiązania ;]

16 minut temu, komor napisał:

Trochę mało miejsca masz na kanapę jeżeli faktycznie chcesz zachować podobne ułożenie mebli. Większą wejdziesz już mocno na okno, chyba że właśnie HST i otwierane prawe skrzydło.

Kanapa i telewizor będą zamienione miejscami :ok:

18 minut temu, komor napisał:

Skoro będzie WM to chcesz wprowadzać wylot z okapu do wentylacji? Nie zrobisz raczej wyrzutu przez ścianę a do komina kawałek jest. Chyba że sam filtr?

Nie wiem czy się tak da, ale myślałem żeby komin obrócić o 180 stopni i próbować podłączyć się okapem :ok:

Wielkie dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi :piwko: 

Napisano

Sąsiad ma potężne przesuwne drzwi tarasowe. Chyba nie uchylne, ale wyjeżdżają najpierw trochę do środka potem w bok.

Tu w planie połówka drzwi jest dużo węższa.

Nie-narożną kanapę można postawić na ścianie by nie wchodziła w światło drzwi balkonowych :ok:

Na piętrze główna sypialnia jest nad garażem ciut niżej od reszty piętra i tam jest też pralnia?

Napisano
46 minut temu, Cherokee18 napisał:

Masz u siebie takie okna? Jak ze szczelnością? Bardzo mi się podobają dlatego trochę na siłę przekonuję siebie i małżonkę do takiego rozwiązania ;]

Mam 5 metrowe, ale jeszcze nie mieszkam, póki co przy mrozach nie czułem zimna od okna, a nie jest jeszcze dobrze obrobione od zewnątrz, pierwsza zima pokaże co to warte.

ja przekonywałem małżonkę do zwykłych albo mniejszego, to 5m tanie nie było.

46 minut temu, Cherokee18 napisał:

Nie wiem czy się tak da, ale myślałem żeby komin obrócić o 180 stopni i próbować podłączyć się okapem :ok:

Wielkie dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi :piwko: 

Pewnie że się da, nawet dywagowaliśmy czy jest sens wprowadzać syf do kanałów ;] Choć wykonawca i jego pracownicy polecają podpięcie do wentylacji i używanie razem z presostatem, ale najwyższy bieg całej WM podczas gotowania średnio mi się uśmiecha.

Ja mam póki co przygotowany wyciąg bez anemostatu, dalej mogę zrobić przez ścianę albo podpiąć do reku.

Napisano
  • Autor
10 minut temu, rwIcIk napisał:

Sąsiad ma potężne przesuwne drzwi tarasowe. Chyba nie uchylne, ale wyjeżdżają najpierw trochę do środka potem w bok.

Czyli coś takiego?

12 minut temu, rwIcIk napisał:

Nie-narożną kanapę można postawić na ścianie by nie wchodziła w światło drzwi balkonowych :ok:

Jeśli chodzi o kanapę w salonie to będzie po przeciwnej stronie ;) 

13 minut temu, rwIcIk napisał:

Na piętrze główna sypialnia jest nad garażem ciut niżej od reszty piętra i tam jest też pralnia?

Tak :ok: Sypialnia, pralnia i garderoba będą 45 cm niżej od reszty poddasza.

Napisano
14 minut temu, rwIcIk napisał:

To ma zwykłe suwanki, to całkiem inna bajka.

image.png.d3d651f2474c2a61615c6e5ae19d924e.png

HST nie ma progu, jest osadzony równo z posadzką.

image.png.acc978c0963690023e8ae60414b1c8d5.png

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, komor napisał:

Mam 5 metrowe, ale jeszcze nie mieszkam, póki co przy mrozach nie czułem zimna od okna, a nie jest jeszcze dobrze obrobione od zewnątrz, pierwsza zima pokaże co to warte.

ja przekonywałem małżonkę do zwykłych albo mniejszego, to 5m tanie nie było.

O Panie! To Ty masz bydle ogromne! Ja się boję kosztów mojego ;]

2 minuty temu, komor napisał:

Pewnie że się da, nawet dywagowaliśmy czy jest sens wprowadzać syf do kanałów ;] Choć wykonawca i jego pracownicy polecają podpięcie do wentylacji i używanie razem z presostatem, ale najwyższy bieg całej WM podczas gotowania średnio mi się uśmiecha.

Ja mam póki co przygotowany wyciąg bez anemostatu, dalej mogę zrobić przez ścianę albo podpiąć do reku.

Dzięki za info :) Myślałem o przejściu przez ścianę ale znajomi mi odradzają, a że jestem podatny na sugestie to będę chciał wykorzystać kanał wentylacyjny ;] Przy okazji, jaką masz centralę wentylacyjną? 

Napisano
Godzinę temu, Cherokee18 napisał:

czej nie ma jak tego zmienić. Z drugiej strony, niektórzy doradzali, żeby wejście do garażu było jak najdalej od pomieszczeń mieszkalnych bo syf, smród, itd. itp.

A co oni trzymają w tym garażu, że mają smród i syf? Konie, krowy? Ewentualnie diesla bez DPFu? ;]. Nie wiem, ale u mnie w garażu nic nie śmierdzi, nie ma syfu. Zamiatam tam co jakiś czas, a ze 3 razy w roku wynoszę wszystko i myję podłogę. Tyle wystarczy, żeby nie było syfu i smrodu. Jak coś potrzebuję z garażu to mogę normalnie iść tam w kapciach.

Napisano
19 godzin temu, Cherokee18 napisał:

O Panie! To Ty masz bydle ogromne! Ja się boję kosztów mojego ;]

Za takie jak w projekcie z ALU strzelam, że zapłacisz ok. 7-8 tysięcy. Może uda się taniej ;]

19 godzin temu, Cherokee18 napisał:

Dzięki za info :) Myślałem o przejściu przez ścianę ale znajomi mi odradzają, a że jestem podatny na sugestie to będę chciał wykorzystać kanał wentylacyjny ;] Przy okazji, jaką masz centralę wentylacyjną? 

Jeszcze nie mam, ale za miesiąc wchodzi Pro Vent Mistral Smart 400 EC.

Napisano
  • Autor
19 godzin temu, maro_t napisał:

A co oni trzymają w tym garażu, że mają smród i syf? Konie, krowy? Ewentualnie diesla bez DPFu? ;]. Nie wiem, ale u mnie w garażu nic nie śmierdzi, nie ma syfu. Zamiatam tam co jakiś czas, a ze 3 razy w roku wynoszę wszystko i myję podłogę. Tyle wystarczy, żeby nie było syfu i smrodu. Jak coś potrzebuję z garażu to mogę normalnie iść tam w kapciach.

Najczęściej doradzają Ci co nie mają takiego garażu ale słyszeli od innych ;)

Napisano
  • Autor
18 minut temu, komor napisał:

Za takie jak w projekcie z ALU strzelam, że zapłacisz ok. 7-8 tysięcy. Może uda się taniej ;]

Jestem totalnym lajkonikiem. Musi być z aluminium? Myślałem o plastiku. Nie mam pojęcia, które będą lepsze w eksploatacji i korzystniejsze cenowo. 

Napisano
6 minut temu, Cherokee18 napisał:

Jestem totalnym lajkonikiem. Musi być z aluminium? Myślałem o plastiku. Nie mam pojęcia, które będą lepsze w eksploatacji i korzystniejsze cenowo. 

Może być z PVC, drewna lub aluminium. Tak mały rozmiar może być ze wszystkiego. Ja wybrałem Alu ze względu na lepszą sztywność konstrukcji, wole minimalnie gorsze parametry, ale trzymającą się rame za 10 lat niż pracujące PVC. Na plus PVC jest dowolna okleina. Do złotego dębu w konstrukcji Aluprof dopłacaliśmy ponad 2000 zł. Okno jest lakierowane stukturalnie, nie do poznania że to lakier a nie okleina.

Najtańsze będzie PVC, Drewno i Aluminium już droższe.

Napisano
Dnia 10.04.2018 o 12:47, rwIcIk napisał:

Odpowiednia wysokość ścianki kolankowej :ok:

1.05 to odpowiednia wysokość? Czemu tak uważasz. Wg tych osób, z którymi rozmawiam idealna jest ~1.3m, wtedy skosy przestają dokuczać. 

Napisano
42 minuty temu, mazi napisał:

1.05 to odpowiednia wysokość? Czemu tak uważasz. Wg tych osób, z którymi rozmawiam idealna jest ~1.3m, wtedy skosy przestają dokuczać. 

Wiadomo, w środku lepiej, ale wyższa potrafi zniekształcić proporcje budynku.

Mam o siebie ściankę na: 3 bloczki + wieniec + murłatę i po zrobieniu podłóg i ociepleniu, jest przyzwoicie - łóżko, biurko mieści się, dojść można prawie do ściany pod skosem :ok:

\

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.