Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

żywica na anhydryt

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś z państwa ma może w garażu żywicę na posadzce anhydrytowej?

Czy to dla żywicy jest zupełnie obojętne na czym będzie położona?

Napisano

Ja mam w kotłowni, i wg ekipy jest wszystko jedno jeżeli jest wyschnięta. Gościom od posadzki też jest mniej roboty bo anhydryt jest równy a zwykła wylewka zazwyczaj nie (szczególnie w większym garażu).

Napisano
  • Autor

To zaje, bo zamierzam sam to robić.

Miałem ofertę za 140zł/m2 😄 - chyba nie skorzystam..........

Napisano
29 minut temu, exor napisał:

A masz już na oku jakiś konkretny produkt ?

Jakiś czas temu pytałem o ofertę i dostałem zbliżoną cenę, a garaż mamy dość duży.

Napisano

Sporawa, ja płaciłem 100zł/m2.

U mnie nie było dużo roboty z samą żywicą tylko z przygotowaniem wylewki. W garażu mam 38m2, musiałyby być wyprowadzone spadki i obsadzone korytka. Różnica pomiędzy skrajnymi rogami była prawie 2cm w poziomie (w kotłowni o tej samej długości ale z anhydrytem <2mm ).

Przy korytkach jak nawet 1mm wystaje to robi się kałuża, więc prawie tydzień czasu szlifowali i równali. Potem już impregnacja i co dzień jedna warstwa (wpadali na 1-2 godz).

Napisano
15 godzin temu, exor napisał:

Czy ktoś z państwa ma może w garażu żywicę na posadzce anhydrytowej?

Czy to dla żywicy jest zupełnie obojętne na czym będzie położona?

Musisz szlifować aby wytrzymałość pull-of wynosiła min 2 MPa.

Edytowane przez Lupus

Napisano
7 godzin temu, exor napisał:

Zależy od tego co i jak kładziesz. Rozstrzał za małe powierzchnie jest od 100 do 800 zł/m2

Napisano
  • Autor
Dnia 31.07.2018 o 15:31, Majkiel napisał:

A masz już na oku jakiś konkretny produkt ?

Jakiś czas temu pytałem o ofertę i dostałem zbliżoną cenę, a garaż mamy dość duży.

no nie mam jeszcze.

szukam informacji, bo podobno nie wszystko się nadaje.

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, Lupus napisał:

Musisz szlifować aby wytrzymałość pull-of wynosiła min 2 MPa.

na pewno musze czymś toto zjechać z wierzchu, bo jak pisałem w innym wątku to został osad, który nie daje się zamieść szczotką po prostu.

podejrzewam, że żywica odejdzie razem z tym.

Napisano
  • Autor

A tego - co robi się z tą pianka dylatacyjną? Odciąłem naddatek. Jakoś to się maskuje teraz przed nakładaniem żywicy?

IMG_20180801_083655-800x600.jpg

Napisano
  • Autor

Te miejsca wokół rurek to wypełnić po prostu betonem? Tam anhydryt już nie doleciał...

IMG_20180801_083636-600.jpg

IMG_20180801_083646-600.jpg

Napisano

A zostawiasz je odsłonięte? Zawsze można zabudować to GK.

Napisano

To chyba zależy jak chcesz wykończyć połączenie ze ścianą, z tego co widziałem są 3opcje: nie robić nic, dać cokół (np z płytek), zrobić cokół z żywice (np w szkołach tak robią). Ja wybrałem pierwszą opcję, obcięli i zalali, bo nie chciało mi sie bawić w cokoły, tak to wyszło:

20140725_124445_proc.jpg.fad00a6ddbf0139ffbd8978c340f91ff.jpg

Przy malowaniu wyczyściłem łączenie i domalowałem do spodu. Rury też zależy co z nimi robisz, ja nie zabudowywałem więc dolali żywicą.

Napisano
  • Autor
22 godziny temu, komor napisał:

A zostawiasz je odsłonięte? Zawsze można zabudować to GK.

W kotłowni? Raczej nie myślałem zabudować niczym. Niech se wystają z podłogi.

Napisano
  • Autor
22 godziny temu, sherif napisał:

To chyba zależy jak chcesz wykończyć połączenie ze ścianą, z tego co widziałem są 3opcje: nie robić nic, dać cokół (np z płytek), zrobić cokół z żywice (np w szkołach tak robią). Ja wybrałem pierwszą opcję, obcięli i zalali, bo nie chciało mi sie bawić w cokoły, tak to wyszło:

Przy malowaniu wyczyściłem łączenie i domalowałem do spodu. Rury też zależy co z nimi robisz, ja nie zabudowywałem więc dolali żywicą.

Cokół chcę zrobić, bo wydaje się, że będzie łatwiej czyścić podłogę - na ścianę nie poleci mop czy ściera.

Co wówczas z dylatacją - zamaluje się żywicą i nie będzie tego widać?

Napisano
  • Autor

A kolejne pytanko - jak tutaj montuje się ten wpust podłogowy? Mam zostawioną rurkę kanaliz. fi 50 w podłodze. Całość owinięta dylatacją.

Jak tak szperam po necie to raczej taki wpust montuje się przed posadzką i zalewa razem wszystko.

IMG_20180802_185628-600.jpg

Napisano
11 godzin temu, exor napisał:

A kolejne pytanko - jak tutaj montuje się ten wpust podłogowy? Mam zostawioną rurkę kanaliz. fi 50 w podłodze. Całość owinięta dylatacją.

Jak tak szperam po necie to raczej taki wpust montuje się przed posadzką i zalewa razem wszystko.

Dokładnie tak jak piszesz. Tylko oklej taśmą malarską bo z żywicy nie doczyscisz.

Edytowane przez Lupus

Napisano
15 godzin temu, exor napisał:

Cokół chcę zrobić, bo wydaje się, że będzie łatwiej czyścić podłogę - na ścianę nie poleci mop czy ściera.

Nie wiem, czy nie będzie pękać. Dylatacja jest po to, żeby welewka mogła pracować. Fakt, anhydryt mało pracuje, nie robi się dylatacji w poprzek dużego salonu czy garażu, ale jednak trocję  może. Właśnie - jak się robi żywicą takie dylatacje w poprzek wylewek ?

Napisano
Dnia 4.08.2018 o 09:33, exor napisał:

Jak poleci mop to się nic nie stanie, większość farb i tak jest zmywalna.

O dylatację popytaj gościa od żywicy, ale jak zrobisz na równo nawet jak będą mikropęknięcia to Ci cokół to przykryje.

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, Lupus napisał:

Dokładnie tak jak piszesz. Tylko oklej taśmą malarską bo z żywicy nie doczyscisz.

" wpust montuje się przed posadzką i zalewa razem wszystko. " --- ja miałem na myśli , że przed zalewaniem chyba musiałem mieć zamontowany odpływ.

weźmy np. ten: https://www.unisan.net.pl/products/wpust-podlogowy-pionowy-50mm-100x100-suchy-syfon

przecież on mi nie wejdzie w ten otwór, który teraz jest w anhydrycie.

a nawet jeśli jakimś fartem się zmieści (ta średnica 105 mm), to i tak muszę jakoś zalać ten kołnierz fi 160.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.