Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie wiertła do metalu?

Featured Replies

Napisano

Po kolejnej walce z wierceniem więcej niż 5 otworów tak mnie naszło, że czas kupić zestaw wierteł, które będą trwalsze.

Zawsze żal ściskał pośladki i kupowałem zestaw za kilkanaście PLN - bo przecież nie wiercę na codzień. Ale znienacka przyszła robota na cito - no i grube słowa latały jak motyle.

W związku z tym - polećcie trwałe wiertła w rozsądnej cenie (cena umowna :) )

Napisano

Ruko lub tańsza linia terax.
Baildon też robi niezłe. Grunt to dobrać wiertlo do stali i obroty narzędzia. Jak bedziesz lupal bezmyślnie to nawet kobalty spalisz.

Napisano

@CRAZY_Wroc Kobaltowe, a wiertła i wiercone przedmioty chłodź zwykłą wodą- polewaczkę zrobisz z butelki, otworek w nakrętce i tyle.

Pójdzie jak w masło.

I jeszcze coś, niskie obroty, im większej średnicy tym mniejsze, powoli, i jak pisałem chłodzić.

Edytowane przez Orochimaru
Scaliłem posty.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Cinek napisał:

I jeszcze coś, niskie obroty, im większej średnicy tym mniejsze, powoli, i jak pisałem chłodzić.

no dzisiaj wierciłem wiertłem 4 w profilu zamkniętym (kwadrat) - 20x20 mm - wiertarka akumulatorowa na 1 biegu. Lepiej szło z wkrętami samo wiercącymi - stąd wkurzenie

Napisano
3 minuty temu, CRAZY_Wroc napisał:

no dzisiaj wierciłem wiertłem 4 w profilu zamkniętym (kwadrat) - 20x20 mm - wiertarka akumulatorowa na 1 biegu. Lepiej szło z wkrętami samo wiercącymi - stąd wkurzenie

Czasem byle jaka wiertarka stołowa bywa lepsza od wkrętarki ;)

Do precyzyjnego wiercenie są dostępne wiertła o podwójnym ostrzu.

Jak nie chcesz żeby wiertło tańczyło po materiale robisz punkt punktakiem ale to chyba wiesz.

Edytowane przez Cinek

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Cinek napisał:

Czasem byle jaka wiertarka stołowa bywa lepsza od wkrętarki ;)

Do precyzyjnego wiercenie są dostępne wiertła o podwójnym ostrzu.

Jak nie chcesz żeby wiertło tańczyło po materiale robisz punkt punktakiem ale to chyba wiesz.

akurat po gradobiciu musiałem wymienić poszycie daszku nad drzwiami garażowymi - więc wybór narzędzia był z grubsza narzucony - co ciekawe wiertło fi5 stępiło się po rozwierceniu ~25 aluminiowych nitów (tylko główki) - więc to daje jakiś obraz nędzy którą miałem pod ręką :)

Napisano

Miałem przyjemność używać wierteł kobaltowych DeWalt extreme wgryzały się w materiał jak szalone.

Wiertla_kobaltowe_DeWalt_10_szt.-213348-

Napisano

Są również tańsze kobaltowe. ;)

Edytowane przez Orochimaru
Usunąłem nieregulaminowy cytat.

Napisano

W ściance 2mm profilu to chyba każdym wiertłem HSS da się zrobić kilkadziesiąt dziur bez problemu. Ważne aby to robić czysto czyli by wiertło nie maiło kontaktu z piaskiem czy betonem:ok:

Napisano
9 godzin temu, Cinek napisał:

Są również tańsze kobaltowe. ;)

Zgodzę się, te używałem i po wywierceniu X dziur w różnych materiałach dalej wchodziły w materiał jak w masło :)

Napisano

BTW stosujecie jakieś smarowanie ? Nawet widziałem specjalne spraye do cięcia i wiercenia.

Napisano

Smarowanie wurth wiertła zestaw fa34bcf1191ba3f80014ec444dc44ea4.jpg

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, volf6 napisał:

W ściance 2mm profilu to chyba każdym wiertłem HSS da się zrobić kilkadziesiąt dziur bez problemu. Ważne aby to robić czysto czyli by wiertło nie maiło kontaktu z piaskiem czy betonem:ok:

z rozrzewnieniem wspominam wiertła z PRLu - zapewne "wynoszone" z zakładów pracy - ale parę sztuk znalazłem w garażu - potrafiły wytrzymać dużo - m.in wiercenie w murze :) (kto by tam o widii słyszał ;) ). Myślę że wiertła które teraz miałem to z plasteliny były - wieczorem sobie kontrolnie powierciłem otwory w podobnym profilu w warunkach komfortowych a nie polowych - po 2 otworach widać było wyraźne stępienie ostrza

Napisano
BTW stosujecie jakieś smarowanie ? Nawet widziałem specjalne spraye do cięcia i wiercenia.

W aluminium jak wierce to denaturatem smaruję.
  • 2 tygodnie później...
Napisano
Dnia 7.07.2019 o 18:53, 2000_mc napisał:

W aluminium jak wierce to denaturatem smaruję.

Nie zapala się :phi: ?

Kupiłem dzisiaj kobaltowe wiertła, bo gość doradził takie (chciałem Milwaukee) musiałem rozwiercić stare blachowkręty 3mm, pierwszy poszedł jakoś, drugi już d.. dopiero wiertełkami z zestawu poszło. Problem to dość szybko wiertło się stępiło.

Pytanie - jakie macie strategie ostrzenia ?

Trochę nie chce się bawić ręcznie. Kiedyś ojciec miał przystawkę do Dremela do ostrzenia wierteł - są dalej takie, warto w to zainwestować ?

Napisano

Ja polecam Lux z serii profi, teraz to się inaczej nazywa, Ale machnelo z 200 dziur w skutkach ogrodzeniowych bez chłodzenia i bez wrażenia ma wiertle. :ok: 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.