Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Histereza regulatora pokojowego

Featured Replies

Napisano

Korzystając z pobytu w domu w Szczecinie chcę wymienić regulator pokojowy temperatury, bo obecny Euroster ma już chyba z 14 lat i czasem przekaźnik się zawiesza. Kupiłem taki sam, tylko nowszą wersję. Jest możliwość wyboru histerezy - 0,4 lub 1 stopień. Które rozwiązanie jest bardziej ekonomiczne pod kątem zużycia gazu ?

Napisano

1, jeżeli kocioł ma algorytm PID 

0.4 jeśli jest to zwykły on/off

Napisano
  • Autor
36 minut temu, technix napisał:

1, jeżeli kocioł ma algorytm PID 

0.4 jeśli jest to zwykły on/off

nie wiem co to PID, kocioł zwykły prosty.

Napisano
9 minut temu, bergerac napisał:

nie wiem co to PID, kocioł zwykły prosty.

Jak ustawisz PID to sterownik będzie dobierał cykle on/off to strat ciepła budynku z odpowiednim wyprzedzeniem - przydatne np. przy ogrzewaniu podłogowym (które ma dużą bezwładność). Regulator załącza wtedy kocioł z odpowiednim wyprzedzeniem (na podstawie szybkości spadku temperatury) tak aby cały czas utrzymywać stałą temperaturę. 

Ale jak masz zwykły, to ustaw 0,4 stopnia i zapomnij  

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, zet napisał:

Ale jak masz zwykły, to ustaw 0,4 stopnia i zapomnij  

ok, tak zrobię. Dzięki :ok: 

Napisano
1 godzinę temu, zet napisał:

Jak ustawisz PID to sterownik będzie dobierał cykle on/off to strat ciepła budynku z odpowiednim wyprzedzeniem - przydatne np. przy ogrzewaniu podłogowym (które ma dużą bezwładność).

Ale jak ma do kotła przyłączone grzanie CWU, to PID mu nic nie da, bo odbiór ciepła będzie zmieniał się skokowo.

Napisano

@kiziuk,  a słyszałeś o kotłach dwufunkcyjnych? 

Napisano
6 minut temu, technix napisał:

@kiziuk,  a słyszałeś o kotłach dwufunkcyjnych?

Nie wiem, co ma wątkodawca, ale widzę, że gazowy. Przy gazowym można chyba modulować moc bardzo elastycznie?

Mam osobiste doświadczenia tylko z takim na paliwo stałe. 

Napisano
Teraz, kiziuk napisał:

Mam osobiste doświadczenia tylko z takim na paliwo stałe. 

i to w pełni rozgrzasza Twój tok myślenia. 

P. S.  gazowe mogą więcej ;

Napisano

Bardzo zależy od kubatury, rodzaju ogrzewania, ścian, itd. Inaczej będzie działał sterownik w małym pokoju w bud drewnianym w bliskiej okolicy grzejnika a zupełnie inaczej dom murowany z dużą otwartą przestrzenią i ogrzewaniem podłogowym. Korzystniej jest grzać dłużej ale z mniejszą mocą.

W moim przypadku używam sterowania z histerezą 0.2C i jest ok. Nie wiem czy nie przestawić na 0.1 ;)

Edytowane przez sherif

Napisano
9 minut temu, sherif napisał:

Bardzo zależy od kubatury, rodzaju ogrzewania, ścian, itd. Inaczej będzie działał sterownik w małym pokoju w bud drewnianym w bliskiej okolicy grzejnika a zupełnie inaczej dom murowany z dużą otwartą przestrzenią i ogrzewaniem podłogowym. Korzystniej jest grzać dłużej ale z mniejszą mocą.

W moim przypadku używam sterowania z histerezą 0.2C i jest ok. Nie wiem czy nie przestawić na 0.1 ;)

Ja też mam 0,2 stopnia, a wcześniej miałem 1 stopień oraz 2 stopnie. Różnica na korzyść 0,2 jest kolosalna - jest po prostu komfortowa i równa temperatura.

Przy 1 C lub +/- 1C (czyli 2 C) były momenty, gdy było odczuwalnie zimniej, a potem odczuwalnie goręcej.

Napisano
16 godzin temu, maras77 napisał:

Ja też mam 0,2 stopnia, a wcześniej miałem 1 stopień oraz 2 stopnie. Różnica na korzyść 0,2 jest kolosalna - jest po prostu komfortowa i równa temperatura.

Przy 1 C lub +/- 1C (czyli 2 C) były momenty, gdy było odczuwalnie zimniej, a potem odczuwalnie goręcej.

A sprawdzaleś jak zmieniło się zużycie gazu pi zmianie histerezy?

Napisano
Godzinę temu, marek t napisał:

A sprawdzaleś jak zmieniło się zużycie gazu pi zmianie histerezy?

Na oko nic się nie zmieniło oprócz komfortu.

Napisano
4 godziny temu, maras77 napisał:

Na oko nic się nie zmieniło oprócz komfortu.

Bo tak się zastanawiam czy przy moim 12 letnim kotle jest sens zmieniać sterownik na taki z histerezą mniejsza niż 1 stopień?

Napisano
1 minutę temu, marek t napisał:

Bo tak się zastanawiam czy przy moim 12 letnim kotle jest sens zmieniać sterownik na taki z histerezą mniejsza niż 1 stopień?

Odpowiedz sobie na pytanie - czy w tej chwili masz komfort cieplny, czy nie.

Jak uważasz, że mogło by być lepiej, to kup taki sterownik.

Co do kasy - to raczej jak nie ma kotła kondensacyjnego - nie będzie.

Pewnie przy kondensacyjnym byłby zysk na dłuższym czasie pracy w zakresie kondensacji.

Napisano
55 minut temu, maras77 napisał:

Pewnie przy kondensacyjnym byłby zysk na dłuższym czasie pracy w zakresie kondensacji. 

Teoretycznie powinien być, ale chyba trudno jest to zmierzyć, może po ilości wody z kondensacji ..

U siebie mam niby możliwości, bo temp są raportowane, ilość gazu także co kilka minut. Mam wykresy i całą tą DB, ale nigdy nie ma identycznych zapotrzebowań na energię, sam gaz też pewnie się różni w dłuższym czasie, dochodzi CWU, wyjazdy, kominek, itd.

Chyba, żeby rok czasu grzać w jeden sposób, drugi inny i wyciągać średnie :phi:.

Ja ostatnio podsumowałem sezony grzewcze w ostatnich 3 latach i dwa ostatnie wyszły niemal identycznie (41kWh różnicy na 12m)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.