Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym zamienić halogenowe zarówki G9?

Featured Replies

Napisano

Mam w salonie 2 żyrandole i dwa kinkiety na żarówki G9. Mimo instalacji tam mocnych, 40W i 60W żarówek halogenowych oświetlenie nie jest wydajne tak, jak bym chciał. A pakowanie ponad 500W (w sumie jest tam 12 żarówek) w oświetlenie salonu zaczyna być idiotyzmem. Problem jest taki, że od wielu miesięcy nie mogę znaleźć zamienników LED, ponieważ mam spore ograniczenia wielkości żarówki.

Dziś przeglądałem oferty i wydaje się, że znalazłem coś, co potencjalnie by pasowało:

https://allegro.pl/zarowka-led-kapsulka-g9-6w-lumiled-cob-sciemnialna-i7720792491.html

Pytanie, czy ktoś miał takie LEDy w ręku i ma o nich jakąś opinię?

Nie bardzo mam ochotę je kupować na próbę. Być może ktoś już rozwiązywał mój problem i zna jakiś inny produkt, który załatwi sprawę.

Napisano
Godzinę temu, Maxit napisał:

Mam w salonie 2 żyrandole i dwa kinkiety na żarówki G9. Mimo instalacji tam mocnych, 40W i 60W żarówek halogenowych oświetlenie nie jest wydajne tak, jak bym chciał. A pakowanie ponad 500W (w sumie jest tam 12 żarówek) w oświetlenie salonu zaczyna być idiotyzmem. Problem jest taki, że od wielu miesięcy nie mogę znaleźć zamienników LED, ponieważ mam spore ograniczenia wielkości żarówki.

Dziś przeglądałem oferty i wydaje się, że znalazłem coś, co potencjalnie by pasowało:

https://allegro.pl/zarowka-led-kapsulka-g9-6w-lumiled-cob-sciemnialna-i7720792491.html

Nie bardzo mam ochotę je kupować na próbę. Być może ktoś już rozwiązywał mój problem i zna jakiś inny produkt, który załatwi sprawę.

Z tymi nie mam doświadczenia, ale te:

https://allegro.pl/oferta/zarowka-led-kapsulka-g9-3w-30w-300lm-lumiled-3000k-7720805789?fromVariant=7720464531

padają jak muchy - rozwalają się z przegrzania diody i nie wiadomo która, więc nawet ciężko wymienić.

Dlatego kupuje je w Chinach w cenie 3,45 zł z wysyłką po 10 szt.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, maras77 napisał:

Z tymi nie mam doświadczenia, ale te:

https://allegro.pl/oferta/zarowka-led-kapsulka-g9-3w-30w-300lm-lumiled-3000k-7720805789?fromVariant=7720464531

padają jak muchy - rozwalają się z przegrzania diody i nie wiadomo która, więc nawet ciężko wymienić.

Dlatego kupuje je w Chinach w cenie 3,45 zł z wysyłką po 10 szt.

Właśnie tego się obawiam. Nie widzę żadnego sposobu na oddawanie ciepła... A one jednak mają się świecić się po kilka godzin co dzień...

Napisano
3 minuty temu, Maxit napisał:

Właśnie tego się obawiam. Nie widzę żadnego sposobu na oddawanie ciepła... A one jednak mają się świecić się po kilka godzin co dzień...

Takie zalane żelem żarówki są całkiem trwałe - mam taką przed domem, świeci już ponad rok, noc w noc.

Więc nim nie sprawdzisz, to się nie dowiesz, czy model trwały.

Dlatego lepiej kupić w Chinach za 1/3 ceny w PL.

Napisano
  • Autor
17 minut temu, maras77 napisał:

Dlatego lepiej kupić w Chinach za 1/3 ceny w PL.

Pewnie masz rację, ale nie mam ani doświadczenia w zakupach w Chinach, ani narzędzi do tego ( w sensie konta/karty) na takie zakupy.

Ale dzięki za trop.

Napisano
1 minutę temu, Maxit napisał:

Pewnie masz rację, ale nie mam ani doświadczenia w zakupach w Chinach, ani narzędzi do tego ( w sensie konta/karty) na takie zakupy.

Ale dzięki za trop.

Nie jest to trudne.

Obsługa klienta i bezpieczeństwo jest większe, niż na allegro.

A płaci się normalnie przez przelewy24 lub BLIKiem.

Napisano
  • Autor
25 minut temu, maras77 napisał:

Nie jest to trudne.

Obsługa klienta i bezpieczeństwo jest większe, niż na allegro.

A płaci się normalnie przez przelewy24 lub BLIKiem.

No to nabyłem na aliexpress. Faktycznie wychodzi 40% ceny, więc kosztowe ryzyko wpadki niższe. Ciekawe czy będą mi chcieli oclić paczkę...

Napisano
2 godziny temu, Maxit napisał:

Miałem takie żarówki w ilości sztuk dwie. U mnie niestety nie spełniły oczekiwań...z tego co kojarzę świeciły bardzo ciepłym światłem i punktowo. Być może 12 sztuk jednocześnie zapalonych da lepszy efekt niż u mnie. Ja ostatecznie zmieniłem na takie:i-zarowka-mini-t18-g9-10w-70w-74led-smd-

Efekt nie powala ale przynajmniej kąty świecenia są lepsze. Niestety bardzo ciężko dostać fajnego leda G9. 

Napisano
  • Autor

Takie duże mam w łazienkach i są OK, ale do salonu się nie nadają... Koniec końców kupiłem na AEx. i sprawdzę jak działają. Jak będą źle działały pojadą na działkę :)

Na plus jest fakt, że u mnie wokół żarówek jest gruby szklany klosz. który rozprasza światło.

Dzięki.

Napisano
Dnia 1.01.2019 o 19:52, Maxit napisał:

No to nabyłem na aliexpress. Faktycznie wychodzi 40% ceny, więc kosztowe ryzyko wpadki niższe. Ciekawe czy będą mi chcieli oclić paczkę...

Zamieniłem w lampkach nocnych klasyczne halogenowe G9 na LED-y kupione na Aliexpress.

Nie wiem ile mają mocy, ale świecą mocniej niż dotychczasowe 25W.

Płaciłem 3,15 PLN/szt.

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, Tomo napisał:

Zamieniłem w lampkach nocnych klasyczne halogenowe G9 na LED-y kupione na Aliexpress.

Nie wiem ile mają mocy, ale świecą mocniej niż dotychczasowe 25W.

Płaciłem 3,15 PLN/szt.

Dziś się doliczyłem kolejnych 6szt G9. Ale na razie sprawdzę jakie będą te, które przyjdą.

Ja kupiłem teoretycznie 7W. Wyszły 4pln/szt razem z przesyłką.

• 2 miesiące później...
Napisano

Ja mam kłopot z tymi LEDami, że po zgaszeniu cały czas się "żarzą", tzn. emitują niewielką ilość światła. Co robię źle?

Napisano

Zwykle takie zjawisko ma dwie przyczyny:

Masz włącznik z neonówką (podświetlany), albo lampę załączaną "zerem", a nie fazą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.