Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra GSi - opinie?!

Featured Replies

Napisano

Witam!

Na wstepie mowie, ze przegladnalem caly kacik i stronke klubu ale nic ciekawego na niej nie znalazlem. Chodzi mi o opinie nt GSi. Szczegolnie tej z motorem 150KM. Ile to pali przy katowaniu/spokojnej/kalepuszniczej jezdzie? Jakie sa glowne problemy z blacharka/silnikiem/zawieszeniem (tylne nadkola o progi -to wiem;) )? Czy oplaca sie interesowac samochodem za ok 6,5tys zl? Czy silniki Ecoteca tez maja odczuwalna ta moc? Tzn czy duza roznica jest w przyspieszeniu starego silnika do tego ecoteca?

Kilka przykladow (czy warto sie nimi zaisnteresowac? ):

astra1

astra 2- ta m sie podoba

astra 3

Napisano

> Witam!

> Na wstepie mowie, ze przegladnalem caly kacik i stronke klubu ale nic

> ciekawego na niej nie znalazlem. Chodzi mi o opinie nt GSi.

> Szczegolnie tej z motorem 150KM. Ile to pali przy

> katowaniu/spokojnej/kalepuszniczej jezdzie? Jakie sa glowne

> problemy z blacharka/silnikiem/zawieszeniem (tylne nadkola o

> progi -to wiem;) )? Czy oplaca sie interesowac samochodem za ok

> 6,5tys zl? Czy silniki Ecoteca tez maja odczuwalna ta moc? Tzn

> czy duza roznica jest w przyspieszeniu starego silnika do tego

> ecoteca?

> Kilka przykladow (czy warto sie nimi zaisnteresowac? ):

> astra1

> astra 2- ta m sie podoba

> astra 3

Heh... co do astry to jak kazda....

co do silniczka, to czuc ta moc w strze... 150KM, to juz bedzie rakieta... tylko,ze sa to silniki, o ile dobrze pamietam lubiace obroty...

A co do spalania, to sadze,ze przy wciskaniu mozesz miec problem zmiescic sie w 15 l /100 km

Normalnej jazdy to moze kolo 8-9, a przy kapeluszu powinienes zejsc do 7,5-8,5

jednak silniki fsi, nie naleza do tanich w eksploatacji...

Dodam,ze narazie poluje na silniczek 2.0 8V do swojej z osprzetem... ale chyba poczekam do powrotu z mojej wycieczki wink.gif

Wiec ogolnie sprzet fajny... ale nie wiem,czy nie za mocny... sadze,ze styka w astrze 2.0 8V (115KM)

Co do awaryjnisci silnika 2.0 16V 136KM, to nie mielismy z nim zadnych problemow... padl raz czujnik walu...

Napisano

> Witam!

> Na wstepie mowie, ze przegladnalem caly kacik i stronke klubu ale nic

> ciekawego na niej nie znalazlem. Chodzi mi o opinie nt GSi.

> Szczegolnie tej z motorem 150KM. Ile to pali przy

> katowaniu/spokojnej/kalepuszniczej jezdzie? Jakie sa glowne

> problemy z blacharka/silnikiem/zawieszeniem (tylne nadkola o

> progi -to wiem;) )? Czy oplaca sie interesowac samochodem za ok

> 6,5tys zl? Czy silniki Ecoteca tez maja odczuwalna ta moc? Tzn

> czy duza roznica jest w przyspieszeniu starego silnika do tego

> ecoteca?

> Kilka przykladow (czy warto sie nimi zaisnteresowac? ):

> astra1

> astra 2- ta m sie podoba

> astra 3

Kolega Gajdzi ma rację. Silnik 150KM w Astrze GSi robi z tego auta prawdziwą rakietę. BMW 2.0 V6 jak dobrze będziesz jechał to ni ma szans. Faktycznie te silniki lubią obroty ale jak każda 16 ale powyżej 4000obr/min robi się prawdziwy młyn. Koledze przy dynamicznej jeździe palił w granicach 13-14l/100km, a on naprawdę wyciskał siódme poty z Vectry. Teraz silnik sprzedał i żałuje bo za 1500zł a był silniczek w idealnym stanie. Ogólnie jeśli chcesz to kup 2.0 16V ale jeśli zależy Ci na ekonomi to lepiej 2.0 8V. Jak się coś zepsuje to albo tańsze częscie, albo tańszy cały silnik. I do 2.0 8V lepiej LPG się zakłada. Przy 2.0 16V puszka SFI długo Ci nie pociągnie.

pozdrawiam

Przemula

Napisano

2 ostatnie wyraźnie są po przejściach przedniej części auta. Nr2 ma wyłążącą rdzę na krawędzi maski, nierówny grill pod lampą i światła w zderzakach w 2 kolorach... W trzeciej złazi płatami lakier z przedniego błotnika... sick.gif

Wizualnie najlepiej 3ma się nr1 icon_rolleyes.gif choć o ile dobrze widzę ma u dołu odłamany zderzak - ale pewnie to tylko skutek najazdu na krawężnik hmm.gif

Napisano

na1 mial chyba dzwona bo ma zegary od zwyklego 1.6 16v takie jak u mnie. 2 i 3 ma takie jak powinny być. Nie masz pewności zadnej czy będą ok bo wszystko wychodzi w praniu. Jak masz farta to ok będzie OK. To jest loteria Panie smile.gif Mój sąsiad ma kadetta GSI 150 i jak do tej pory nic chyba przy nim nie robił. Koleś jeździ normalnie bez zgędnych katowań. A tu masz linka z mojej www jak przyspiesza kadett 150 KM smile.gif

http://www.muz-imp-bis.pl/aster/

Pozdro.

Napisano
  • Autor

> http://www.muz-imp-bis.pl/aster/

Filmik robi wrazenie;) Tak sobie z ciekawosci przegladnalem allegro za kadetami GSi i... lipa...ceny prawie sie nie roznia od cen astr? czemu tak jest?! Przeciez kadet to stara konstrukcja a tak sie w cenie trzyma?

Napisano

> Filmik robi wrazenie;) Tak sobie z ciekawosci przegladnalem allegro

> za kadetami GSi i... lipa...ceny prawie sie nie roznia od cen

> astr? czemu tak jest?! Przeciez kadet to stara konstrukcja a tak

> sie w cenie trzyma?

Bo Kadet jest lżejszy i szybszy. A poza tym ma mniej elektroniki i łatwiej w nim grzebać

Napisano

Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale tylko GSi 150KM miały szafe 240km/h i 8tys obr, pozostałe miały tradycyjne.

Napisano

> Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale tylko GSi 150KM miały szafe 240km/h

> i 8tys obr, pozostałe miały tradycyjne.

IMHO tak wlasnie bylo zlosnik.gif

Napisano

prawda jest taka, ze te wszystkie scigacze jak astra gsi czy golf gti za nasza zachodnia granica kupowane sa przez smarkaczy i katowane do granic mozliwosci, non stop but.gif, kuzyn jak zajezdzil silnik to kupil nowy i niczym sie nie przejmowal

palacz.gif

Napisano

Golfa GTI to jeszcze można znaleźć niezajeżdżonego, o tyle Golfa VR6 to już wyczyn smile.gif Swoją drogą to niezły wymiatacz z tego VR6 smile.gif

Napisano
  • Autor

No ale astra ladnie wyglada w porownaniu do golfa;). Jak sprzedam Tipo to chyba bedzie trzeba wybrac sie do niemcowa na 2 -3 dni poszukac czegos. Zaczynam sie lamac...czy 2,0 8v (ten 130KM) czy 2,0 16V 150KM. Sekwencje znajomy mi by wsadzil za 2300zl takze moze lepiej zainwestowac w 150 kucy?:) Znacie moze jakies miejsca w sieci do szukania auta (procz mobile.de i autoscouta)?

I ostatnie pytanie: czym sie rozni zwykly 150KM 2,0 16v od Ecoteca?

To wszystko co chce wiedziec. Dzieki za odpowiedzi, moze niedlugo tutaj zawitam na stale;)

Napisano

To fakt że ładniej wygląda, ale za to Golf ma lepsze blachy.

2,0 8V miał 115KM, chyba że z wałkiem od Irmschera to wtedy 130KM

A co do miejsc w sieci to wpisz na googlach "autoboerse" i znajdziesz wszelkiej maści komisy i giełdy.

Jeśli mało jeździsz to lepiej 150KM, większa moc, i co z tym idzie większe spalanie. Jeśli dużo i często nie ciśniesz to lepiej 115KM.

Chyba że kwestia zużycia paliwa Cie nie interesuje, wtedy wybór jest jasny smile.gif

Aha, 2,0 8V sie dobrze gazuje instalką 2 gen.

Napisano

> No ale astra ladnie wyglada w porownaniu do golfa;). Jak sprzedam

> Tipo to chyba bedzie trzeba wybrac sie do niemcowa na 2 -3 dni

> poszukac czegos. Zaczynam sie lamac...czy 2,0 8v (ten 130KM) czy

> 2,0 16V 150KM. Sekwencje znajomy mi by wsadzil za 2300zl takze

> moze lepiej zainwestowac w 150 kucy?:) Znacie moze jakies

> miejsca w sieci do szukania auta (procz mobile.de i autoscouta)?

> I ostatnie pytanie: czym sie rozni zwykly 150KM 2,0 16v od Ecoteca?

> To wszystko co chce wiedziec. Dzieki za odpowiedzi, moze niedlugo

> tutaj zawitam na stale;)

o ile sie nie myle to tego 130KM (seh) w astrach nie bylo - tylko kadett

Napisano

Wiem swojego doświadczenia, że silnik 150KM, jest strasznie paliwożerny, jak ostro zasuwasz to osiągnięcie 20l nie jest trudne, za to jaka radocha z jazdy. Za to w trasie da sie zejść do 6-7l. Ojciec ma ten silnik w Vectrze i mimo 150 tkm chodzi jak igła. Astry GSi były w pełnym wypasie więc przy zakupie warto zwrócić uwagę na elektronikę, po w 15 letnim samochodzie, takie rzeczy jak elektryczny szyber, lusterka i jeszcze parę innych rzeczy mogą nie działać a naprawa tychże nie jest tania.

Napisano
  • Autor

Dzieki wszystkim za odpowiedzi!!!

Tak mysle ciagle, ale wydaje mi sie, ze lepiej zainwestowac w 150Kucy. Robie w roku ok 15tys Km. Poza tym chcialbym ta astre zagazowac (zawsze o polowe taniej jazda). Pozniej jak kasa bedzie kubly, pasy, moze klatka;)

No nic, teraz tylko czekac az tipo pojdzie i biore GSi:)

Pozdrawiam

Edit: a jak to jest z komputerem pokladowym? Czy jak gaz zaloze to bedzie wskazywal srednie/chwilowe spalanie?

Napisano

> Kolega Gajdzi ma rację. Silnik 150KM w Astrze GSi robi z tego auta

> prawdziwą rakietę. BMW 2.0 V6 jak dobrze będziesz jechał to ni

> ma szans. Faktycznie te silniki lubią obroty ale jak każda 16

> ale powyżej 4000obr/min robi się prawdziwy młyn. Koledze przy

> dynamicznej jeździe palił w granicach 13-14l/100km, a on

> naprawdę wyciskał siódme poty z Vectry. Teraz silnik sprzedał i

> żałuje bo za 1500zł a był silniczek w idealnym stanie. Ogólnie

> jeśli chcesz to kup 2.0 16V ale jeśli zależy Ci na ekonomi to

> lepiej 2.0 8V. Jak się coś zepsuje to albo tańsze częscie, albo

> tańszy cały silnik. I do 2.0 8V lepiej LPG się zakłada. Przy 2.0

> 16V puszka SFI długo Ci nie pociągnie.

> pozdrawiam

> Przemula

BMW 2.0 v6 napewno nie mialoby szan bo takiego silnika nie bylo wink.gif Byly R6 przepraszam ze sie czepiam cool.gif

A kolega widze tak bardzo optymistycznie nastawiony do wyjazdu do niemiec poladna Astre GSI wink.gif Zeby trafic zadbany egzemplarz trzeba miec troszke pieniazkow albo mnostwo szczescia wink.gif

Napisano
  • Autor

> A kolega widze tak bardzo optymistycznie nastawiony do wyjazdu do

A jak;)

A na powaznie kumpel ostanio kupil astre Gsi 150KM za 6500tys +oplaty. Ale stan z zewnatrz i wewnatrz = igla... Silniczek zero oleju nie bierze..nic...chlop mial szczescie. Ja mam cos kolo 7k przeznaczone na astre wiec mzoe cos sie trafi. Zreszta az tak z kupnem sie nei spiesze by jakies padlo brac

Napisano

> BMW 2.0 v6 napewno nie mialoby szan bo takiego silnika nie bylo Byly

> R6 przepraszam ze sie czepiam

> A kolega widze tak bardzo optymistycznie nastawiony do wyjazdu do

> niemiec poladna Astre GSI Zeby trafic zadbany egzemplarz trzeba

> miec troszke pieniazkow albo mnostwo szczescia

Przepraszam, ale 2.0 to były V6 i miały 150km.

http://gnu.univ.gda.pl/~mc11/

Poczytaj sobie

Napisano

To zależy do jakiego gazownika pojedziesz i jaka instalacje kupisz.

Nie wiem dokladnie jak to sie robi w astrach ale w bmw e-39 nie ma z tym kłopotu.

Napisano

> o ile sie nie myle to tego 130KM (seh) w astrach nie bylo - tylko

> kadett

Ale mozna zrobic seh'a poprzez zmiane wałka rozrządu w c20ne. Wałek bodajrze irmscherowski. Kiedys w katalogach astry było to wyszczególnione.

Napisano

> Ale mozna zrobic seh'a poprzez zmiane wałka rozrządu w c20ne. Wałek

> bodajrze irmscherowski. Kiedys w katalogach astry było to

> wyszczególnione.

ale seh to takze inne tloki, komputer itp zlosnik.gif

Napisano

> ale seh to takze inne tloki, komputer itp

ja bym rzekł, że przede wszystkim tłoki zlosnik.gif

Napisano

> ja bym rzekł, że przede wszystkim tłoki

Brak sondy, inne tłoki, wałek, komp. Sprawę tłoków mozna pominąć planując głowicę. Tak naprawdę wystarczy dół silnika od ne a góra od seh'a.

Napisano

> Przepraszam, ale 2.0 to były V6 i miały 150km.

> http://gnu.univ.gda.pl/~mc11/

> Poczytaj sobie

Nie masz za co przepraszac bo to nie byly widlaste 6 cylindrowe silniki tylko rzedowe szostki. Dla mnie to spora roznica.

I jakos drazni mnie jak ktos to myli wink.gif

Napisano

> ale seh to takze inne tloki, komputer itp

Masz racje, ale samych koni mechanicznych to bedzie tyle samo.

Napisano

Poszukaj dokładnie na forum o GeSach, bo było to już wałkowane 1500 razy, sam napisałem na ten temat kilka postów podsumowujących.

Tak się akurat zdarzyło, że domu mamy dwie takie Astry 16V i 8V. Różnic w spalaniu specjalnych nie ma. W osiągach są. Do miejskiej, spokojniejszej jazdy lepsza 8(strasznie elastyczna) do szaleństw 16V (oczywiście nie można powiedzieć, że 8V nie jest szybkie i nie nadaje sie od ostrej jazdy wink.gif)

Natomiast do 16V polecam tylko sekwencję (nie wiem co to za ustrojstwo za 2300?). Do 8V spokojnie 2gen i jeździ pięknie.

pozdrawiam

Maciek

Napisano
  • Autor

> Różnic w spalaniu specjalnych nie ma. W osiągach są. Do

> miejskiej, spokojniejszej jazdy lepsza 8(strasznie elastyczna)

ile Tobie pali na miescie i w trasie?:)

> Natomiast do 16V polecam tylko sekwencję (nie wiem co to za

> ustrojstwo za 2300?). Do 8V spokojnie 2gen i jeździ

Instalacja gazowa to jakas polska sekwencja. Ceny wszedzie to ok 2900-3100zl. Dla mnie moga zejsc na 2300.

Napisano

> ile Tobie pali na miescie i w trasie?:)

> Instalacja gazowa to jakas polska sekwencja. Ceny wszedzie to ok

> 2900-3100zl. Dla mnie moga zejsc na 2300.

Miasto około 10/100 Pb (11,5 LPG)

Trasa poniżej 8/100pB (10,LPG)

Zaznaczam, że jesto wynik przy spokojnej jeździe, czasem kapeluszniczej.

Przy ostrej jeździe górnej granicy nie ma zeby.GIF

Napisano

Witam ja mam GSI ta 1.8 16v 125KM c18xe silnik chodzi super ,a spalanie przy bardzo spokojnej jezdzie - 300 km za maluszkiem tak srednio 70-90 km/h -spalila mi niecale 6 przy normalnej pali tak 7-9l a przy ostrej to ok 11.Zbiera sie fajnie 125km starcza

Napisano
Generalnie nie lubię HB. Ale... zlosnik.gif Ostatnio zmuszony jestem jeździć autem żony- Corsą A, 1,4 8v. Taki mały przypitalator. Czasem ze zdziwiem patrzę się, że po starcie ze skrzyżowania wyrywam się z peletonu, a peleton jest ze 200-300 metrów za mną icon_eek.gifok.gifhehe.gif Także sobie ostatnio sobie pomyślałem, że pośmigałbym GSi po miescie cool.gif
Napisano

> Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale tylko GSi 150KM miały szafe 240km/h

> i 8tys obr, pozostałe miały tradycyjne.

Ja mam licznik 240km i 8tys. obr./min. przy silniku X20XEV. Pewnie jest tak dlatego, ze odciecie mam przy 7 tys obr./min.

Napisano

> No ale astra ladnie wyglada w porownaniu do golfa;). Jak sprzedam

> Tipo to chyba bedzie trzeba wybrac sie do niemcowa na 2 -3 dni

> poszukac czegos. Zaczynam sie lamac...czy 2,0 8v (ten 130KM) czy

> 2,0 16V 150KM. Sekwencje znajomy mi by wsadzil za 2300zl takze

> moze lepiej zainwestowac w 150 kucy?:) Znacie moze jakies

> miejsca w sieci do szukania auta (procz mobile.de i autoscouta)?

> I ostatnie pytanie: czym sie rozni zwykly 150KM 2,0 16v od Ecoteca?

> To wszystko co chce wiedziec. Dzieki za odpowiedzi, moze niedlugo

> tutaj zawitam na stale;)

po pierwsze to witam was wszystkich , jestem posiadaczem astry GSi (C20XE) wer. szwajcarska (czyli Klima , elektryka lusterek,szyb ETC,wsp kiery, ABS , tylko nie ma podgrzewanych foteli )

ale dobra do rzeczy

różnice miedzy XE a XEV:

C20XE - 2.0 16v (do '96r)

150 KM @ 6000 rpm

196 Nm @ 4800 rpm

C20XEV - 2.0 16v EcoTec (od '95r)

136 KM @ 5600 rpm

190 Nm @ 4000 rpm

c20xe vs. x20xev

- c20xe ma odkuwane tloki i korby, x20xev odlew (nie chodzi mi tu bynjamniej ze skoro odkuwane to juz super hiper high performance)

- c20xe ma natrysk oleju na denko tloka, x20xev nie

- c20xe ma fabryczna chlodnice oleju, x20xev nie

- c20xe ma aluminiowa, zebrowana miske olejowa, x20xev nie

- c20xe ma obudowe przepustnicy z dwoma przepustnicami, x20xev nie (nie polemizuje czy to akurat jakas wada czy nie... po prostu taki jest fakt)

- c20xe ma zawory wydechowe chlodzone sodem, x20xev nie

- c20xe ma rurowy kolektor wydechowy (znowu stwierdzam fakt, wiem ze nie jest to taka znowu konstrukcja do konca idealna), x20xev nie

- oba niestety sa konstrukcjami opartymi na maf sensorze

- c20xe jest sterowany przez stosunkowo prosty motronic, x20xev w wiekszosci przez simtec

- x20xev ma do tego jeszcze egr

(może coś przeoczyłem smile.gif )

a znajmomy ma slinik C20LET (czyli XE z turbina , róznia sie tylko tłokami,kompem i przepływka ,w let-cie jest od vr6.Ale ten moment (400nm juz ma ) jechałem tamta astra i musze wam powiedziec ze do 3-ki stoi w miejscu a jak sie rozpedzi to na tym biegu wytarga 160 km/h)

post-75645-14352470941283_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.