Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeszcze raz EGR w x16xel.

Featured Replies

Napisano

Wiem że na temat EGR-a jest dużo w archiwum, ale ja jakoś się w tym pogubiłem, jadąc dzisiaj rano do pracy zaświeciła się sławetna kontrolka silnika, samochód stracił na mocy i obroty zaczeły spadać do zera podczas stania pod światłami, zczytałem błędy i wyszło 1405 czyli uszkodzony zawór EGR i teraz wiem że muszę go rozebrać, przczyścić i ewentualnie zaślepić,ale mam następujące pytania:

1. Ponieważ zostało mu zamulenie i bujanie silnkiem na wolnych obrotach to czy zawór zacioł się w pozycji otwartej czy zamkniętej?

2. Zauważyłem że temperatura silnika przed wywaleniem błędu od jakiegoś tygodnia szybciej wzrastała czy to też jest wina uszkodzonego EGR-a

3. Jaką blaszkę ewentualnie zastosować do zaślepienia, z dwoma dziurkami czy z jedną?

Napisano

aby nie zakladac nowego wątku mam tez pytanie w tym temacie:

- czy po zaślepieniu EGR'a trzeba resetowac kompa?

albo np. przed zaślepianiem zdjąc kleme z akumy ... ?

Napisano

Jak masz uszkodzonego EGRa to zaślepienie nic nie da, zaślepiać można tylko sprawne EGRy, chociaż coś słyszałem że można kompa przeprogramować tak żeby nie "widział" EGRa i nie reagował na sygnał z niego.

Jeżeli będziesz jednak zaślepiał to weź do tego jakąś grubszą blachę b otaka cienka się po jakimś czasie przepala, dosłownie robi się dziura.

Napisano

> Wiem że na temat EGR-a jest dużo w archiwum, ale ja jakoś się w tym

> pogubiłem, jadąc dzisiaj rano do pracy zaświeciła się sławetna

> kontrolka silnika, samochód stracił na mocy i obroty zaczeły

> spadać do zera podczas stania pod światłami, zczytałem błędy i

> wyszło 1405 czyli uszkodzony zawór EGR i teraz wiem że muszę go

> rozebrać, przczyścić i ewentualnie zaślepić,ale mam następujące

> pytania:

> 1. Ponieważ zostało mu zamulenie i bujanie silnkiem na wolnych

> obrotach to czy zawór zacioł się w pozycji otwartej czy

> zamkniętej?

> 2. Zauważyłem że temperatura silnika przed wywaleniem błędu od

> jakiegoś tygodnia szybciej wzrastała czy to też jest wina

> uszkodzonego EGR-a

> 3. Jaką blaszkę ewentualnie zastosować do zaślepienia, z dwoma

> dziurkami czy z jedną?

ja swój zaslepiłem blaszką od piffka Książ zlosnik.gif, a chyba był zepsuty bo wywalał błąd. zdjełem przeczyściłem cały EGR i otwory w dolocie tam gdzie jest przykrecony i jest spokój. zadnych błedów.

z tym że ja mam sekwencje dwu cyfrowa kodów i mozliwe ze przez to nie pokazuje mi sie CH.E z koleji sekwencje cztero cyfrowe raczej miały z CH.E problemy z tego co sie spotkałem na kąciku. jak bedzie u Ciebie niewiem.gif.

pozdro

Napisano
  • Autor

> Jak masz uszkodzonego EGRa to zaślepienie nic nie da, zaślepiać można

> tylko sprawne EGRy, chociaż coś słyszałem że można kompa

> przeprogramować tak żeby nie "widział" EGRa i nie reagował na

> sygnał z niego.

> Jeżeli będziesz jednak zaślepiał to weź do tego jakąś grubszą blachę

> b otaka cienka się po jakimś czasie przepala, dosłownie robi się

> dziura.

Może poprzez wyczyszczenie da się go naprawić (mam taką nadzieję), podejrzewam że zacioł się w pozycji otwartej i stąd to mulenie i kiepska praca silnika na wolnych obrotach, umówiłem się z mechanikiem już na dzisiaj, przy okazji wyczyści mi przepustnicę i krokowca, mógłbym zrobic to wszytko sam ale poprostu nie mam czasu, a autko potrzebne na jutro a tym bardziej na piątek bo lecę w trasę.

Napisano

Ponoć to zależy też od typu EGRa, wg artykułów w dziale napraw to sam to niektóre EGRy (te stare) to można wywalić w diabły i gitara, najgorzej jest tam gdzie do EGRa dochodzi płyn chłodniczy.

Napisano

> Ponoć to zależy też od typu EGRa, wg artykułów w dziale napraw to sam

> to niektóre EGRy (te stare) to można wywalić w diabły i gitara,

> najgorzej jest tam gdzie do EGRa dochodzi płyn chłodniczy.

icon_eek.gif gdzies Ty to wyczytal ??? Nie spotkalem sie jeszcze w opisach z egremz chlodzeniem.

Napisano

> gdzies Ty to wyczytal ??? Nie spotkalem sie jeszcze w opisach z

> egremz chlodzeniem.

Coś chyba mi się kiedyś też obiło o EGR-e z chłodzeniem ale w Corsie C 1.0. screwy.gif. A może zmyślam grinser006.gif

Napisano

> Coś chyba mi się kiedyś też obiło o EGR-e z chłodzeniem ale w Corsie

> C 1.0. . A może zmyślam

Dokładnie chodzi o Corsę B lub C z silniczkiem 3 cylindrowym 1.0, przy EGRze jest tam uszczelka o dość skomplikowanym kształcie.

Napisano

to powiedzcie jeszcze jak się dostać do tego EGR-a, w x16xel jest mało miejsca, jakiś patent.

i jeszcze jedno szukając torksa okazało się, że potrzebuje 45, wszędzie widziałe w opisach 30 ??

Napisano

czym wyczyścić w środku EGR? można go czymś przemyć?

Napisano

> czym wyczyścić w środku EGR? można go czymś przemyć?

ja czysciłem swojego WD40 oraz rozpuszalnikiem i jest gites.

do wyzej napisanego watku;

zeby odkrecic EGR-a tzreba ściagnać odme plastikowa wychodzaca od filtra powietrza a przychodzaco do przepustnicy. dalej to juz z górki. bierzesz mała grzechotke nasadke 10 wsadzasz torksa długiego i odkrecasz. natomiast 2 srubke od strony scianki grodziowej jest najlepiej odkrecic za pomoca krótkiego torksa nasadki i małej grzechtki.

w sumie 30 minut roboty, nie jest najgorzej.

pozdor

Napisano
  • Autor

No to lipa, byłem wczoraj u mechanika, wyjeliśmy EGR-a i okazało się że czysty jak łza, nie było co czyścić, ale profilaktycznie został przeczyszczony i przedmuchany, po wsadzeniu go do autka dalej wali błędy i utko przechodzi w tryb awaryjny, także pozostała mi tylko wymiana tego ustrojstwa na nowe.

Dzisiaj przestał pracować na gazie, czy to może mieć związek z uszkodzonym EGR-em?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dawno mnie nie było na AK z powodu urlopu. Ale do rzeczy, przed urlopem miałem historię z EGR-em wywalił błąd i autko zaczęło szarpać, czyścić nie było czego bo był czyty ja łza, więc została tylko wymiana na nowy (auuuu moja kieszeń), jako że mam znajomego w ASO dzwonię do niego ile taka przyjemność kosztuje, wyszło 700 zł z robocizną, po założeniu nowego EGR-a czuć delikane szarpnięcia podczas przyspieszania, na benzynie też czuć że jest słabsze, na gazie natomiast najbardziej odczuwalne delikatne kangurki są na trzecim biegu , na pozostałych jest do zniesienia ale jednak występuje, EGR nie jest zaślepiony, hmm nie wiem czy wykasowali błąd w ASO i czy to może być przyczyną tych kangurków, bo jeśli nie to rozumiem że mam sprawdzić potencjometr przepustnicy, samą przepustnicę, sondę lambda, już nie mam sił do tego silnika.

Napisano

Dałeś 700 PLN za EGR-a? yikes.gifsciana.gif człowieku na allegro nowe za pół ceny chodzą, a używki za 150 PLN mlot.gif Ja kupiłem swojego EGR-a za 99 PLN i już ponad rok śmiga, zaślepiony i zapomniałem o nim całkowicie. Ale dałeś plame screwy.gif

Pzdr.

PS. Widze że masz LPG więc problemiki mogą być związane z instalką pewnie II generacji. Zrób porządek z przepustnicą, zaślep EGR-a (opis w dziale technika) i zobacz co się będzie działo.

Napisano
  • Autor

> Dałeś 700 PLN za EGR-a? człowieku na allegro nowe za pół ceny

> chodzą, a używki za 150 PLN Ja kupiłem swojego EGR-a za 99 PLN

> i już ponad rok śmiga, zaślepiony i zapomniałem o nim

> całkowicie. Ale dałeś plame

> Pzdr.

A co byś zrobił jakby ci padł dzisiaj rano, w sklepach cena podobna, a rano musisz lecieć w trasę 400 km? Jakbym nie był w takiej sytuacji to też bym kupił na alegro to chyba logiczne, ale miałem nóż na gardle.

Pocieszam się tylko tym że mam na niego 2 lata gwarancji.

Napisano
  • Autor

> PS. Widze że masz LPG więc problemiki mogą być związane z instalką

> pewnie II generacji. Zrób porządek z przepustnicą, zaślep EGR-a

> (opis w dziale technika) i zobacz co się będzie działo.

Bardzo bym chciał zrobić z nią porządek, ale dojście do niej w moim silniku jest nadwyraz utrudnione, nie mam niestety czasu żeby rozkręcać ani kasy juz na mechaników, będę chyba jeździł aż coś komp wywali, instalka II generacji założona we wrześniu, myślisz że jest aż tak czuła na zabrudzenie przpustnicy?

Napisano

> dalej wali błędy i utko przechodzi w tryb awaryjny, także

> pozostała mi tylko wymiana tego ustrojstwa na nowe.

1. Błąd EGRa nie wprowadza auta w tryb awaryjny (mimo, że zapala się CHECK - EGR nie jest żadnym czujnikiem)

2. Trzeba było najpierw go zaślepić i zobaczyć jak auto zacznie chodzić (mechaniczne odcięcie saplin od EGR powinno było przywrócić normalną pracę silnika przy uszkodzonym eleektrycznie zaworze)

Napisano
  • Autor

> 1. Błąd EGRa nie wprowadza auta w tryb awaryjny (mimo, że zapala się

> CHECK - EGR nie jest żadnym czujnikiem)

> 2. Trzeba było najpierw go zaślepić i zobaczyć jak auto zacznie

> chodzić (mechaniczne odcięcie saplin od EGR powinno było

> przywrócić normalną pracę silnika przy uszkodzonym eleektrycznie

> zaworze)

Hmm, chyba się z tobą nie zgodzę, bo jak stary zawór szwankował to nie dało się jeździc samochodem bo mogło głowę urwać, a po zapaleniu się kontrolki auto stało się słabsze ale nie szarpało więc chyba przeszedł w tryb awaryjny, także nie wiem co o tym sądzić.

Napisano

> Hmm, chyba się z tobą nie zgodzę, bo jak stary zawór szwankował to

> nie dało się jeździc samochodem bo mogło głowę urwać,

To akurat jest logiczne - skoro EGR zacinał się i wpuszczał spaliny wtedy kiedy nie trzeba, to silnik dławiło i szarpało

> a po zapaleniu się kontrolki auto stało się słabsze ale nie szarpało

> więc chyba przeszedł w tryb awaryjny, także nie wiem co o tym

> sądzić.

Też nie wiem - u mnie po zapaleniu kontrolki (błąd EGR) szarpanie nie ustawało, a po zaślepieniu nawet jak wywalało błąd, nie miało to wpływu na silnik.

Wszystko zależy od tego, w jakiej pozycji zacinał ci się grzybek zaworu - to może tłumaczyć różne zachowania silnika.

Napisano
  • Autor

> To akurat jest logiczne - skoro EGR zacinał się i wpuszczał spaliny

> wtedy kiedy nie trzeba, to silnik dławiło i szarpało

> Też nie wiem - u mnie po zapaleniu kontrolki (błąd EGR) szarpanie nie

> ustawało, a po zaślepieniu nawet jak wywalało błąd, nie miało to

> wpływu na silnik.

> Wszystko zależy od tego, w jakiej pozycji zacinał ci się grzybek

> zaworu - to może tłumaczyć różne zachowania silnika.

z tym szarpaniem to rozumowałem tak jak ty, a co do zaświecenia się kontrolki i zachowania silnika to nie mam pojęcia o co wtedy chodziło że przestał szarpać, może zamyka się wtedy ten zawór, ale samochód przecież był słabszy także to chyba nie to, nie wiem.

Napisano

> z tym szarpaniem to rozumowałem tak jak ty, a co do zaświecenia się

> kontrolki i zachowania silnika to nie mam pojęcia o co wtedy

> chodziło że przestał szarpać, może zamyka się wtedy ten zawór,

> ale samochód przecież był słabszy także to chyba nie to, nie

> wiem.

Panowie znawcy

u mnie swieci sie 1405 czyli uszkodzony zawor egr

objawow poza kontrolka brak

silnik chodzi elegancko

dynamika super

nic nie szarpie

nic nie muli

a jednak swieci mi sie egr

skoro mamy ten sam problem to czemu objawy mamy rozne?

Napisano
  • Autor

> Panowie znawcy

> u mnie swieci sie 1405 czyli uszkodzony zawor egr

> objawow poza kontrolka brak

> silnik chodzi elegancko

> dynamika super

> nic nie szarpie

> nic nie muli

> a jednak swieci mi sie egr

> skoro mamy ten sam problem to czemu objawy mamy rozne?

To ja już nic nie wiem, może u mnie trzeba szukać przyczyny gdzie indziej, a u cibie przycioł się w pozycji zamkniętej dlatego nie masz innych oznak oprócz kontrolki.

Napisano

> Panowie znawcy

> u mnie swieci sie 1405 czyli uszkodzony zawor egr

> objawow poza kontrolka brak

> silnik chodzi elegancko

> dynamika super

> nic nie szarpie

> nic nie muli

> a jednak swieci mi sie egr

> skoro mamy ten sam problem to czemu objawy mamy rozne?

moze masz uszkodzony, ale zamknięty

a kolega miał uszkodzony, ale moze cały czas otwarty i waliło spalinami nawet na biegu jałowym ...

Napisano

> A co byś zrobił jakby ci padł dzisiaj rano, w sklepach cena podobna,

> a rano musisz lecieć w trasę 400 km? Jakbym nie był w takiej

> sytuacji to też bym kupił na alegro to chyba logiczne, ale

> miałem nóż na gardle.

Kompetnie Cię nie rozumiem przecież bez EGR-a można jeździć trzeba było go tylko zaślepić i w drogę! nawet jeśli wywala błędy! Jeśli zaślepiasz EGR-a to nie powinno być już żadnego szarpania itd. wychodzi na to że masz coś innego skopane.

Ja jeździłem z zapaloną kontrolką (błąd EGR) przez pół roku i nic poza tym że świeciła się nie działo się.

Napisano

> Kompetnie Cię nie rozumiem przecież bez EGR-a można jeździć trzeba

> było go tylko zaślepić i w drogę! nawet jeśli wywala błędy!

> Jeśli zaślepiasz EGR-a to nie powinno być już żadnego szarpania

> itd. wychodzi na to że masz coś innego skopane.

> Ja jeździłem z zapaloną kontrolką (błąd EGR) przez pół roku i nic

> poza tym że świeciła się nie działo się.

zgadza sie

poczytajcie w archiwum

nikt nie mial jakis objawow zwiazanych z egrem poza swiecaca sie kontrolka :\

uszkodzony zaworo to problem dla ekologow a nie dla kierowcy (chyba,ze jest ekologiem)..uszkodzenie zaworu powoduje,ze spaliny sa bardziej toksyczne ale nie powinno to wplywac na prace silnika..

Napisano

> nikt nie mial jakis objawow zwiazanych z egrem poza swiecaca sie

> kontrolka :\

> uszkodzony zaworo to problem dla ekologow a nie dla kierowcy

> (chyba,ze jest ekologiem)..uszkodzenie zaworu powoduje,ze

> spaliny sa bardziej toksyczne ale nie powinno to wplywac na

> prace silnika...

No nie do końca. Jeszcze raz - jeśli zawór zawiesi się w pozycji otwartej i nie jest zaślepiony wtedy silnik będzie się dławił spalinami (kangurki i nierówna praca) + świecąca kontrolka. Jeśli zawiesi się w pozycji zamkniętej i nie jest zaślepiony objawy mogą być takie że silnik może się lekko dławić ale nie koniecznie i kontrolka będzie się świecić.

Jeśli zawór jest zaślepiony to nieważne w jakiej pozycji się zawiesi bo spaliny są blokowane przez blaszkę natomiast będzie wywalało błąd.

Najlepiej jest mieć sprawnego EGR-a i odpowiednio go zaślepić, wtedy błędów nie wywali, a silnik będzie pracował równo.

Napisano
  • Autor

> Kompetnie Cię nie rozumiem przecież bez EGR-a można jeździć trzeba

> było go tylko zaślepić i w drogę! nawet jeśli wywala błędy!

> Jeśli zaślepiasz EGR-a to nie powinno być już żadnego szarpania

> itd. wychodzi na to że masz coś innego skopane.

> Ja jeździłem z zapaloną kontrolką (błąd EGR) przez pół roku i nic

> poza tym że świeciła się nie działo się.

To dlaczego po zapaleniu się kontrolki samochód był słabszy ale nie szarpał, a jesli się nie świeciła to szarpał? Napewno mam coś jeszcze skopane, bo nadal na benzynie samochód jest słabiutki, natomiast na gazie czuć na 3 biegu poszarpywania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.