Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płukanie układu chłodzenia

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich! 

Mam do Was taki temat: wymieniłem chłodnice w jednym z moich ~30 latków no i jak to często bywa ze staruszkami z układu spuściłem rudy/rdzawy płyn.

Żeby od razu nie zasyfić  nowej chłodnicy, przepłukałem układ 4x wodą destylowaną, na zasadzie 20km jazdy spuszczenie płynu i tak w kółko.

Niestety dalej leje się pomidorówka i tutaj mam do Was pytanie:  robić to jeszcze x razy, są jakieś łagodne inne metody, czy olać temat i porostu zalać dobrym płynem i ew. zmieniać go częściej np.1x/rok?

Uprzedzając odpowiedzi o płukance, to kupiłem LM ale przemyślałem sprawę i trochę się boje jej użyć w obawie o nagrzewnicę, nie chcę żeby się rozszczelniła bo będzie kupa roboty i kosztów.

Jeszcze informacyjnie: auto jeździ tylko w lecie (zimą stoi pod kocykiem), okazyjnie, wycieczkowo około 1-2kkm/rok. Płyn zmieniałem co 3 lata (dynagel). 

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Napisano

mój znajomy robił przy mnie 2xpłukanke jakimś specyfikiem do tego celu w swoim 30 letnim chrysler ,potem przepłukiwał wodą demineralizowaną i zalał płynem Prestone, i do tej pory nic nie cieknie, myślisz ze ten płyn do płukania zeżre aluminium? ze masz dziury w chłodnicy i nagrzewnicy i tylko pozatykane narośniętym przez lata kamieniem?, ja tylko mogę tobie powiedzieć z własnego doświadczenia że jeśli miałbyś pozatykaną porządnie nagrzewnice to żadne płukanki i cuda wianki nie pomogą poza wymianą nagrzewnicy, ale to dopiero można zobaczyć jak się rozbierze taką nagrzewnice i przekonać się na jakiej zasadzie przepływa przez nią płyn

Edytowane przez Waldek40

Napisano

W takim starym aucie to ruletka.

Może się nic nic nie stać, a może być dramat.

Mi się kiedyś posypała chłodnica, nagrzewnica i króciec przy silniku, czyli prawie wszystkie plastikowe części układu chłodzenia w kilkunastoletnim AUDI po wymianie płynu chłodzącego na nowy.

W innym starym aucie znowu nic się nie wydarzyło. Loteria.

Napisano

Ale po co chcesz plukac i przede wszystkim co Ci przeszkadza rdzawy kolor? Kup plyn w kolorze różu i po kłopocie ;).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.