Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ładuje?,(nie ładuje ?) alternator.

Featured Replies

Napisano

Napięcie zmierzone na klemach -13,8 V, na biegu jałowym i na wyższych obrotach jest takie same. Lampka ładowania zapala się przy załączeniu zapłonu po czym gaśnie. Jeżeli to jakaś niesprawność alternatora, to gdzie szukać usterki?

Napisano

> Napięcie zmierzone na klemach -13,8 V, na biegu jałowym i na wyższych

> obrotach jest takie same. Lampka ładowania zapala się przy

> załączeniu zapłonu po czym gaśnie. Jeżeli to jakaś niesprawność

> alternatora, to gdzie szukać usterki?

na takim ładowaniu jeszcze mozna spokojnie jeździć. A jak zapalisz światła to spada niżej? jesli nie to śpij spokojnie.

Teoria przewiduje 13,9-14,4V także nie jest źle

Napisano
  • Autor

Akumulator wskazuje napięcie poniżej 12.5, a więc niedoładowany, co prawda nie jeżdże dużo, jest to jednak nowy akumulator od miesiąca i nie chciałbym aby stan nie doładowania spowodował jego uszkodzenie.

Napisano

U mnie pokazuje 14.2 V na jałowym, a po zapaleniu świateł spada do 13.8 V . Facecik ze stacji diagn. nie chciał mi podbić gwarancji na aku bo urządzenie pomiarowe wypisywało komunikat "aku niedoładowany" icon_eek.gif

Alternator Bosch'a po wymianie szczotek.

Zaprzyjaźniony elektryk samochodowy twierdzi że jest ok, a diagnosta i tak wie swoje hehe.gif

>Akumulator wskazuje napięcie poniżej 12.5, a więc niedoładowany,

A u Ciebie to 12.5 V to stanowczo za mało. Moze doładuj go prostownikiem przez noc i powtórz pomiar ładwania w aucie.

Napisano
  • Autor

> A u Ciebie to 12.5 V to stanowczo za mało. Moze doładuj go

> prostownikiem przez noc i powtórz pomiar ładwania w aucie.

Doładowałem akumulator tak jak pisze w książkach, przez noc do momentu gazowania, wskazał napiecie 12,8, ale już następnego dnia po zamontowaniu było poniżej 12,5.

I teraz chcąc np. reklamować akumulator muszę być pewny czy układ ładowania działa poprawnie?

Napisano

a moze ci cos poprostu rozladowuje akumlator jak autko stoi. u mnie rozladowywala lampka w schowku byla niby dobra zarowka ale miala jakies zwarcie i targala prad i po 3 dniach stania w zimie autko nawet niezakrecilo

Napisano

> Akumulator wskazuje napięcie poniżej 12.5, a więc niedoładowany, co

> prawda nie jeżdże dużo, jest to jednak nowy akumulator od

> miesiąca i nie chciałbym aby stan nie doładowania spowodował

> jego uszkodzenie.

12,5V to jest jak najbardziej prawidowa wartość. Ładowanie na biegu jałowym 13,8 to też prawidłowo tak więc niebardzo rozumiem w czym problem??????

Napisano
  • Autor

> 12,5V to jest jak najbardziej prawidowa wartość. Ładowanie na biegu

> jałowym 13,8 to też prawidłowo tak więc niebardzo rozumiem w

> czym problem??????

Zdarzyło mi się raz, że auto nie zapaliło od pierwszego razu, akumulator wyraźnie słabo kręcił no i stąd wzięły sie te moje pomiary i podejrzenia co do stanu nowego akumulatora, którego wydaje mi sie, nie udało się naładować prostownikiem.

Dodatkowo w karcie gwarancyjnej Centry jest zapis, iż nie obejmuje ona uszkodzenie akumulatora spowodowanego wadliwą instalacją elektr. w pojeździe-

spływ mas czynnych spowodowany napieciem ładowania poniżej 13,9 V

Dodatkowo -Etzold podaje ,że napięcie ładowania powinno wynosić od 13,5 do 14,5 V przy predkosci obrotowej silnika 3000 obr/min.

a wiec różnice są tu dziesiątnych volta i kto ma racje

Napisano

> Dodatkowo w karcie gwarancyjnej Centry jest zapis, iż nie obejmuje

> ona uszkodzenie akumulatora spowodowanego wadliwą instalacją

> elektr. w pojeździe-

> spływ mas czynnych spowodowany napieciem ładowania poniżej 13,9 V

A mnie uczyli że opadanie mas czynnych powoduje przeładowanie czyli nadmierne gazowanie (za wysokie napięcie ładowania)

> Dodatkowo -Etzold podaje ,że napięcie ładowania powinno wynosić od

> 13,5 do 14,5 V przy predkosci obrotowej silnika 3000 obr/min.

> a wiec różnice są tu dziesiątnych volta i kto ma racje

I ja się z tym zgadzam ok.gif

Można oczywiście ładować przy napięciu do 15,7 V ale jak aku zacznie gazować bezwzglednie trzeba go odłączyć. Nie jest to jednak polecana wartość.

Napisano
  • Autor

> A mnie uczyli że opadanie mas czynnych powoduje przeładowanie czyli

> nadmierne gazowanie (za wysokie napięcie ładowania)

> I ja się z tym zgadzam

> Można oczywiście ładować przy napięciu do 15,7 V ale jak aku zacznie

> gazować bezwzglednie trzeba go odłączyć. Nie jest to jednak

> polecana wartość.

Uściśle za Centrą dotyczy to związku utrzymania gwarancji a napięciem ładowania z instalacji samochodowej:

spływ mas czynnych może być spowodowany zarówno napięciem poniżej 13,9 V jak i napięciem powyżej 14,5 V

Napisano

> Uściśle za Centrą dotyczy to związku utrzymania gwarancji a napięciem

> ładowania z instalacji samochodowej:

> spływ mas czynnych może być spowodowany zarówno napięciem poniżej

> 13,9 V jak i napięciem powyżej 14,5 V

Jak dlamnie jest to pomyłka w druku bo dla aku kwasowego normalne napięcie ładowania w instalacji samochodowej 12V wynosi i zawsze wynosiło zawsze 13,8V - 14,2V

Napisano

Wątpię by na podstawie wyników Twoich dotychczasowych prób można było poważnie myśleć o zareklamowaniu tego aku. Wartości napięcia które podajesz są normalne, co tez potwierdzają pozostali koledzy. To, że przy rozruchu silnik słabo jest "kręcony" może być również skutkiem spadku napięcia na przewodach, złączach lub rozrusznik niedomaga....

Napisano

Przeczyść sobie wszystkie styki, te od akumulatora do masy i te co idą do alternatora. Ja u siebie wymieniłem co prawda szczotki ale nie wiem czy one były przyczyną problemów, równie dobrze mogły to być styki.

Napisano
  • Autor

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi, jak zwykle bardzo cenne.

Ja w między czasie znalazłem brakujące 0,2V. ( pomiary dokonałem innym miernikiem ) i okazało się, że nie ma problemu ani z akumulatorem, ani z ładowaniem alternatora.

Napisano

> Dziekuje wszystkim za podpowiedzi, jak zwykle bardzo cenne.

> Ja w między czasie znalazłem brakujące 0,2V. ( pomiary dokonałem

> innym miernikiem ) i okazało się, że nie ma problemu ani z

> akumulatorem, ani z ładowaniem alternatora.

A to że rozrusznik słabo kręci może być spowodowane tym że kupiłeś aku o małym prądzie rozruchowym. Napisz jaką ma pojemność Ah i prąd rozruchowy to coś więcej można będzie wywnioskować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.