Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nadkole tnie po oponie

Featured Replies

Napisano

Witam,

W zakupionej przeze mnie Astrze G występuje taki właśnie problem. Przy najechaniu na jakąś większą nierówność drogi tylne lewe nadkole tnie krawędź opony. Przy okazji odkształceniu ulega wewnętrzna część nadkola, co oczywiście przy kolejnym najechaniu na dziurę jeszcze bardziej ułatwia kontakt z oponą.

Problem wynika z tego, że w aucie założone są felgi 16 calowe z oponami 205/50 (do tego jeszcze dystanse, aby opona mieściła się wewnątrz) a dodatkowo poprzedni właściciel obniżył nieco autko (podobno o 2 cm).

O dziwo zjawisko występuje głównie po lewej stronie, po prawej raczej nie zauważyłem tego problemu.

Nie ukrywam, że autko wygląda efektownie i niechciałbym zmieniać tych kółek na mniejsze.

Czy "podwyższenie" samochodu przez założenie innych amortyzatorów na tył, rozwiąże problem ?

Napisano

Amortyzatory nie podwyższą samochodu.

Napisano

Poniewaz tez bede obnizal autko i bede mial taki problem.

Wiec juz umowilem sie na wyciecie wewnetrznych rantów i wtedy bedzie waytogo.gif

Kolega sprzedal mi te kola dlatego ze u niego nie szlo jezdzic na tych kolach. Nadkole ocieralo non stop o jedna opone. U niego spowodowane to bylo niestety skrzywiona tylnia belka co wyszlo dopiero gdy wsadzil dosc szerokie oponki.

Napisano
  • Autor

> Amortyzatory nie podwyższą samochodu.

A jak mogę zwiększyć odstęp między kołem a nadkolem?

Napisano

> A jak mogę zwiększyć odstęp między kołem a nadkolem?

Jak masz obnizone auto mozesz zalozyc seryjne sprezyny.

A amortyzatory masz seryjne czy twardsze?

Napisano
  • Autor

> Jak masz obnizone auto mozesz zalozyc seryjne sprezyny.

> A amortyzatory masz seryjne czy twardsze?

Nie mam zielonego pojęcia. W czasie jazdy sprawiają wrażenie twardych jak cholera. Czuć każdą nierówność jezdni, a przejazd przez np. tory tranwajowe to istne trzęsienie "ziemi" wink.gif

Napisano

To co Ty piszesz to jest wynikiem zastosowania opon niskoprofilowych, a nie amortyzatorów.

Napisano
  • Autor

> To co Ty piszesz to jest wynikiem zastosowania opon niskoprofilowych,

> a nie amortyzatorów.

Wychodzi na jaw mój kompletny laicyzm w temacie zawieszenia. oslabiony.gif

Reasumując zmina sprężyn na standardowe z tyłu może rozwiązać problem cięcia opony?

Napisano

> Reasumując zmina sprężyn na standardowe z tyłu może rozwiązać problem

> cięcia opony?

Raczej nie, na większych dziurach i przy dużym obciążeniu dalej będzie cięło, widocznie masz zastosowane felgi z większym odsadzeniem (tzw. ET).

Napisano

> Raczej nie, na większych dziurach i przy dużym obciążeniu dalej

> będzie cięło, widocznie masz zastosowane felgi z większym

> odsadzeniem (tzw. ET).

Przynzam sie ze jak czytam o wycinaniu rantu bo obciera kolo czy innych ale równie drastycznych przeróbkach tylko dlatego zeby "odbajerowac" bryke mimo ze nie da sie z tym jezdzic po naszych drogach to mnie ciarki przechodzą brrr.

Napisano

> Przynzam sie ze jak czytam o wycinaniu rantu bo obciera kolo czy

> innych ale równie drastycznych przeróbkach tylko dlatego zeby

> "odbajerowac" bryke mimo ze nie da sie z tym jezdzic po naszych

> drogach to mnie ciarki przechodzą brrr.

Bez przesady u mnie trezba wyciac 1mm rantu gdybym pokazal Ci auto przed wycieciem i po wycieciu nawet nie zauwazylbys roznicy wink.gif

Napisano

> Przynzam sie ze jak czytam o wycinaniu rantu bo obciera kolo czy

> innych ale równie drastycznych przeróbkach tylko dlatego zeby

> "odbajerowac" bryke mimo ze nie da sie z tym jezdzic po naszych

> drogach to mnie ciarki przechodzą brrr.

ok.gif

Napisano

nic nie zrobisz mozesz mi jedynie sprzedac te 17 do VB beda jak znalazl a tak na powaznie to by czabylo profil opony zmniejszyc lub szukac czegos z ET oplowskim czyli 49 cool.gif

Napisano
  • Autor

> nic nie zrobisz mozesz mi jedynie sprzedac te 17 do VB

Ups..mała pomyłka, koła mam 16 calowe.

Nie zmienia to faktu, ze przy kole już dość mocno zużytym przy większej dziurze rant tnie po oponie niszcząc i ją i lakier na nadkolu. Ponieważ chciałbym niebawem wymienić opony na nowe, chciałbym również rozwiązać problem z ich cięciem.

Czyli wychodzi na to że jedyną opcją jest zmiana felg i opon na standardowe?

Napisano

Wymienić na mniejsze i z odpowiednim odsadzeniem.

Napisano

> Wymienić na mniejsze i z odpowiednim odsadzeniem.

Najpier niech kolega sprawdzi zawieszenie w aucie. Bo skoro wycina mu opone tylko z lewej strony a z prawej nie to cos jest niewporzadku.

Napisano

przy glebie bedzie tarlo sprawdz jakie masz ET najprawdopodobniej to jest przyczyna powinno byc 49 bo jak bedziesz mial 33 lub 35 to nic nie zrobisz przy 16 zapodaj foty tych felg idea.gif jakby co to sie moge zamienic na orginalne alu z opla 15 grinser006.gifspineyes.gif

Napisano
  • Autor

> przy glebie bedzie tarlo sprawdz jakie masz ET

gdzie to powinno być zaznaczone?

> nic nie zrobisz przy 16 zapodaj foty tych felg

dscf09094tj.th.jpg

Na tej fotce ładnie widać jakie efekty robi to cięcie na rancie nadkola. Co jakiś czas muszę doginać spowrotem to powstałe wybrzuszenie.

> jakby co to sie moge zamienic na orginalne alu z opla 15

Jeżeli nie znajdę sposobu na rozwiązanie tej kwestii o chętnie wróce do tematu. wink.gif

Napisano

> gdzie to powinno być zaznaczone?

> Na tej fotce ładnie widać jakie efekty robi to cięcie na rancie

> nadkola. Co jakiś czas muszę doginać spowrotem to powstałe

> wybrzuszenie.

> Jeżeli nie znajdę sposobu na rozwiązanie tej kwestii o chętnie wróce

> do tematu.

Ja tu zadnej gleby nie widze.

A dobija Ci nawet jak jedzisz sam? Ja mam u siebie koła 225/50 16 cali z ET około 33 i zdarzylo sie ze otarlo ale tylko przy 4 osobach i to na szerokości okolo 1mm na wewnetrznych rantach.

Ja teraz zamierzam obnizyc auto i aby uniknac ocierania wycinam wewnetrzny rant.

Jak masz fotke auta tak aby zobaczyc jak sie kolo ma w stosunku do nadwiozia.

Napisano
  • Autor

> A dobija Ci nawet jak jedzisz sam?

Dokładnie, czy sam czy z pełnym obciążeniem, efekt występuje przy najechaniu na większą nierówność drogi.

> Jak masz fotke auta tak aby zobaczyc jak sie kolo ma w stosunku do

> nadwiozia.

Na powiększeniu dość dobrze widać odległość, a i sam garb jaki powstaje na rancie po przetarciu. Na żółto zaznaczyłem na jakiej mniejwięcej wysokości cięta jest opona

dscf09091gt.th.jpg

Napisano

> Dokładnie, czy sam czy z pełnym obciążeniem, efekt występuje przy

> najechaniu na większą nierówność drogi.

> Na powiększeniu dość dobrze widać odległość, a i sam garb jaki

> powstaje na rancie po przetarciu. Na żółto zaznaczyłem na jakiej

> mniejwięcej wysokości cięta jest opona

Wieczorem jak wroce do domu wstawie fotki jak to wyglada u mnie. Nie wiem moze mam sztywniejsze zawieszenie ale takie akcje napewno sie nie dzieja. Zwlaszcza ze Ty juz rant pogiales u siebie yikes.gif

W takie sytuacji dobrze byloby go wyciac u mnie po negocjacjach lakiernik zgodzil sie na sume 50zł za wyciecie wewnetrznych rantów i konserwacje.

I wtedy u mnie bedzie mozna ze spokojnym sercem obnizyc auto bo narazie stoi tak samo wysoko jak u Ciebie.

Napisano
  • Autor

> I wtedy u mnie bedzie mozna ze spokojnym sercem obnizyc auto bo

> narazie stoi tak samo wysoko jak u Ciebie.

Qrcze, to w takim przypadku co może być przyczyną tego cięcia, skoro u ciebie na większych oponach problem taki nie występuje?

Za miękkie sprężyny, za krótkie sprężyny?

Napisano

> Qrcze, to w takim przypadku co może być przyczyną tego cięcia, skoro

> u ciebie na większych oponach problem taki nie występuje?

> Za miękkie sprężyny, za krótkie sprężyny?

Mozesz miec zbyt miekkie sprezyny, ale mnie dziwi to ze ten problem wystepuje u Ciebie tylko z jednej strony. Zobacz czy nie masz czasem skrzywionej tylnej belki?

Napisano
  • Autor

> Mozesz miec zbyt miekkie sprezyny, ale mnie dziwi to ze ten problem

Czyli co? Możliwe że mam samochód na standardowych spreżynach i trzeba by je wymienić na twadsze?

> wystepuje u Ciebie tylko z jednej strony. Zobacz czy nie masz

> czasem skrzywionej tylnej belki?

Inaczej...Problem występuje z obu stron, ale intensywniej w lewej.

Napisano

dopompuj powietrza w amorkach , musi byc 1,5 atmosfery. Jak masz za molo, to sie podniesie po napompowaniu.

Napisano

> Mozesz miec zbyt miekkie sprezyny, ale mnie dziwi to ze ten problem

> wystepuje u Ciebie tylko z jednej strony. Zobacz czy nie masz

> czasem skrzywionej tylnej belki?

A nie ma czasem kolega pękniętej jednej sprężyny? Ja ostatnio wymieniłem jedną bo przypadkiem gdy robiłem hamulce zauważyłem że brakuje jednego dolnego zwoju.

Napisano

>U mnie wyglada to na aucie tak i przy 3 osobach mozna spokojnie zasuwac. Ale autko idzie nizej wiec trezba usunac conieco.

A u Ciebie naprawde warto sie przyjrzec na poczatek zawieszeniu i sprawdz ET tej felgi jeszcze.

276958398-4.jpg

post-17954-14352470982945_thumb.jpg

Napisano

>(do tego jeszcze dystanse, aby opona mieściła się

> wewnątrz)

Dystanse wysuwają koło jeszcze bardziej na zewnątrz i nie zapobiegają obcieraniu o błotnik.

Zdejmij dystanse, załóż samo koło i zobaczysz wtedy.

krzys139 pokaż cały bok swojej G

Napisano

> Dystanse wysuwają koło jeszcze bardziej na zewnątrz i nie zapobiegają

> obcieraniu o błotnik.

> Zdejmij dystanse, załóż samo koło i zobaczysz wtedy.

Dokładnie, po diabła te dystanse? Toż to samo prosi się o kłopoty z oponą...

No chyba, że nie są to dystanse a tulejki centrujące. Kilka razy słyszałem, jak ktoś stwierdził, że ma w alufelgach dystanse, a były to po prostu plastykowe tulejki zmniejszające otwór centrujący.

> krzys139 pokaż cały bok swojej G

No właśnie smile.gif

Napisano

Jak wroce to domu to wrzuce fotke.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie, po diabła te dystanse?

Wydaje mi się, że musiały zostać założone na przód żeby koła wogóle mogły skręcać przy tej szerokości, a na tył po to żeby nie było różnicy między przodem a tyłem.

Ale nie ja to robiłem więc nie wiem na 100%

Napisano

> A jak mogę zwiększyć odstęp między kołem a nadkolem?

zastosowac inne sprzeyny - np fabryczne. pozatym wywalilbym dystanse - raz ze to moze byc przyczyna a dwa ze ryja lozyska biglaugh.gif sprezyna powinna troche podniesc auto w gore a jak sciagniesz tystans to kolo sie bardziej so=chowa do srodka auta - acha - jak wymieniac sprezynki to komplecik przod tyl proponuje - biglaugh.gif ja ostatnio wymienialem - bo kupilem asterixa od szkopa z zawiecha 8 cm nizej od fabrycznej - stary uwiez ze takiego trzesienia ziemi to nie widziales zeby.GIF z tylu jak mialem siadniete auto to rant tylny byl w jednej trzecej wysokosci opony - jakbym wtedy zastosowal dystanse to baj baj oponki... teraz po wymienie sprezyn na fabrycze i przednich amorow (bo zajechane byly ) jest wsio ok - wiec tak jak mowielm posprawdzaj te rzeczy typu sprzeyny (jaki maja kolorek)i zdemontuj dystanse

Napisano

> Wydaje mi się, że musiały zostać założone na przód żeby koła wogóle

> mogły skręcać przy tej szerokości, a na tył po to żeby nie było

> różnicy między przodem a tyłem.

> Ale nie ja to robiłem więc nie wiem na 100%

Nie sądzę. ksys139 ma 225/50 16", ja 215/45 17" (miały być 205, ale ciężko je dostać i sa znacznie droższe od 215, a więc...). Przód skręca idealnie, problemów nie ma. Z tyłem było gorzej, bo przy większym obciążeniu (od czasu do czasu nawet nowszy robi za ciężarówkę) opony jednak obcierały o nadkola. Minimalnie i to przy dużym obciązeniu. Wyjściem była wymiana sprężyn na spręzyny od kombi, co prawda dupsko trochę podeszło do góry, ale znowu nie aż tak wysoko - pomiędzy górą opony a błotnikiem jest prześwit taki, jak z przodu tzn. ok. 2 - 3 palce. Bardziej optymalnym wyjściem byłoby przyciąć ranty błotników, ewentualnie minimalnie je rozgiąć. I tak chyba kiedyś zrobię, ale teraz nie miałem na to czasu, łatwiej było wymienić sprężyny, tym bardziej, że potrzebowałem nieco mocniejszego tyłu (dorywczo, ale jednak).

Napisano

> Problem wynika z tego, że w aucie założone są felgi 16 calowe z

> oponami 205/50 (do tego jeszcze dystanse, aby opona mieściła się

> wewnątrz) a dodatkowo poprzedni właściciel obniżył nieco autko

> (podobno o 2 cm).

Przyjrzałem się i nie ma co kombinować. Dystanse won i sprawdzić. Jeśli mało, to wymiana na standardowe sprężyny od HB. Bo felgi wyglądają na fabryczne, wymiar opony jest jak najbardziej dopuszczalny wielkościowo wink.gif.

Napisano
  • Autor

> Przyjrzałem się i nie ma co kombinować. Dystanse won i sprawdzić.

> Jeśli mało, to wymiana na standardowe sprężyny od HB. Bo felgi

> wyglądają na fabryczne, wymiar opony jest jak najbardziej

> dopuszczalny wielkościowo .

No to już nic nie rozumiem. Po co w takim razie ktoś wcześniej zakładał te dystanse?

Jeżeli ściągne je z tyłu to i z przodu pewnie też trzeba ściągnąć, bo będe zostawiał 4 ślady. wink.gif

Pozatym chyba śruby mocujące będą inne (krótsze)

Felgi sa raczej fabryczne (przynajmniej logo mają oploskie)

Napisano

> Jeżeli ściągne je z tyłu to i z przodu pewnie też trzeba ściągnąć, bo będe zostawiał 4 ślady.

> Pozatym chyba śruby mocujące będą inne (krótsze)

Jak zdejmiesz dystanse to będziesz musiał mieć śruby krótsze o szerokość dystansów.

> Felgi sa raczej fabryczne (przynajmniej logo mają oploskie)

Jeżeli chodzi Ci o logo na dekielku to żaden problem z dokupieniem loga (możesz sobie nawet walnąć czarnego rumaka zlosnik.gif)

Napisano

> No to już nic nie rozumiem. Po co w takim razie ktoś wcześniej

> zakładał te dystanse?

Dla bajeru, minimalne poszerzenie nie wpływa aż tak na właściwości jezdne. Może się okazać, że po wyrzuceniu dystansówek, koło wchodzi idealnie we wnękę błotnika.

> Jeżeli ściągne je z tyłu to i z przodu pewnie też trzeba ściągnąć, bo

> będe zostawiał 4 ślady.

Niekoniecznie - ślady będą i tak tylko dwa, ale ciut szersze niż teraz.

Oczywiście najlepiej wyrzucić wszystkie 4 podkładki dystansowe, co będzie wymagać...

> Pozatym chyba śruby mocujące będą inne (krótsze)

... wymiany śrób na dostosowane do felgi. Czyli krótsze o długość podkładki dystansowej.

> Felgi sa raczej fabryczne (przynajmniej logo mają oploskie)

No i wyglądają mi na oplowskie smile.gif.

Napisano

Bok wyglada tak

276963866-5.jpg

a tak z tylu

276963866-P4160003.jpg

post-17954-14352471039485_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Bok wyglada tak

> a tak z tylu

Qrcze, u Ciebie koła wystają dużo bardziej niz moje z dystansami.

Skoro u ciebie nie tnie, to znaczy że faktycznie muszę mieć coś z zawieszeniem.

@trnczarny

Faktycznie, takie urządzonko mogło by pomóc.

Orientujecie się czy jest ono używane w naszych polskich punktach zmiany opon?

Napisano

> Bok wyglada tak

> a tak z tylu

Veeeery nice slinka.gif

Napisano

> klik

Niezłe: dodatkowy cal po dogięciu rantu i rozgięciu błotnika umożliwia montaż faktycznie niestandardowych felg. Cała operacja jest dość prosta do wykonania, gorzej ze zdobyciem narzędzia. Ma ktoś dostęp do tego? Bo po takiej operacji dupsko można śmiało obniżyć...

Acha, mam podobne felgi, jak te na ostatnim zdjęciu - podwójne piecioramienne (Mazda ma szóstki, ale ten samochód za nią ma identyczne z moimi).

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Postanowiłem wrócić do tematu, bo po kolejnych paru przycinkach powodujących u mnie stany przedzawałowe, chciałbym ostatecznie rozwiązać problem.

Po odkręceniu kół tylnych okazuje się że:

- felgi mają ET49

- dystanse założone są w ten sposób śrubami przykręcone są do miejsca na oryginalne śruby, natomiast felga przykręcone jest w innych miejscach na dystansach.

- dystanse mają szerokość ok 2 cm

- sprężyny z tego co pamiętam są czarne.

- amortyzatory dość miękkie (tzn. kiedy auto stoi normalnie to jest parę cm odległości między nadkolem a oponą, ale jeżeli np. zostawię samochód na krawężniku tą jedną opona, to odległość jest bardzo niewielka.

I teraz chciałbym od was uzyskać opinię jak najlepiej rozwiązać problem:

- wymontować dystanse (ale czy to nie zmieni na niekorzyść właściwości jezdnych jeżeli z przodu dystanse będą a z tyłu nie) [czy poza jakimś tam efektem wizualnym, dystanse mają jakieś zastosowanie?]

- obciąć pare(naście) mm rant nadkola (i tak jest mały ubytek lakieru na rancie więc wizyta u lakiernika-blacharza mnie nie minie)

- zmieniać sprężyny (od poprzedniego właściciela wiem że auto było ponoć obniżane o 2 cm, ale jak czym i gdzie to nie mam pojęcia)

Czy jeżeli wybiorę któryś z tych rozwiązań to będę mógł na te felgi założyć opony 205/55 w miejsce dotychczasowych 205/50 [R16]? Z tego co wiem powinno wyjść trochę taniej a i komfort jazdy by wzrósł.

Napisano

Na poczatek dystanse out. Ja jezdze bez takich udziwnien , auto i tak dobrze sie trzyma.

Zabezpiecz ranty i jezeli chcesz wytnij je troszke.

Juz po odkreceniu dystansu problem powinien zniknac.

Napisano

Widzisz dziwna sprawa w ogole z tym twoim zawieszeniem.

Ja ostatnio wrzucilem 17" od Vectry C (et41) gumy 215/45/17

i wiekszych problemow nie ma.

Opona co prawda przyciera jak dobije samochod na jakims dolko lub przy duzym obciazeniu ale jak obejrzalem to okazuje sie ze wcale nie o rant blotnika tylko o miejsce mocowania zderzaka do reszty nadwozia poniewaz niestety nadkole nie jest tam tak szerokie jak gdzie indziej (mocowanie jest na srube wiec na oko 1,5-2 cm zweza sie nadkole i mi oponki przycieraja dokladnie o to miejsce). Poki co planuje wymienic amorki bo mi stare zazcely siadac wiec po wymianie mam nadzieje, ze bezdie ok.

Natomiast co do dystansow to jesli sciagasz z tylu to sciagaj tez z przodu albo zobaczy czy nie wystarczy wsadzenie troche mniejszych np. 1cm na strone bo jak dla mnie 2cm na kolo to juz dosc duzo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.