Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tydzien w miescie z Audi Q2 - wersja bieda 1.4l DSG7 moim okiem.

Featured Replies

Napisano

@Vadero - konkurencja - w sumie zastaniawialem sie czy warto wkleic - ale siedzi juz pare tygodni na PC, wiec.... - przepraszam, nie zamierzone.

Musze szczerze przyznac, ze auto z tych gdzie mam przywiazanie... ..przywiazanie stylistyczne.

Tak! Podoba mi sie i to bardzo. Szczegolnie w szarym kolorze...

Ale, czy sam styl uzasadnia kupno Q2?

Po tygodniu i prawie 1k km niestety uwazam, ze [...] NIE

xHjxpBl.jpg

Jak dla mnie auto ma idealne linie. Przod po prostu mi sie podoba, bok z tymi scieciami. - ach och!

mydnAu0.jpg

KtaQnf0.jpg

6LL9pVs.jpg

GWQcqzD.jpg

Te wytloczenia!

KMnKRh9.jpg t0UOuBX.jpg

Tyl - tez zgrabny.

Pewnie ktos powie, ze za duzo pilem, ale jak dla mnie auto z wyglada fajnie .

Pierwsze wrazenie jest takie, ze Q2 nie jest duze... de faccto jest to troche wyzsze auto niz Corolla/Golf, a nizsze niz male? /srednie SUV, np MG.

ON9lhNC.jpg

ZXvGc3x.jpg

Otwieramy drzwii - i troche rozczarowan nastepuje. Owszem stylistyka dalej jest, ale srodek jest po prostu jak na SUV maly.

Dlaczego?

Wlascicwie to kupujemy Golf w cenie x2, albo krotsze i wyzsze Audi A3.

919Gsaq.jpg

Najwieksi poszkodowani - ci ludzie z tylu. Jest ciasno, bardzo ciasno! De facto jak dla mnie auto dwuosobowe, i kije na golf, + zeby kogo przewiesc na krotki dystans z tylu.

h3UpaLm.jpg

PB65c2u.jpg

Fr4oIaL.jpg

Dodatkowy problem?

- drzwi nie otwieraja sie pod katem 90% - tak jest problem sie wytoczyc...

hudMmNk.jpg

i komfort - z tylu brak nadmuchu  w mojej wersji bieda.... (wersja z 2.0l juz ma).

W2ehM6w.jpg

Ale srodek ... srodek w Q2 jest tez IMVHO stylistyczny. Podobaja mi sie te przyciski.. Fajnie chodza, z oporem, czuc w dotyku, ze sa solidne.

NFnpJOi.jpg

IATWvBx.jpg

Wszystko dosc sprawnie rozplanowane.
Najlepsza rzecz? MMI - to chyba jest najwiekszy plus w calej grupie VAG, czy to Skoda, czy to VeeDud, czy Audi.

UcWIEYu.jpg

oKxg5Pd.jpg

BwNBNWO.jpgW06Mh3D.jpg

jXUNGuX.jpgGnumoc2.jpg

mPwGQjS.jpg1axmOKv.jpg

Najwiekszy minus? Siedzenia. - pasazerowie ikomentowali i mniej IMVHO, ze sa po prostu nie wygodne. Na boki nie za dobrze trzymaja. Po 30k km pokazuja tez, ze za dobrze nie sa zbudowane - bardziej ekonomicznie...

Wersja bieda z niby skora, w wiekszej temp tez lubi 4 litery sparzyc.

NEiwyy4.jpg

Dochodzi tak okropny plastik i tani w dotyku, ze ksiegowi powinni byc dumni. Pewnie wylozenie tych twardych powierzchni czyms lepszym, kosztowalo by $5
wiecej na auto. Styl jest, ale jakosci materialow niestety brak ... jak sie w niego puka to oddaje taki okropny odglos, ze uszy bola...

0vi4Auz.jpg

6Fg3SGC.jpg

Owszem utelka o 1l sie miesci, ale znow tani plastik w wiekszosci jest wszedzie..

9xr4SHF.jpg

Akcenty jednak sa ladne..

03j0CQz.jpg

Mozna by powiedziec ze SEXI 🙂 VERY SEXI 🙂

rP8xPoe.jpg

Nastepna rzecz - jak sie ma lapska jak ja - czyli orangutan, to kierownica za wygodna nie jest... jest za cieka. A szkoda, bo wszystko w niej jest
dosc logicznie rozplanowane. Brakuje mi 1' ay ja porzadnie trzymac.

DJgyGog.jpg

4wEQ3ks.jpg

XR6pEwK.jpg

Bagaznik jest dosc maly, ale jak na auto typowo miejskie - narzekac tez sie nie da. Moze to oczywiste, ale ilosc hakow na siati z zakupami tez pomaga.

Z6Y1SZn.jpg

Niestety w bagazniku - space saver do 80km/h.

mr1VnY7.jpg

Wyosazenie wersji bieda tez nie jest zle IMVHO.
Audi MMI z 7' LCD
Google Online Services
Apple Play
BT + WiFi spot
8 glosnikow
Dual zone AC - ale z tylu nie ma dla pasazerow nic...
Cruise control,
tylne i przednie sensory do parkowania z kamera,
AEB ...

Jak to jezdzi?

Jednym slowem - slodko. W pewnych autach przekonuje sie, ze Turbo daje tez frajde.

Dostaniemy 110kW, z 1.4l z Turbo - czy jak ktos wolo 150KM.

5DrxCdR.jpg

Najpierw mamy - pewne wacchanie, ale nie na tyle, zeby zaczac narzekac. Nie jest to tez tak niebezpieczne jak Turbo Diesel, gdzie ciezarowka
nas zmiecie zanim ruszymy.

Nagle, Q2 rusza z duza sila do przodu i potrafi zostawic wiele malych aut z tylu - I like it!

Jak na miejscowe waunki, wada jest paliwo - RON 95 zamiast 91. 20c wiecej za litr. Coz Premium kosztuje nie tylko w salonie, ale w explatacji tez.
DSG 7 jest szybka, ale z malych predkosci potrafi szarpnac.

O31cNLF.jpg

Stop/start - tez. Niestety bedac EU autem, nie da sie tego permanetnie wylaczyc, ale jest spora ilosc ludzi co grzebie przez OBDII scanner i zmienia.
Jak dla mnie calkowicie bezuzyteczna funcja.

Ciekawe jest deaktywacja 2 cylindrow - niby nie da sie tego wyczuc, ale przy otwartych oknach to IMVHO slychac.

Odglosu z opon nie ma - IMVHO auto jezdzi nie tyllko calkiem poprawnie, ale po prostu fajnie - z jedna osoba na pokladzie.

Wydaje sie, ze jednak pare rzeczy jest kiepsko poskladane - tak wiem, ze to rental, gdzie pozyje do 40-50k km i pojdzie na aukcje.
Ale wlasnie takie auta sa najlepsze, bo duzo z nich wychodzi w prawdziwym, codziennym uzytkowaniu. Jakis gremlin siedzi i sie tlucze.
Generalnie ze stala predkoscia i wydaje sie, ze aktywacja nastepuje przy ok 2,000rpm.

Czyli jesli by to bylo prywatne auto to deska to rozbiorki ... i wizyta i dealera.

Jedna rzecz strasznie na plus - swiatla w nocy. IMVHO jedno z lepszych aut pod wzgledem barwy swiatel i ich zasiegu. Moim wspoltowarzyszom tez sie chyba Q2 podobalo, bo nie zrobilo z nich steak ...

khIO4KR.jpg

qwo8cYz.jpg

Y92dVCS.jpg

Wiec dlaczego NIE? (przynajmniej u mnie lokalnie)

Popatrzmy - wersja bazowa Golf - piersza z cennika - cena auta + ubezpieczen + baku paliwa + tablic, etc, zeby wyjechac na ulice: kosztuje nas tyle
Zaplacmy nawet za DSG - zeby porownac banany z bananami i z tym samym silnikiem.

Cena 72k PLN.

GNHLB6t.jpg

Q2

Sugerowana cena detaliczna samego auta to $42,900 zielonych dolarow - czyli 117k PLN - za dokladnie takie auto co widzimy. Nalezy dodac ubezpieczeniea, tablice, rejestracje etc.

Czy warto? zalezy.

IMVHO calosc jest poprawna z dawka frajdy i zabawy. Jesli idziemy po wyglad, to tak.

Ale... osobiscie bym nie kupil.

Dlaczego? Dlatego, ze Golf z takim samym silnikiem w wersji bieda kosztuje mnie 1/2 tego zeby wyjechac na ulice.

Dwa, za pare tyseiecy wiecej - mozna miec naprawde lepsza frajde, przy takiej samej ilosci na nogi z tylu...

Golf R Grid Edition kosztowal mnie 130k PLN zeby wyjechac na ulice.

mzg70lL.jpg

Z ciekawosci zlozylem podobne auto jak moje w konfiguratorze VW PL i ... wyszlo 187k PLN - szalone! Wiec jednak moze w EU warunkach Q2 ma wiecej sensu niz u mnie?

Fajne auto, ale jednak w duzej mierze zbudowane przez ksiegowych... bo jak np mozna wytlumaczyc ordynardy kluczyk w klasie PREMIUM???

9mJkY7Z.jpg

A szkoda...

The ENd

1. Natepny test: 2019 Toyota Corolla 2.0l - moje wrazenia

lub

2. MIss-a-bitchi Outlander PHEV.

lub

3. Nissan Pathfinder 3.5l

Napisano

w sumie zgoda, wsomniales o wielu rzeczach, ale np kierownica IMO była genialna - ale jak widze Twoje łapy to rozumiem że możesz miec z nią problem ;]

Napisano
  • Autor
w sumie zgoda, wsomniales o wielu rzeczach, ale np kierownica IMO była genialna - ale jak widze Twoje łapy to rozumiem że możesz miec z nią problem ;]

Haha, mówię, ze orangutan [emoji205] [emoji204].

Pod kazdym innym względem jest ok [emoji106]...

Ten lakier to Ara Blue? Fajnie wyglada na pix[emoji106]

Sent from my iCrap X using Tapacrap
Napisano
Dnia 12.08.2018 o 09:02, OZI napisał:

Haha, mówię, ze orangutan emoji205.pngemoji204.png.

Pod kazdym innym względem jest ok emoji106.png...

Ten lakier to Ara Blue? Fajnie wyglada na pixemoji106.png

nie mam pojęcia, na żywo jeszcze lepiej wygląda :ok:

Napisano
Tym samochodem trzeba dłużej pojeździć. Miałem go kiedyś na kilka h i mnie całkowicie rozczarował - w szczególności mając na uwadze wysoką cenę zakupu. Polecam Q2 zdecydowanie bardziej niż Countrymana w wersji Cooper.

Samochód zaskakuje bardzo przyjemnym prowadzeniem, a w takiej konfiguracji (1.4 tsi 150 z dsg) sprawia sporo frajdy podczas jazdy :)

Plusy:
  • świetny układ kierowniczy,
  • zaskakująco wysoki komfort jazdy,
  • wygodne fotele z odpowiednim podparciem w każdej płaszczyźnie,
  • bardzo dobre osiągi jednostki napędowej przy relatywnie niskim zużyciu paliwa,
  • światła LED dobrze oświetlają drogę,
  • wyciszenie kabiny,
  • dobra praca automatycznej skrzyni biegów ,
  • sportowe prowadzenie,
  • przyjemny dźwięk silnika,
  • 3 lata gwarancji fabrycznej z limitem 90 tys km (2 lata bez ograniczeń przebiegu)

Minusy:
  • brak podświetlenia schowka,
  • jakość wykonania baczków drzwiowych,
  • wysoka cena zakupu

Edytowane przez prawoimotoryzacja

Napisano
29 minut temu, prawoimotoryzacja napisał:

3 lata gwarancji fabrycznej z limitem 90 tys km (2 lata bez ograniczeń przebiegu)

Eee, to raczej minus. Slabo. Japonczycy w standardzie daja 3 lata i 100 kkm. 

Napisano
  • Autor
Tym samochodem trzeba dłużej pojeździć. Miałem go kiedyś na kilka h i mnie całkowicie rozczarował - w szczególności mając na uwadze wysoką cenę zakupu. Polecam Q2 zdecydowanie bardziej niż Countrymana w wersji Cooper.   Samochód zaskakuje bardzo przyjemnym prowadzeniem, a w takiej konfiguracji (1.4 tsi 150 z dsg) sprawia sporo frajdy podczas jazdy [emoji4]   Plusy:
  • świetny układ kierowniczy,
  • zaskakująco wysoki komfort jazdy,
  • wygodne fotele z odpowiednim podparciem w każdej płaszczyźnie,
  • bardzo dobre osiągi jednostki napędowej przy relatywnie niskim zużyciu paliwa,
  • światła LED dobrze oświetlają drogę,
  • wyciszenie kabiny,
  • dobra praca automatycznej skrzyni biegów ,
  • sportowe prowadzenie,
  • przyjemny dźwięk silnika,
  • 3 lata gwarancji fabrycznej z limitem 90 tys km (2 lata bez ograniczeń przebiegu)
  Minusy:
  • brak podświetlenia schowka,
  • jakość wykonania baczków drzwiowych,
  • wysoka cena zakupu

Ale to jest cliche...
co to znaczy : [emoji848]

-dobra praca automatycznej skrzyni biegów albo swietny układ napędowy?

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał:

Eee, to raczej minus. Slabo. Japonczycy w standardzie daja 3 lata i 100 kkm. 

Niemcy, niestety, dopiero zaczynają oferować sensowną długośćgwarancji 

Napisano
1 minutę temu, prawoimotoryzacja napisał:

Niemcy, niestety, dopiero zaczynają oferować sensowną długośćgwarancji 

No i dlatego dziwi mnie, dlaczego uznales to za plus. Taka gwarancja to wciaz ponizej swiatowych standardow. Jak dla mnie - minus. 

Napisano
1 godzinę temu, wladmar napisał:

No i dlatego dziwi mnie, dlaczego uznales to za plus. Taka gwarancja to wciaz ponizej swiatowych standardow. Jak dla mnie - minus. 

po 1. Która marka premium daje dłuższą gwarancję niż 3 lata?

po.2.  Uznałem to za dobry krok, wobec tego, że - co do zasady - praktycznie wszyscy producenci z Europy dają raptem 2 lata.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.