Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parkowanie równoległe.

Featured Replies

Napisano

Temat banalny - jest ulica jednokierunkowa z wyznaczonymi miejscami parkingowymi po obu stronach (SPP). Ruch dość spory, sznur samochodów. Widzę dziurę w którą chcę zaparkować, włączam kierunkowskaz, zatrzymuję się na wysokości samochodu za który chce zaparkować (muszę tyłem). Dla utrudnienia dodam, że za 20 metrów kończy się ulica i jest nakaz prawo - lewo więc wszyscy migają ;]. Jak już się zatrzymam mam metr za zderzakiem samochód, a za nim kolejnych naście, nie ma mowy o ich wycofaniu. Pytanie - co robię źle, albo jak mam się zachować? Prawo jazdy zdawałem 36 lat temu za flaszkę :phi:.

Napisano
4 minuty temu, amazaque napisał:

Temat banalny - jest ulica jednokierunkowa z wyznaczonymi miejscami parkingowymi po obu stronach (SPP). Ruch dość spory, sznur samochodów. Widzę dziurę w którą chcę zaparkować, włączam kierunkowskaz, zatrzymuję się na wysokości samochodu za który chce zaparkować (muszę tyłem). Dla utrudnienia dodam, że za 20 metrów kończy się ulica i jest nakaz prawo - lewo więc wszyscy migają ;]. Jak już się zatrzymam mam metr za zderzakiem samochód, a za nim kolejnych naście, nie ma mowy o ich wycofaniu. Pytanie - co robię źle, albo jak mam się zachować? Prawo jazdy zdawałem 36 lat temu za flaszkę :phi:.

Też tak czasem mam pod przedszkolem.

Zatrzymać się przed tym miejscem, włączyć migacz - żeby ten za widział że parkujesz a nie skręcasz. Może zrozumie o co chodzi i jak lekko ruszysz i wbijesz wsteczny to on nie ruszy i da Ci zaparkować. Szansa mała, ale można spróbować. 

Napisano

Wjechać przodem byle jak, wyczekać aż wszyscy pojadą, cofnąć z powrotem i zaparkować tyłem na spokojnie.

Innej rady nie ma, bo ci nikt miejsca nie zostawi do cofania.

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, Majkiel napisał:

Może zrozumie o co chodzi i jak lekko ruszysz i wbijesz wsteczny to on nie ruszy i da Ci zaparkować.

A wiesz, że nawet przez moment zastanawiałem się, czy nie zrobić sobie jak kolega obok :phi: ukrytego włącznika wstecznego żeby wcześniej zasygnalizować, że będę cofał w wolne miejsce :hehe:.

Napisano

Lekko wjedź w to miejsce, po czym wyjedź, stając pod skosem. Widać wtedy od razu, że będziesz tam parkował.

Napisano
Lekko wjedź w to miejsce, po czym wyjedź, stając pod skosem. Widać wtedy od razu, że będziesz tam parkował.
Ja tak robię- na ogół działa

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ja w takich wypadkach robie niezgodnie z kodeksem ale skutecznie-naciskam hamulec aby zaswiecily sie stopy i wlaczam awaryjne.Poniewaz w 99% rzecz dzieje sie kolo szkoly/przedszkola to ludzie kumaja ze zaraz bedzie parkowanie.Natomiast jesli ktos siedzi mi na zderzaku to wtedy faktycznie parkuje czesciowo przodem I czekam na okazje do wyjazdu.

Edytowane przez wlad

Napisano
14 godzin temu, amazaque napisał:

A wiesz, że nawet przez moment zastanawiałem się, czy nie zrobić sobie jak kolega obok :phi: ukrytego włącznika wstecznego żeby wcześniej zasygnalizować, że będę cofał w wolne miejsce :hehe:.

Tylko po co ukryty włącznik? Wrzuć wsteczny jak jeszcze jedziesz do przodu, przecież chyba już wszystkie współczesne auta mają wsteczny synchronizowany, skoro moje 20 letnie ma:)

Napisano
Dnia 12.08.2019 o 18:00, amazaque napisał:

Czasami poruszam się mercedesem sprinterem maxi. Kiedy muszę wjechać z ulicy tyłem w jakąś bramę to stosuję taką "sztuczkę", że włączam kierunkowskaz w prawo i jednocześnie ustawiam się po ukosie wjeżdżając nieco na sąsiedni pas (szczególnie w wąskich uliczkach). Wtedy ten za mną wie, że coś kombinuję i zwykle zatrzymuje się odpowiednio wcześniej dając mi miejsce na wykonanie manewru.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.