Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dymi spod maski przy prędkościach autostradowych...

Featured Replies

Napisano

Cześć

Od roku mam problem z Octavia 1 1.6 102 km 2008 r. - podczas jazdy autostradą, albo drogą gdzie przez dłuższy czas jadę 140-160 km/h, zaraz po zatrzymaniu, pojawia się dym spod maski... Nie dzieję się to podczas jazdy po mieście, czy po trasie gdzie jedzie się 90 -100 km/h

Przykład z dziś - trasa Łódź - Toruń, po ok 120 km od Łodzi, jadąc 150-170 w porywach do 180 zatrzymałem się na Mopie. Po chwili zaczęło lekko śmierdzieć, otworzyłem maskę, a tam pomiędzy silnikiem, a podszybiem lekko unosił się dym. Nie śmierdziało typowo spalonym olejem, płynem, czy plastikiem. Dym był biały. Po krótkim czasie przestało dymić.

Taką samą sytuacje miałem już kilkakrotnie jadąc np w stronę Krakowa, gdzie tnie się 120-140, po czym pojawiają się skrzyżowania i światła, wtedy na światłach tak samo dymiło... 

Nie dzieję się to podczas jazdy, tylko podczas postoju.

Auto ma normalną moc, spalanie itp w normie. Temperatura szybko wzrasta do 90 i stoi idealnie.

Było podejrzenie,że przypalała się leciwa gąbka pod osłoną silnika, ale została wyrzucona, a problem nadal się pojawia...

Jakieś pomysły/ doświadczenia ?

Pozdrawiam

Napisano

obstawiam wyciek oleju ze skrzyni lub silnika albo chłodziwa który objawia się po porządnym rozgrzaniu i wiatr rzuca kropelki na gorące elementy silnika/wydechu. Jechać na kanał i bardzo dokładnie wszystko obejrzeć z latarką. 

Napisano

sprawdź pokrywę bezpiecznikow na akumulatorze

Napisano

witaj
kolego od roku masz niezdiagnozowaną usterkę i ganiasz tym autem 140 -180 po A? czekasz aż padnie definitywnie i będzie wiadomo co to? czy masz dobre ac i czekasz az sie spali?
masz nieszczelnosc ktora jak się całkowicie rozszczelni to prawdopodobnie dalej nie pojedziesz.

Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu Tapatalka

Napisano

W tym silniku lubi pocić się odma w okolicach przepustnicy, które to są nad kolektorem wydechowym. Posprawdzah dokładnie te okolice, bo objawy które opisałem wskazywały by na to, że przy dużym obciążeniu i obrotach (tam masz dość krótka skrzynię) gubisz olej w okolicach kolektora wydechowego. Sama przepustnica też pewnie już jest mokra, prawda?

Wysłane z mojego Moto X Play

Napisano
  • Autor

Dzieki Wam za podpowiedzi.

W tygodniu pojade do serwisu, żeby od dołu spojrzeli.

Co do kwesti jezdżenia przez rok z tym problemem- ostatnia taka sytuacja wystapila w październiku,bylem w serwisie i nic poza ta gąbką nie wykryli. Uznałem, że sprawa zalatwiona, aż do teraz...

Dam znać co to bylo. 

Pozdrawiam

Napisano

nie dasz,  bo będziesz szedł w zaparte,  a winna tak naprawdę będzie UPG 

Napisano
  • Autor

Niby czemu miałbym nie dać? 

P.s to juz nie korek tylko UPG

Edytowane przez PitersonLDZ

Napisano

korek to wersja optymistyczna,  zresztą jego uszkodzenia powstają przez UPG 

wymień i miej nadzieje 

Napisano
18 godzin temu, technix napisał:

zmień korek od płynu chłodniczego 

jak podejrzewasz mocne cisnienie w układzie to moze warto sprawdzić czy węże po takiej dyniamicznej jeździe nie sa twarde?

Napisano
  • Autor

W czwartek jade na sprawdzenie.

Tyle co narazie moge powiedzieć, to - przepustnica sucha, kolektor dolotowy tez. Korek ok, obudowa akumulatora ok. 

Plynu w ogóle nie ubywa, nie był od 1,5 roku dolewany, a jest na maxa. 

Widziałem, że oslona kolektora wydechowego jest dziwnie biała, przypalona jakby. 

Od spodu cos jest przypocone, ale plam w garaźu nie mam

Napisano

dziwna historia, napisz koniecznie jak już dojdziesz do tego co było przyczyną :D

Napisano

[quote post="6912295" timestamp="1525716734" name="PitersonLDZ, ale plam w garaźu nie mam

Tym się nie sugeruj-wiekszosc silników teraz zabudowana od spodu takze

...

Napisano
  • Autor

Przyczyna to uszczelka pokrywy zaworów. Puszcza olej z tylu silnika i kapie na kolektor wydechowy. 

Wymiana w środe. 

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.