Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Działka] Dach na altanie

Featured Replies

Napisano

Jest sobie stara altana, a na niej zaczątek dachu.

Stolarz zrobił co mógł ☺ i teraz moja kolej.

Póki co murłaty leżą na murze na piance (ponoć teraz to normalne). Ściana jest gruba na pół cegły i bałem się, że jak zacznę od góry wiercić żeby wkręcić w nią jakieś szpilki to mi się wszystko rozpadnie.

Stolarz powiedział, że można zastosować np. półmetrowe płaskowniki i przykręcić je do murłaty i do ściany i skręcić na wylot.

Co wy na to?

Na samej piance jak położę blachę to boję się, że przy silniejszym wietrze mi daszek odfrunie.

20180702_173019.jpg

20180702_172514.jpg

Napisano

Brak wieńca i piankę zamiast papy, można skomentować tylko :facepalm:, ale skoro już za późno na zmiany, to pomysł z płaskownikiem jest :oki:. Z tym, że ja bym przyspawał do końców płaskowników pręty gwintowane. W ten sposób będziesz mógł docisnąć murłatę do muru, nawet po jakiś czasie. I pół metra to minimum.

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, Orochimaru napisał:

Brak wieńca i piankę zamiast papy, można skomentować tylko :facepalm:, ale skoro już za późno na zmiany, to pomysł z płaskownikiem jest :oki:. Z tym, że ja bym przyspawał do końców płaskowników pręty gwintowane. W ten sposób będziesz mógł docisnąć murłatę do muru, nawet po jakiś czasie. I pół metra to minimum.

Brak wieńca to po części mój pomysł, kwestia ilości betonu i skomplikowania roboty (robiłem to sam, zaprawę mieszałem łopatą w plastikowej skrzynce).

Nie za bardzo rozumiem rozwiązania z przyspawaniem pręta gwintowanego. Musiałbyś mi to... narysować.

Napisano

mur.gif

Czerwony płaskownik robi za podkładkę, która będzie dociskać murłatę do muru. Dzięki temu nie będzie żadnego luzu w mocowaniu.

Napisano
  • Autor

Niezłe! Dzięki, kolego. :oki:

Edytowane przez Orochimaru
Usunąłem nieregulaminowy cytat.

Napisano

Jeśli brak wieńca, to ja bym dał zastrzały na tych słupach, całość się zdecydowanie wzmocni.

Napisano
9 minut temu, mayster_tcz napisał:

Jeśli brak wieńca, to ja bym dał zastrzały na tych słupach, całość się zdecydowanie wzmocni.

Albo choć metalowe wzmocnienie na łączeniu belek.

A do mocowanie belek do cegieł można było choć jakieś kotwy dać - tylko trzeba by się głęboko wwiercić w cegły ....

Są i takie po 20 cm https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/mocowania-i-laczenie/kolki-i-kotwy/kotwy-mechaniczne.html

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, rwIcIk napisał:

A do mocowanie belek do cegieł można było choć jakieś kotwy dać - tylko trzeba by się głęboko wwiercić w cegły ....

Właśnie tego chcę uniknąć, bo liche te cegły i boję się, że całość się posypie.

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, rwIcIk napisał:

Dałbym jeszcze długie kotwy

Właśnie zamiast kotew będzie rozwiązanie kolegi @Orochimaru.

Żeby nie wiercić w kiepskim murze i ryzykować katastrofę budowlaną.

Napisano
18 godzin temu, tomeq77 napisał:

Właśnie tego chcę uniknąć, bo liche te cegły i boję się, że całość się posypie.

To mogłeś rozebrać domek do fundamentu i postawić od nowa. Cegły byś użył te same, do tego kilka worków zaprawy, kielnia, poziomnica i gotowe w 1-2 dni. Wtedy bez wieńca nawet nie byłoby tak źle i nie musiałbyś kombinować.

Napisano
  • Autor

Dwa kolejne pytania:
1. Troszkę krzywo wyszło :)

Co z tym zrobić? I czy w ogóle coś z tym robić?

2. Ja zabezpieczyć/załatać miejsce nad murłatą, pod blachą, pomiędzy krokwiami? Przybić np. płytę OSB na styk?

Membrana jest ok. 5 cm poniżej blachy i chyba szczelnie tego zrobić się nie da, a już mi szerszenie i osy się kręcą pod dachem i szukają miejsca na gniazda :( 

20180711_181227.jpg

20180711_173344.jpg

Napisano

szacun że podjąłeś się tego tematu samodzielnie

ale no...cokolwiek bym nie napisał to pochwałą nie będzie

źle zacząłeś kłaść dach, wpierw się rozmierza - masz możliwość zmiany jeszcze - teraz to kupa....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.