Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tempomat/ABS - diagnostyka

Featured Replies

Napisano

Od czasu do czasu potrafi wyłączyć się u mnie tempomat. Na wyświetlaczu deski rozdzielczej widzę wtedy komunikat o treści Cruise Control Off i gaśnie kontrolka tempomatu. Aby tempomat uruchomić ponownie konieczne jest zgaszenie i ponowne odpalenie silnika. Podłączyłem się pod sterownik, przy parametrze "Stan usterki tempomatu" widzę komunikat "Błąd ogólny". Innych błędów brak. Z opisu prawdopodobnej przyczyny błędu program diagnostyczny podaje:

- styk pedału hamulca (wymieniłem na nowy)

- styk pedału sprzęgła (bez uwag)

- ciśnienie doładowania (lekkie przeładowanie)

- ciśnienie na magistrali (prawidłowe)

- prędkość pojazdu (patrz niżej)

Z tego co pamiętam, w przeszłości pojawiał się błąd ABS prawego, przedniego koła (C1042). Zlogowałem zatem czujniki przednie ABS i widzę, że prawy w odróżnieniu od lewego posiada zmienny sygnał. Opis przy błędzie C1042 sugeruje pierścień magnetyczny łożyska. Wyciągałem czujnik z piasty. Był cały w brunatnej mazi. Po wyczyszczeniu zamontowałem go ponownie. Zmienny sygnał pozostał. Od czego zacząć? Wymiana łożyska czy czujnika ABS? Zrzuty z programu diagnostycznego poniżej. 

ABS prawy przód.jpg

Błąd tempomatu.jpg

Czujniki ABS.png

Napisano

IMHO musisz to podczas jazdy sprawdzić jakie są sygnały (status) gdy wywali cruise. Walczyłem kiedyś z tym w Outbacku. winny był czujnik luzu, który po dzwonie czasami pokazywał luz. W momencie kiedy niby pojawiał się luz cruise set wyłączał się.

Napisano

Jeśli podejrzewasz że przyczyną jest ten ABS to na początek zamień czujniki miejscami [emoji106]

pozdr.

Wysłane z mojego Archos 50 Saphir przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

IMHO musisz to podczas jazdy sprawdzić jakie są sygnały (status) gdy wywali cruise. Walczyłem kiedyś z tym w Outbacku. winny był czujnik luzu, który po dzwonie czasami pokazywał luz. W momencie kiedy niby pojawiał się luz cruise set wyłączał się.

Będzie z tym ciężko, ponieważ tempomat wysypuje się okazjonalnie. Po ostatnim czyszczeniu czujnika ABS zrobiłem sporo km na tempomacie i póki co działa prawidłowo. Na razie jedynym punktem zaczepienia jest łożysko lub czujnik ABS, zatem interesuje mnie Wasza opinia nt przebiegu sygnału z tego czujnika, czy jego zakłócenia wynikają z samego czujnika, zabrudzenia czy łożyska. Przy okazji czyszczenia przedmuchałem otwór w zwrotnicy sprężonym powietrzem. I jeszcze jedno pytanie. Czy ta aplituda sygnału prędkości z czujnika ABS może wynikać np. z wykończonego amortyzatora?

Edytowane przez bochumil

Napisano
1 godzinę temu, leszcz napisał:

Jeśli podejrzewasz że przyczyną jest ten ABS to na początek zamień czujniki miejscami emoji106.png

O ile sie dadzą, bo np. u mnie inny jest prawy a inny lewy i nie za bardzo da się je zamontować w swoich miejscach po zamianie stron;]

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem. Fiatowska serwisówka EPER podaje ten sam numer dla prawego i lewego (bez względu na wersję silnikową). Złączki przedłużek umieszczono obok kielichów amortyzatorów. Z tego co czytam, przeciąganie ich przez otwory w grodziach bocznych jest nieco upierdliwe. Się zobaczy.

Edytowane przez bochumil

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.