Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota Avensis 20 D4D Boost 150 KM szarpanie 2 i 3 bieg/spalanie

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie i korzystając z okazji Wesołych Świąt dla Wszystkich.

Pacjent Avensis 2.0 D4D z modułem mocy Power Boost montowany w ASO jakby fabrycznie z autem.

Samochodem poruszam się od kilku dni. Czasami bez znaczenia czy zimny czy ciepły silnik lekko się dławi na drugim lub trzecim biegu a czasem na drugim I trzecim.

Olej zmieniony kilka miesięcy temu, filtr paliwa ma 20 tys km, filtr powietrza zmieniłem teraz. Na kompie zero błędów (sprawdzone przed zakupem pomijając oczywiście inne błedy typu ciśnienie w oponach czy zanik zasięgu kluczyka itp). W necie pojawia się temat wadliwego Chipa i mękki z nim. Biorę to pod uwagę bo objawy się identczne. Dziwi mnie jednak fakt, że auto było cały czas serwisowane w ASO od początku do końca i nikt tego wcześniej nie reklamował? Może ja nie potrafię z tym "Boostem" jeździć i zamulam na biegach..

Jeśli ktoś ma widzę to ile coś takiego kosztuje w ASO? Chodzi o wymianę/przeprogramiwanie, ewentualnie jak go samemu w cholerę odłaczyć ? Z opisów hamowni innych użytkowników to nie 24 KM a ledwo 13-14 KM więc nie wiem czy jest sens sobie psuć krew. 

Druga kwestia to spalanie. Auto jest na 215/55/R17 zimówkach, jeżdzę po Warszawie głównie po trasie AK i trochę po mniejszych uliczkach. Reasumując nie stoję w jakiś giga korkach, ale wiadomo światła-światła.  Biegi staram się zmieniać po zapaleniu się "lampki". Według kompa po resecie i przejechaniu około 120 km to średnia około 8/100 km. Tak patrzę w prospekt to trochę dużo według deklaracji 😉 Może powininem zatankować na full i wyjeździć bak i przeliczyć ze stacji a komp...nie jest miarodajny? Nie szaleje autem.

Z góry dzięki za oświecenie. To moja pierwsza Toyota :)

Napisano

Nie da sie tego pudelka wypiąć i sprawdzic jak jest bez niego?

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, ghost2255 napisał:

Nie da sie tego pudelka wypiąć i sprawdzic jak jest bez niego?

Gdybym wiedział które to jest..a nie wiem :(

Napisano

Porównaj zdjęcia spod maski z innymi autami, może znajdziesz owe "pudełko" ;) Co do spalania wg kompa to..nie jest to 100% ze stanem faktycznym; jednym słowem zaniża :phi:

Napisano
  • Autor
25 minut temu, SlawekS napisał:

Porównaj zdjęcia spod maski z innymi autami, może znajdziesz owe "pudełko" ;) Co do spalania wg kompa to..nie jest to 100% ze stanem faktycznym; jednym słowem zaniża :phi:

Dla porównania te 8 to dużo/mało?

Napisano

Wg mnie jak na diesla w mieście te 8L to chyba ciut więcej niż powinien; nie wiem dokładnie bo ja mam 1.8 benzyna + lpg. Na Fb jest profil Toyota Avensis Poland; tam możesz popytać i popatrzeć na spalanie innych użyszkodników. :oki:

Napisano

8/100 wydaje się być rozsądne. Teściu ma Verso 2.2 D-Cat i wychodzi mu w okolicach 8,5-9/ 100 w warunkach podobnych do Twoich.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Ok to zlecę przy wymianie oleju wymianę filtra paliwa na jakiś porzadny, czyszczenie przepływki i EGR i nie przejmować się.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.