Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drżenie kierownicy po zmianie kół.

Featured Replies

Napisano

Po wymianie kółek z zimowych na letnie drży mi lekko kierownica. Pojechałem na wyważenie kół przednich. W zasadzie nie pomogło. Samochód z przednim napędem (seicento). Czy możliwe, żeby drgania na kierownicę przenosiły się z tylnych kół? Na zimowych było OK. Letnie oponki mają 2 sezony i w zaszłym roku też było OK.

Edytowane przez ANDPOL

Napisano

Zamień przód z tyłem i będziesz wiedział. Kiedyś miałem problem w Toyocie na letnich. Pomogło dopiero wyważanie kół z testem drogowym i optymalizacja osadzenia opony względem felgi.

Napisano
30 minut temu, ANDPOL napisał:

Czy możliwe, żeby drgania na kierownicę przenosiły się z tylnych kół?

Zdecydowanie nie. Chyba, że przenoszą się klasycznue na całe nadwozie i wydaje Ci się tylko, że to kierownica drży?

Napisano
  • Autor

No kierownica ewidentnie drży, nawet widać gołym okiem. Czy drży nadwozie, ciężko powiedzieć ale raczej nie. Dzisiaj zamieniłem lewy przód z lewym tyłem ale to nic nie dało. Jutro spróbuję zrobić to samo z prawą stroną.

Napisano

Miałem podobnie po ostatniej zmianie opon - drżenie przy większych prędkościach. Już psioczyłem na wulkanizatora, że mi koła źle wyważył.

A okazało się, że w jednej oponie miałem wkręt - powietrze nie schodziło, ale drgało przy wyższej prędkości.

Taki pechowy zbieg okoliczności, że chwilę po zmianie opon go złapałem ;)

Napisano
  • Autor

No i bingo. Po zamianie kół PP/PT drżenie ustało, czyli problem jest z kołem, które było wyważane. Pytanie co powoduje drżenie, felga, czy opona?

Napisano
17 minut temu, ANDPOL napisał:

No i bingo. Po zamianie kół PP/PT drżenie ustało, czyli problem jest z kołem, które było wyważane. Pytanie co powoduje drżenie, felga, czy opona?

Mozliwe ze felge masz krzywa i bije na boki. Mudialbys sprwadzic jak sie prowadzi ... U wulkanizatora ci to obadaja

Napisano
7 minut temu, HARDTECHNO napisał:

Mozliwe ze felge masz krzywa i bije na boki. Mudialbys sprwadzic jak sie prowadzi ... U wulkanizatora ci to obadaja

Dokłądnie tak.

Kiedyś miałem minimalnie skrzywioną felgę z tyłu i czułem drgania na kierownicy. Pojechałem z reklamacją, gość przeważał kołą i wszystko wyglądało OK do czasu aż zdjął prawy tył, a tam było lekkie skrzywienie. Po prostowaniu problem zniknął.

Napisano
  • Autor

No i chyba następne bingo. Zdjąłem to wadliwe koło i dokładnie obejrzałem. Felga prosta, opona też bez uszkodzeń, ciężarki nie za duże, ale... wbity łepek z jakiegoś gwoździa. Przełożyłem z powrotem koła. Po południu będę jeździł to napiszę, czy pomogło.

Napisano
10 godzin temu, ANDPOL napisał:

wbity łepek z jakiegoś gwoździa.

I jak? Bo to by idealnie pasowało do mojej diagnozy :)

Napisano
  • Autor

No generalnie ustało, ale muszę jeszcze zamienić z powrotem lewą stronę bo teraz na przodzie mam koło niewyważone. No, ale żeby taki mały łepek powodował taki efekt to bym się nie spodziewał:hmm:. To nawet nie cały gwóźdź bo opona nie przebita.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.