Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

chevrolet cruze 1.8 + LPG

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Wpadł mi w oko Chevrolet Cruze z motorem 1.8 (140 KM). Chciałbym kupić go z gazem. Czy ktoś z użytkowników forum ma taki model i mógłby podzielić się informacjami? Warto?

Pozdrawiam

Napisano

Co to znaczy "chciałbym kupić z gazem"? Nie masz upatrzonego jeszcze? Ile km przewidujesz rocznie? Który rocznik?

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

Były dwie wersje silników 1,8 - w tym wersja do gazu - opcja KL7.

Ale nie słyszałem żeby auta bez opcji KL7 miełąy jakiekolwiek problemy po założeniu LPG.

Dobrze założona instalka i wersja nie ma znaczenia IMO. 

Napisano
2 godziny temu, marcing8 napisał:

Witam wszystkich. Wpadł mi w oko Chevrolet Cruze z motorem 1.8 (140 KM). Chciałbym kupić go z gazem. Czy ktoś z użytkowników forum ma taki model i mógłby podzielić się informacjami? Warto?

Pozdrawiam

Kup bez gazu i sam załóż instalację. Fabrycznie montowane będą już wyeksploatowane i i tak będziesz musiał w to zainwestować.

Napisano

Ja mam Cruze 1.8LPG i zrobiłem nim od nowości 45kkm, zero problemów.

Napisano
  • Autor
Dnia 29.12.2018 o 10:05, zzzz napisał:

Co to znaczy "chciałbym kupić z gazem"? Nie masz upatrzonego jeszcze? Ile km przewidujesz rocznie? Który rocznik?

Kupić z założoną instalacją gazową. Celowałem w rocznik 2013. Rocznie ok. 15 000 km, więcej po mieście - stąd gaz.

Napisano
  • Autor

Czyli co Panowie, ogólnie polecacie, ale kupić czystą benzynę i zamontować samemu?

Napisano
20 godzin temu, marcing8 napisał:

Czyli co Panowie, ogólnie polecacie, ale kupić czystą benzynę i zamontować samemu?

Wg mnie nie ma znaczenia, najwyżej wymienisz wtryskiwacze. To i tak będzie znacznie taniej niż montować nową instalację.

Napisano
6 godzin temu, MarcG napisał:

Wg mnie nie ma znaczenia, najwyżej wymienisz wtryskiwacze. To i tak będzie znacznie taniej niż montować nową instalację.

Z drugiej strony chciałbym wiedzieć co, gdzie i kiedy było robione... A tylko nowa daje taką pewność. Skopana druciarstwem stara instalacja potrafi bardzo uprzykrzyć życie. 

Kwestię oczywistą jaką jest gwarancja pomijam.

Napisano
2 godziny temu, Jaruga napisał:

A tylko nowa daje taką pewność

samochód bez gazu też moze byc skopany i sprawiac problemy. nie ma reguły

Napisano
Dnia 2.01.2019 o 17:20, Jaruga napisał:

Z drugiej strony chciałbym wiedzieć co, gdzie i kiedy było robione... A tylko nowa daje taką pewność. Skopana druciarstwem stara instalacja potrafi bardzo uprzykrzyć życie. 

Kwestię oczywistą jaką jest gwarancja pomijam.

Jeżdżę od 2 lat Cruzakiem, rocznik 2012r przebieg 98tyś. Zakupiony od pierwszego właściciela z fabryczną instalacją (BRC). W latach 2012-2013 była promocja na instalacje gazowe i dużo samochodów było wyposażonych z tzw fabryczny gaz. Oprócz regeneracji parownika nie miałem żadnych problemów. Trzeba pilnować wymiany świec i sprawdzać luz zaworowy. Brak hydrauliki, są szklanki. Przy źle ustawionym gazie luz zaworowy szybko się kasuje.

Pali średnio 9-10 litrów. Ogólnie tani i bardzo fajny samochód. Silnik oplowski:)

• 3 tygodnie później...
Napisano
Dnia 3.01.2019 o 20:24, Darek_ napisał:

Jeżdżę od 2 lat Cruzakiem, rocznik 2012r przebieg 98tyś. Zakupiony od pierwszego właściciela z fabryczną instalacją (BRC). W latach 2012-2013 była promocja na instalacje gazowe i dużo samochodów było wyposażonych z tzw fabryczny gaz. Oprócz regeneracji parownika nie miałem żadnych problemów. Trzeba pilnować wymiany świec i sprawdzać luz zaworowy. Brak hydrauliki, są szklanki. Przy źle ustawionym gazie luz zaworowy szybko się kasuje.

Pali średnio 9-10 litrów. Ogólnie tani i bardzo fajny samochód. Silnik oplowski:)

Zgadzam się z kolegą. Jeżdżę takim samym modelem, przebieg już 120 tyś. Instalacja BRC założona jeszcze przed promocją cenową.

Jedynym mankamentem z jakim do tej pory się borykam, to błąd opadającej wskazówki paliwomierza do "0". Wskazówka opada przypadkowo podczas jazdy ale na szczęście jest to tylko mankament "wizualny".

Napisano

Mam tak samo. Po ponownym uruchomieniu auta problem znika. 

• 3 lata później...
  • 10 miesięcy później...
Napisano

Czy w tym silniku 1,8 sa dwa rodzaje miski olejowej? Chłopak z rodziny szuka .Szukac po numerach starej miski czy po silniku? Orginał?czy zamiennik starczy?

Napisano

Niech szuka po numerach starej. Wiadomo - oryginał będzie na bank pasował. Zamennik - PRAWDOPODOBNIE też.

Silnik 1.8 był jeden - ale miał 2 warianty - do LPG i bez. Aczkilwiek wątpię czy miska by się różniła...

• 1 rok później...
Napisano

Różniła się. 

Były dwa rodzaje miski olejowej.

Dla MY2010 czyli faktycznie Cruzaków 1.8 z lat 2009-2010

miska olejowa była inna niż dla późniejszych.