Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Viola - co to za zjawisko?

Featured Replies

Napisano

Ostatnio moja serce.gif poprosila mnie zebym zajal sie jej autem bo troszku sie zaniedbalo biglaugh.gif

na pierwszy ogien idzie uklad zaplonowy (palec, kopulka, przewody WN).

W kolejnym etapie chce jechac na regulacje LPG. Zajrzalem pod maske - patrze a tam sterownik o nazwie Viola icon_eek.gif

Pierwszy raz widze cos takiego.

Domyslam sie ze aby pojechac do gazownika na regulacje, musi posiadac on specjalny program do tego dziadostwa.

Boje sie ze jak pojade z takim nietypowym sterownikiem to nie bedzie mogl go ustawic.

Co mi radzicie?

Napisano

ten sterownik mozna ustawiac programem albo testerem diagnostycznym tylko ze tak naprawde ten sterownik nie ma wogole funkcji do ustawiania na kompie tylko mozna zobaczyc lambde tps krokowca i obroty i tyle chyba ze ja mialem ubogie oprogramowanie jedz do jakiegos zakladu elpiggazu bo oni to montuja

Napisano

> ten sterownik mozna ustawiac programem albo testerem diagnostycznym

Po pierwsze są VOILA i VOILA+

jeżeli mówimy o tym pierwszym inaczej AEB180, to podłączenie go do kompa jest raczej niemożliwe.

> tylko ze tak naprawde ten sterownik nie ma wogole funkcji do

> ustawiania na kompie tylko mozna zobaczyc lambde tps krokowca i

> obroty i tyle chyba ze ja mialem ubogie oprogramowanie jedz do

> jakiegos zakladu elpiggazu bo oni to montuja

Mam VOILA - ustawianie to tylko reset i autoadaptacja, możemy jedynie obserwować parametry sondy i krokowca - czyli do regulacji wystarczy cokolwiek co pokaże sonde i kroka. Złącze jest cztero pinowe, więc chyba odczytu tps-a nie ma.

W zakładach które nie mają orginalnego testera, regulacja polega na wyjęciu bezpiecznika i przegazówce, potem sprawdzenie na analizatorze - kuniec, zresztą na testerze jest podobjie, z tym że regulacja do sondy i kontrola kroka, a reset jest chyba na testerze.

Ja reguluje podobnie, tzn reset bezpiecznikiem i odczyt sondy lambda i violka się ustawia.

Co do samej procedury "uczenia sterownika" to są różne szkoły, żeby robić to pod obciążeniem, lub bez, gaz do oporu, czy utrzymywać 3000rpm.

Ja robie tak, że po resecie ze 3x wkręcam autko do obr max (poznanie zakresu tpsa), potem na chwile obr w okolicach 3000rpm i jest ustwione.

Niewiele zakładów ma testery do tych sterowników, musisz szukać tam gdzie robią elpigaz.

Pozdr

Napisano

Mam też Volię AEB 180, dodam jeszcze, że od strony złącza jest czerwona dioda LED.

Po zagrzaniu silnika i uprzednim zresetowaniu Voli poprzez wyjęcie bezpiecznika - należy odpalic na PB, przegazować aby przełączyło na LPG - wówczas zaswieci się ciągłym swiatłem LED - nastepnie zwiększyć obroty do ok. 3000 - dioda zacznie migać.

Trzymać tak na obrotach aż centralka złapie oscylację lambdy - obserwuję to na testerze z "linijką diodową"- wówczas miganie ustanie.

Volia jest zaprogramowana.

Podam jeszcze co znalazłem w necie na temat mikrowyłaczników wewnatrz centralki:

1

on tps malejacy

off tps rosnacy

2

on tps - miktowyłacznik , monobosch , pojazd bez tps

off tps liniowy

3

on emulacjaczestotliwosciowa

off sonda lambda nie podłaczona [ sygnał z sondy nie pod. ] ???może tu chodzi o emulacje ??? takimam opis

4

on jazda normalna

off jazda ekonomiczna

Zrobiłem wtyk do centralki aby podłaczyć się z testerem sondy lambda na LED-ach , jednak mile widziana informacja jak mierzone są oryginalnym testerem kroki attuatora???

Napisano

mam sterownik voila plus i problem z nim poniewaz przy obciazeniu np przez wentylator i dzialajace wspomaganie nie trzyma obrotow i potrafi zgasnac.moj gaziarz nie bardzo daje sobie z tym rade reguluje przestawia resetuje i nie moze dojsc ladu.podczas jazdy jest ok (jak sie troche zagrzeje).moze konfiguracja tych wylacznikow pomoglaby rozwiazac problem?jak powinny byc ustawione te wylaczniki aby bylo optymalnie?

Napisano

> mam sterownik voila plus i problem z nim poniewaz przy obciazeniu np

> przez wentylator i dzialajace wspomaganie nie trzyma obrotow i

> potrafi zgasnac.moj gaziarz nie bardzo daje sobie z tym rade

> reguluje przestawia resetuje i nie moze dojsc ladu.podczas jazdy

> jest ok (jak sie troche zagrzeje).moze konfiguracja tych

> wylacznikow pomoglaby rozwiazac problem?jak powinny byc

> ustawione te wylaczniki aby bylo optymalnie?

Mój powyższy post dotyczy tylko i wyłącznie centralki VOLIA - bez plusa !!

Jeżeli ty masz VOLIA + to z opisów w necie wynika że - podłącza sie do niej laptopa do konfiguracji.

A tych mikrowyłączników może wogóle nie być - nie znam i nie widziałem VOLII + wewnątrz.

Moja centralka - ta bez plusa po odłączeniu zasilania traci ustawienia, natomiast twoja z + pamięta je.

Być może twój gaziarz ma nikłe pojęcie o Voli+

Napisano

> Mój powyższy post dotyczy tylko i wyłącznie centralki VOLIA - bez

> plusa !!

> Jeżeli ty masz VOLIA + to z opisów w necie wynika że - podłącza

> sie do niej laptopa do konfiguracji.

> A tych mikrowyłączników może wogóle nie być - nie znam i nie

> widziałem VOLII + wewnątrz.

> Moja centralka - ta bez plusa po odłączeniu zasilania traci

> ustawienia, natomiast twoja z + pamięta je.

> Być może twój gaziarz ma nikłe pojęcie o Voli+

no to juz cos wiem dzieki

Napisano

ja mam voila+ i rzeczywiście ustawia sie ja programem lub AE 215 (http://www.shopgaz.pl/add2cart.php?product=803)

też jest to sterownik samoadaptacyjny ale z pamiecią i nie resetuje sie po odłączeniu zasilania, tylko z pomocą powyższych narzędzi. Choś pewnie jest jeszcze jakiś inny sposób.

Co do możliwości regulacji to jest ich niewiele a niestyty nie ma najważniejszego tzn parametrów emulacji sondy lambda (jest tylko fala prostokątna 50/50, masa, odłączona)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.