Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś większego po raz n-ty...

Featured Replies

Napisano

Witam,

szukam auta dla teścia,

skrót ogólny:

przez kilka lat teściu jeździł Peugeotem 806, auto pod względem gabarytu i pakowności pasowało mu u 1000%, ale że auto miało prawie 400kkm nalotu generowało coraz większe koszta eksploatacji.

Zmienił go na Forda C-max, lecz jak się po czasie okazało jednak był za mały.... przed weekendem auto poszło do ludzi.

Teraz szukamy coś pokroju 806.

Na polu boju są: Eurovany (C8, 807, i spółka), oraz C4 picasso.

Jak się w tych autach sprawują silniki HDI?

Bo plan jest taki że albo kupić mocniejszą benzynę i zagazować lub właśnie jakieś hdi.

Jakie mogą być koszta napraw typowo dizlowych typu, turbo, wtryski, dwumasa itp?

Celujemy w auta z roczników od 2007r

budżet ok 15-20kzł.

Teściu ma do czynienia w pracy z silnikami 1,6hdi, ale to są auta 2-3 letnie z przebiegami ok 150-200kkm. Nic się z nimi nie dzieje.

pozdrooo

pomożecie? :phi:

Napisano

Poszukaj np fiat ullyse lub lancia phedra, ewentualnie fiat scudo.  Silniki hdi spisuja sie swietnie. 

Edytowane przez SebeKK

Napisano
1 minutę temu, SebeKK napisał:

Poszukaj np fiat ullyse lub lancia phedra, ewentualnie fiat scudo.  Silniki hdi spisuja sie swietnie. 

a co to za roznica czy kupi lancie, fiata czy grupe PSA ? 

Napisano
3 minuty temu, Muzyk napisał:

a co to za roznica czy kupi lancie, fiata czy grupe PSA ? 

Wiem ze wsio to samo alemmoze ktos ma preferencje wizualne ;)

Napisano

Ja mam od 5 lat (ale ten czas leci) C8 z 2.0HDi 136KM. Nalatane 357kkm. Sam silnik na tą chwilę nie sprawia problemów, trochę ciężko (na kilka razy) odpala zimą przy dużych mrozach. Poci się od zawsze w okolicy odmy/egr. Turbo oryginalne.

Z rzeczy nieeksploatacyjnych wymieniałem silnik wycieraczki tylnej, spryskiwacz reflektora, chłodnicę klimy, wentylatory chłodnic, zaciski hamulców tył, linka ręcznego i EGR. Ze 3 razy łatany/mocowany był tłumik (w sensie jego wieszaki, bo puszka jest całkiem ok. Sam oceń czy dużo, czy mało.

Utrzymanie eksploatacyjne tanie nie jest, bo mechanicy liczą raczej więcej niż mniej. Wymiana sprzęgła z dwumasą ~3kPLN. Wkurza mnie wymiana całych wahaczy a nie tylko sworzni, bo to podnosi to koszty (około 370/stronę). Auto jest dosyć ciężkie więc dzieje się to częściej niż bym chciał. Pamiętaj o kosztach utrzymania FAP we właściwej kondycji. Ewentualna wymiana filtru to lekko >1kPLN za sam filtr (zamiennik). Ja na razie opędziłem się myciem, ale z uzupełnieniem płynu też koszt był znaczny (coś koło 1kPLN).  Rozrząd - nie pamiętam ile ale ceną mnie nie zabił w porównaniu do poprzedniej Laguny- chyba poniżej 1kPLN. Cena wymiany świec raczej zabija (około 300/robociznę) bo trzeba opuszczać silnik. Tarcze/klocki/amorki - ceny w normie, a częstotliwość wymiany zależy od tego jak jeździsz.

Praktycznie w każdym fotel kierowcy ma wygniecione i/lub porwane boczki siedziska. TTTM.

Auto bardzo lubimy, więc jeszcze z nami pobędzie.

Napisano

Bo C-MAX (jak rozumiem I?) to maluch. Lepsza już byłaby Zafira. Można próbować znaleźć S-MAX'a lub Galaxego z początków produkcji 2.0TDCI choć będzie ciężko, albo benzynę 2.0, lub diesla Forda 1.8. Nastawić się raczej na biedne wersje, a nie bogate to coś się powinno znaleźć.

Napisano
  • Autor

@AstraC cmax był zakupiony jakby na próbę, czy takie małe auto u Teścia się sprawdzi.

Od zawsze miał duże auta, i po przygodzie z cmaxem będzie chyba znów powrót do czegoś większego.

Napisano

Myślę, że szukaj w autach typu Sharan/Alhambra zmieścisz się w przedziale cenowym i może nawet uda Ci się znaleźć coś w całkiem dobrym stanie.

Trojaczki

Ilość miejsca powinna być ok

Napisano

Podpowiedz teściowi Eurovana 2 z automatem. Powożę taką wersją 2.0HDI 163KM + 6b automat. Nie mam większych zastrzeżeń do jazdy. Pakowność na plus, wyposażenie na plus. Narzekam na trwałość zawieszenia no i miałem jedną nieprzyjemną awarię silnika, ale to trochę z własnej winy.

Alternatywnie...... patrzyłbym na C4 Picasso, możliwie nowe, tylko nie wiem, jak tam było z automatami.

Względnie Sharan/Alhambra - ale to będą wersje z poprzedniego mariażu VAG z Fordem, więc już leciwe konstrukcje.

Kiedyś mocno przyglądałem się Toyocie Highlander - duża benzyna + LPG, ale przegrała brakiem miejsca dla 6. osób.

Napisano
12 godzin temu, Bartłomiej napisał:

Alternatywnie...... patrzyłbym na C4 Picasso, możliwie nowe, tylko nie wiem, jak tam było z automatami.

Było 5000 razy pisane. Jak PRNDM to klasyk hydraulik. Jak RNAM to kicha czyli MCP. :)

Napisano
  • Autor

Kicha pod jakim względem? Sposobu działania czy awaryjności?

Było 5000 razy pisane. Jak PRNDM to klasyk hydraulik. Jak RNAM to kicha czyli MCP. [emoji4]

Wysłane z S7

Napisano
3 godziny temu, _ArtuR_ napisał:

Kicha pod jakim względem? Sposobu działania czy awaryjności?

Szarpania, adaptacji sprzęgła, etc. Poszukaj, wiele o tym napisano.

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, Bartłomiej napisał:

Podpowiedz teściowi Eurovana 2 z automatem. Powożę taką wersją 2.0HDI 163KM + 6b automat. Nie mam większych zastrzeżeń do jazdy. Pakowność na plus, wyposażenie na plus. Narzekam na trwałość zawieszenia no i miałem jedną nieprzyjemną awarię silnika, ale to trochę z własnej winy.

Względnie Sharan/Alhambra - ale to będą wersje z poprzedniego mariażu VAG z Fordem, więc już leciwe konstrukcje.

Kiedyś mocno przyglądałem się Toyocie Highlander - duża benzyna + LPG, ale przegrała brakiem miejsca dla 6. osób.

Eurovan na chwilę obecną jest na pierwszym miejscu podczas poszukiwań, ale znaleźć coś zadbanego to massssakra,

Sharan i spółka odpada kategorycznie  bo to VW.

Ilość osób mu jest obojętna, ale potrzebuje nieco więcej powierzchni do załadunku. Często potrzebuje coś większego przewieźć z/na działkę i jest problem.

Napisano
11 godzin temu, _ArtuR_ napisał:

Eurovan na chwilę obecną jest na pierwszym miejscu podczas poszukiwań, ale znaleźć coś zadbanego to massssakra,

Brak takich samochodów :)

Sam szukam dużego (z pewnym przestojem poszukiwań bo remont się trafił i auto zeszło na drugi plan) i powiem tak:

- jak się trafi ładny od prywatnego to musisz mieć wolny dzień z pracy lub szybko się zwolnić i jechać z gotówką bo schodzi w ciągu kilku minut od wystawienia (C8/807/Phedra)

- jak trup stoi miesiącami tylko zdjecia handlarzyki zmieniają i lokalizację zdjęć ;l

Napisano
12 godzin temu, _ArtuR_ napisał:

Ja swojego kupiłem w Niemczech. Zapłaciłem więcej, aniżeli ówczesna "średnia oliksowa", ale czułem przez skórę, że egzemplarze sprzedawane przez handlarzy są b. słabe. Ja miałem dość wyśrubowane wymagania: 2.0 HDI 163KM, automat, Exclusive, ale się udało.

Napisano
Dnia 23.05.2018 o 20:10, _ArtuR_ napisał:

Sharan i spółka odpada kategorycznie  bo to VW.

Ilość osób mu jest obojętna, ale potrzebuje nieco więcej powierzchni do załadunku. Często potrzebuje coś większego przewieźć z/na działkę i jest problem.

Pamiętaj że Galaxy od 2006r to już nie VW, a Mondeo i konstrukcja własna Forda. Podobnie S-MAX.

Napisano
  • Autor
10 minut temu, AstraC napisał:

Pamiętaj że Galaxy od 2006r to już nie VW, a Mondeo i konstrukcja własna Forda. Podobnie S-MAX.

oo tego nie wiedziałem :ok:

Napisano
13 godzin temu, _ArtuR_ napisał:

oo tego nie wiedziałem :ok:

Dla pewności, to:

(przed FL)

wZWktkqTURBXy84ZWNlOWI0NjJlMTA3MTBiZjIzN

(po FL)

FG11.jpeg

Jest Mondeo i późniejsze konstrukcje również. ;] I wszystkie S-MAX'y. Samochód przyzwoiti i wygodny. Silnik 2.0TDCI dość trwały, i jak nie lubię diesla (cały czas) tak ten był akceptowalny dla mnie choć kle kle słychać było.

O 1.8TDCI krążą różne opinie, jedni chwalą inni nie - warto popatrzeć na rozrząd jak pamiętam jest skomplikowany, a do tego dość twardo pracuje.

Jakbyś decydował się kupować -> koniecznie sprawdzić wnikliwie zawieszenie (szczególnie tył) bo remont może okazać się kosztowny (lub pole do zbicia ceny).

Co do korozji, ogólnie nie gniją, natomiast warto sprawdzić początki i końcówki progów od nadkoli, ponieważ są tam tzw. półeczki na rdzę, zajrzysz od nadkola i będziesz wiedział.

Fabryczny wydech jest nietrwały (być może jest to związane z kiepskim umieszczeniem tylnego tłumika) i rdzewieje na wejściu do tłumika tylnego. Oryginalny wydech w moim Galaxym wytrzymał 150kkm i 4 lata, zamiennik za 320zł (z montażem tylny tłumik + rura środkowa) wytrzymał 4,5 roku i jak sprzedawałem to był jeszcze w możliwym stanie (oryginał już się rura od tłumika urwała ;] ).

W silniku padają czujniki sterowania turbinę (150zł), ja przy 230kkm miałem fabryczne sprzęgło i dwumasę, bez konieczności wymiany... za to pociekł uszczelniacz w skrzyni. ;] Przy przebiegu 219kkm regenerowałem turbo, rozrząd do wymiany co 200kkm. Zacina się EGR, ale to chyba przywara większości diesli.

Jakbyś miał pytania to pytaj. ;]

Napisano
  • Autor

Temat udało się zakończyć.
Kupiony Renault Grand Scenic II. 2.0 16v

Teraz zagazowac i mozna tanio jeździć.

Poleci ktoś sprawdzonego gazownika na Śląsku?

Wysłane z S7

Napisano

:ok:

2,0i 16V w SC II jest stworzony pod LPG, nawet w kolektorze są miejsca na dysze... :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.