Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Barum vs Dayton

Featured Replies

Napisano

Witam

Zastanawiam się nad zmianą opon. Biorę pod uwagę dwie firmy oraz dwa rozmiany.

I. 175/65 R14

1. Barum Bravuris

2. Dayton D210

II. 185/60 R14

1. Barum Bravuris

2. Dayton D210

Jeśli ktoś z Was miał lub ma do czynienia z tymi oponami, proszę podzielić się opinią na ich temat.

Pozdrawiam

P.S.

Chodzi mi konkretnie o te dwie marki i modele.

Proszę nie proponować innych firm tuk.gifwink.gif

Napisano

nie powstrzymam się! polecam 185/60/R14 to raz, a dwa Nokian NRHi ok.gif

Napisano

jeżdziłem na daytonach i bylem zadowolony.niski hałas, ladnie sie trzymaja zawsze w kazdej pogodzie poza sniegiem zeby.GIF

Napisano

Drugi sezon użytkuję Bravurisy w rozmiarze 185/60R14 i nie narzekam. Jedyna wada dla mnie to hałas przy niskich prędkościach 40-60 km/h. Myśle że na lato lepiej zainwestować w szerszy rozmiar, tym bardziej, że różnica w cenie z tego co pamiętam jest żadna.

Napisano
  • Autor

> jeżdziłem na daytonach i bylem zadowolony.niski hałas, ladnie sie

> trzymaja zawsze w kazdej pogodzie poza sniegiem

Może latem śnieg nie spadnie? smile.gif chociaż... smile.gif

Napisano

Dayton maja lepsze opinie na opony.com wsrod osob ktore je zakupily. Tez mialem ochote je zakupic ale ostatecznie kolega marcin30 przekonal mnie do jeszcze innej marki ktora ma bdb opinie ale Ty innych pod uwage nie bierzesz wiec nie bede pisal. Dodam tylko ze sa w cenie Daytona. I jeszcze jedna sprawa - nie kieruj sie wygladem bieżnika wink.gif

Napisano

>czesc

jezeli ci moge doradzic to bierz szersze lepiej sie prowadzi auto w zakretach i lepiej hamuje( wieksza powierzchnia styku). co do wyboru modeli to nie najlepiej padl twoj wybor. barumy slizgaja sie na mokrym przy hamowaniu a tak poza tym to sa ok.

ale zanim wybieerzesz poczytaj test opon w rozmiarze 185/60/14 na stronie www.adac.de/tests

tylko nie mow ze sa to nieobiektywne testy.

napisz co wybrales

Napisano

ja jak kupilem to wlasnie mialem 185/60/14 i z ladnym bierznikiem te dajtony teraz mam je na tyle a na przod załozyle champiro gt60 i tez sa super:) ogolnie nie wiem czy lepiej sie nie trzymaja ale to moze dlatego ze nowki wink.gif

Napisano

> P.S.

> Chodzi mi konkretnie o te dwie marki i modele.

> Proszę nie proponować innych firm

Mimo wszystko, zanim kupisz jakąś z tych dwóch wymienionych dwa razy się zastanów, w ich cenie można kupić o wiele lepsze opony. A po szczególy zapraszam na priv.

Napisano

Z dwóch zaprezentowanych wybrałbym DAYTON. W Polonezie mam D100 i jeździ się bardzo dobrze. Znam też wielu użytkowników, którzy te opony polecają (zarówno D100 jak i D200). Myśle, że nowe z 10 na końcu od poprzedników gorsze nie są. Nie polecam natomiast Barumów - śliskie i już jeden wypadek w rodzinie na nich był przy deszczu...

Napisano

a brałeś pod uwagę nacisk 1cm2 opony na asfalt przy szerszych oponach? w pewnym momencie to, czy lepiej hamuje nie musi być takie oczywiste

Napisano

> Witam

> Zastanawiam się nad zmianą opon. Biorę pod uwagę dwie firmy oraz

> dwa rozmiany.

> I. 175/65 R14

> 1. Barum Bravuris

> 2. Dayton D210

> II. 185/60 R14

> 1. Barum Bravuris

> 2. Dayton D210

> Jeśli ktoś z Was miał lub ma do czynienia z tymi oponami, proszę

> podzielić się opinią na ich temat.

> Pozdrawiam

> P.S.

> Chodzi mi konkretnie o te dwie marki i modele.

> Proszę nie proponować innych firm

20.GIF W tym roku założyłem jako letnie na przód Daytony nówki i jestem na razie ( 3500 km) bardzo zadowolony.Jechałem w deszczu od Torunia do Wałbrzycha i było ok. Są ciche i dobrze się trzymają drogi. Kupiłem je po 118 zł za szt (175x70x13)

Napisano

> to o czym mowisz bardziej dotyczy opon zimowych . w letnich nie ma to tak duzego znaczenia, problem mogl by wystapic przy oponach o szerokosci 205 moze przy 195 , gdyz astra jest zbyt malym i lekkim samochodem. ja zmienilem z 175 na 185 i powiem szczerze lepiej sie prowadzi po zakretach i abs sie nie wlacza tak czesto. to sa moje odczycia po zmianie szerokosci

Napisano

Miesiąc temu kupiłem 4 DAYTONY do mojej astry i szczerze jestem bardzo zadowolony z nich ,początkowo chciałem barum ale kolega polecił mi daytony,nawet troche tańsze! super oponki do tej klasy auta

Napisano

> Miesiąc temu kupiłem 4 DAYTONY do mojej astry i szczerze jestem

> bardzo zadowolony z nich ,początkowo chciałem barum ale kolega

> polecił mi daytony,nawet troche tańsze! super oponki do tej

> klasy auta

potwierdzam mam je 2 sezon i na zakrętach wymiatają -no i w czasie deszczu-------- RADOCHA ----- sie domyśl czemu ,hehe

aa ja ma 185/60/14 jump.gif

Napisano

A ja mam juz 3 sezon brumki bravuris 185/60 R14 i jestem zadowolony. Potwierdzam jednak ze oponki hucza przy niskich predkosciach ale tylko na okreslonym rodzaju nawierzchni.

silver111

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.