Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie dziala klimatyzacja

Featured Replies

Napisano

Witam,

Bylem na corocznym przegladzie klimy i niestety nie dziala mi sprezarka frown.gif Zanim pojade do serwisu z nia (ten w ktorym bylem nie zajmuje sie tym) chcialbym sprawdzic wszystkie przewody czy jakis nie jest urwany itd. Moze ktos z kacikowiczow opisalby w kilku punktach co robic w przypadkach gdy klima nie dziala co sprawdzic itd aby potem nie dac sie oszukac przez "fachowcow"?

Napisano

> Witam,

> Bylem na corocznym przegladzie klimy i niestety nie dziala mi

> sprezarka Zanim pojade do serwisu z nia (ten w ktorym bylem nie

> zajmuje sie tym) chcialbym sprawdzic wszystkie przewody czy

> jakis nie jest urwany itd. Moze ktos z kacikowiczow opisalby w

> kilku punktach co robic w przypadkach gdy klima nie dziala co

> sprawdzic itd aby potem nie dac sie oszukac przez "fachowcow"?

z tego co slyszałem klima nie ruszy jak jest za niskie cisnienie czynnika chłodzacego frown.gif, jak nie właczałes klimy zima (raz na 1 miesiac )to gaz mogl uciec przez nieszczelnosci,jak sie załcza klime to olej przesmarowuje i uszczelnia i gaz zostaje smile.gif

Napisano

a podlaczali cie do tego uzadzonka i sprawdzali czy czynnik jest i czy szczelny uklad elektromagnes na sprezarce dziala?

Napisano
  • Autor

Podpieli sie pod maszynke smile.gif Sprawdzili cisnienie czy cos tam potem zaczeli mi pokazywac ze jakas wskazowka im sie nie rusza bo sprezarka nie zalacza. Wolalem aby wiecej nie grzebali wiec podziekowalismy sobie smile.gif Czy sprezarka ma swoj osobny obwod aby np sprawdzic bezpieczniki?

Napisano

a masz pykniecie elektromagnesu na sprezarce jak wlaczasz klime?

Napisano
  • Autor

Nie wiem smile.gif Sprawdze po pracy, ale gdybys napisal teraz co gdy mam i co gdy nie mam to byloby super

Napisano

sprezarka nie zalacza sie rowniez jak nie ma odpowiedniej ilosci czynnika w ukladzie....

takze to nie musi byc wina elektryki, czy samej sprezarki...

obwod jest szczelny czy nie ?

Napisano

> Nie wiem Sprawdze po pracy, ale gdybys napisal teraz co gdy mam i co

> gdy nie mam to byloby super

najlepiej byloby wiedziec czy ma sie wogole czynnik to sprawdza sie wlasnie na tym stanowisku diagnostycznym odciaga sie go czysci braki uzupelnia i to widac odrazu ile sie go ma jezeli masz malo to sprezarka nie ruszy chociaz ja mialem 200g i chodzilo powinno byc 650g jezeli czyynik jest to sprawdzasz sprezarke jak wlaczysz kilme powiino pyknac sprzegielko na sprezarce tlucze dosyc glosno i nie da sie nie uslyszec jezeli nie pyka to popatrz na bezpieczniki klimy, kable ewentualnie czujnik cisnia czynnika

Napisano

> najlepiej byloby wiedziec czy ma sie wogole czynnik to sprawdza sie

> wlasnie na tym stanowisku diagnostycznym odciaga sie go czysci

> braki uzupelnia i to widac odrazu ile sie go ma jezeli masz malo

> to sprezarka nie ruszy chociaz ja mialem 200g i chodzilo powinno

> byc 650g jezeli czyynik jest to sprawdzasz sprezarke jak

> wlaczysz kilme powiino pyknac sprzegielko na sprezarce tlucze

> dosyc glosno i nie da sie nie uslyszec jezeli nie pyka to

> popatrz na bezpieczniki klimy, kable ewentualnie czujnik cisnia

> czynnika

Jak bezpieczniki cale to sprawdz przekaznik to przed akumulatorem pod czarna metalowa obudowa ten pierwszy od lewej.Mi sie skleij czy jakos tak i tez klima nie dzialala.mozesz go zaminic z tym drogim co jest obok bo jest taki sam i sprawdzic czy klima dziala.

Napisano

> Jak bezpieczniki cale to sprawdz przekaznik to przed akumulatorem pod

> czarna metalowa obudowa ten pierwszy od lewej.Mi sie skleij czy

> jakos tak i tez klima nie dzialala.mozesz go zaminic z tym

> drogim co jest obok bo jest taki sam i sprawdzic czy klima

> dziala.

doradzam tą operacje mi jak przestała chodzić klima to pojechałem (za radą gościa) do zakładu w Sopocie koło stacji BP tam przy próbie włączenia zaczeły sie fajczyć przewody przy tym przekaźniku po wymianie i oczyśzczeniu czynnika już trzeci rok bez problemu (w maju) więc pora na powtórny przegląd jadę do tych samych majstrów

Napisano
  • Autor

No coz niestety to nie bezpieczniki ani przekaznik, wiec bez porzadnego elektromechanika sie nie obejdzie frown.gif

Napisano

Mnie od wczoraj też klima przestała działac frown.gif Jak kończyła swój żywot to w kabinie było słychać taki świst jakby czynnik uciekał :| najgłośniej pod kierownicą. Wie ktoś co to mogło być? I gdzie najlepiej podjechać na przegląd klimy w okolicach częstochowy?

Napisano

> No coz niestety to nie bezpieczniki ani przekaznik, wiec bez

> porzadnego elektromechanika sie nie obejdzie

a sprawdzałeś klimę wg. testu autodiagnostyki ze śmietnika ?

Napisano
  • Autor

Tak, byla to pierwsza czynnosc jaka wykonalem i informacja to 00 a taki kod nie jest opisany w dokumentacji do testu smile.gif

Napisano

> Mnie od wczoraj też klima przestała działac Jak kończyła swój żywot

> to w kabinie było słychać taki świst jakby czynnik uciekał :|

> najgłośniej pod kierownicą. Wie ktoś co to mogło być? I gdzie

> najlepiej podjechać na przegląd klimy w okolicach częstochowy?

malo czynnika - czynnik ucieka z klimy naturalnie 20% rocznie biglaugh.gif jak nie nabijales klimy, albo masz nieszczelna to w koncu czynnik sie skonczy... i bedzie kupa...

Napisano

Jakieś namiary na fachowca od klimy we Wrocławiu?? kogos sprawdzonego może ktoś ma?

Napisano

Byłem dzisiaj na przeglądzie klimy. Niestety coś jest nie tak. Ciśnienie w porządku, czynnik oczyścili i uzupełnili, układ szczelny, klima używana w zimie i sprawdzana także w tamtym roku. Objaw jest taki, że po włączeniu sprężarka tak jakby zaczynała działać i po pewnym czasie się wyłancza, temperatura spadała do 20 stopni i zaczynała rosnąć do 30 paru (u mnie było dzisiaj barrrdzo gorąco 30 kilka stopni) i znowu spadła do 20 i tak w kółko. Czy ktoś wie, co może być przyczyną? Ewentualnie poproszę namiar na dobry warsztat w Szczecinie i niedrogi oczywiście.

Napisano

> Tak, byla to pierwsza czynnosc jaka wykonalem i informacja to 00 a

> taki kod nie jest opisany w dokumentacji do testu

hmm, to chyba oznacza że niby wszystko ok.

nie pamiętam co u mnie pokazywało podczas testu sprawnej klimy hmm.gif

Napisano
  • Autor

Mialem to samo po nabiciu czynnikiem. Zalaczala sie i wylaczala dopiero porzadne nasmarowanie i wpuszczenie do ukladu wiecej oleju pomoglo. Ale za to wczoraj ladnie dzialalo juz i chlodzilo zeby.GIF mam nadzieje ze czynnik do dzisiaj nie uciekl frown.gif

Napisano

Nie chce zaczynac nowego watku i dolacze sie tutaj.

W zeszlym roku klima dzialal jak lodowka. Po chwili lecialo naprawde zimne powietrze. Przez zime nie uruchamialem klimy, bo nie mialem dostepu do podgrzewanego garazu. W tym sezonie klima dziala, ale slabiutko. Temp ustawiona na LO, wentylator na 3-4 i nie jest to co bylo zeszlego lata. Oprocz tego w zeszlym sezonie po wlaczeniu klimy, obroty na moment wzrastaly i po chwili wracaly do poziomu 850obr/min. Teraz po wlaczeniu klimy obroty skacza do 900obr/min i utrzymuja sie tak caly czas. Przy tym silnik na biegu jalowym pracuje jakos nierownomiernie, glosno jakby mial zbyt duze obciazenie. Wydaje mi sie, ze rok temu tego nie bylo.

Dzis bylem na nabiciu klimy. Zamiast 650g czynnika mialem 510g. Gosc oproznil uklad. Przez 20 minut sprawdzal szczelnosc, wszystko OK. Napelnil uklad nowym czynnikiem i olejem. Po uruchomieniu uklad niskiego cisnienia mial 2,5 bar, wysokiego 15 bar.

Teraz mam pytanko. Po uruchomieniu klimy, gosc powiedzial ze nie wie jak jest w Fiacie (poczatkujacy "klimatyzator"), ale w wiekszosci aut po wlaczeniu klimy, wentylator chlodnicy wlacza sie na pierwszy bieg. U mnie wiatrak wlaczyl sie po chwili. Dlatego mam pytanko, czy u Was wiatrak wlacza sie od razu, czy tez po chwili?

Po nabiciu klima dziala lepiej, ale to jeszcze nie jest to samo co bylo rok temu. W poniedzialek jade jeszcze do niego na czyszczenie chlodnicy klimy z zaschnietych much i innych syfow.

Chwile temu robilem diagnostyke klimy wg materialow ze "smietnika". Albo wg tej procedury uklad jest sprawny, albo robilem to nieudolnie bo nic nie pojawilo mie sie na wyswietlaczu. Dodam, ze nigdy nie wyswietlil mi sie komunikat "cli" czy cos innego.

Mam nadzieje, ze czyszczenie chlodnicy cos pomoze.

Sorki za moj przydlugi post. Na koncu powtorze pytanko: jaka jest predkosc silnika na biegu jalowym po wlaczeniu klimy w Waszych 1.6 i jak wyglada sprawa z wlaczaniem wentylatora chlodnicy? Moze na cos jeszcze nalezy zwrocic uwage?

Napisano

Byłeś Krzysiek u tego gościa na ul.Opolskiej co mi polecałeś na nabiciu klimy? Bylem dzis u niego ale tylko sie popytać i jak bede miał czas to podjade i mi uzupełni czynnik.

Co do Twojego pytania ja mam 1.8 ale z tego co zauważyłem to wiatrak wlasnie włącza sie na 1 bieg wraz z włączeniem klimy.

Napisano

> Teraz mam pytanko. Po uruchomieniu klimy, gosc powiedzial ze nie wie

> jak jest w Fiacie (poczatkujacy "klimatyzator"), ale w

> wiekszosci aut po wlaczeniu klimy, wentylator chlodnicy wlacza

> sie na pierwszy bieg. U mnie wiatrak wlaczyl sie po chwili.

> Dlatego mam pytanko, czy u Was wiatrak wlacza sie od razu, czy

> tez po chwili?

co prawda nie mam 1.6 ale u mnie wentylator załącza się nie od razu , tylko po kilku sekundach od naciśnięcia przycisku od klimy

> Po nabiciu klima dziala lepiej, ale to jeszcze nie jest to samo co

> bylo rok temu. W poniedzialek jade jeszcze do niego na

> czyszczenie chlodnicy klimy z zaschnietych much i innych syfow.

ja co prawda nie nabijałem klimy , ale też mam wrażenie że w ubiegłym roku chłodziła szybciej i wydajniej

> Chwile temu robilem diagnostyke klimy wg materialow ze "smietnika".

> Albo wg tej procedury uklad jest sprawny, albo robilem to

> nieudolnie bo nic nie pojawilo mie sie na wyswietlaczu. Dodam,

> ze nigdy nie wyswietlil mi sie komunikat "cli" czy cos innego.

jak jest OK to wyświetla sie error cli , a potem kod 00 , czyli brak błędów

Napisano

Szymon podal mi namiar na goscia co od niedawna ma sprzet do klimy, niedaleko mojej pracy. Gosc jest poczatkujacy w temacie serwisowania klimy, ale godny zaufania i widac, ze ma pojecie o mechanice i zalezy mu na klientach.

Za sprawdzenie szczelnosci i nabicie klimy zaplacilem 120zl. Taka cena bedzie do konca lipca. Firma to: France Serwis, ul. Gądowska 1, tel. 351-39-08.

Napisano

> jak jest OK to wyświetla sie error cli , a potem kod 00 , czyli brak

> błędów

OK, dzieki! Jutro sprobuje jeszcze raz zrobic diagnostyke klimy.

Mam jeszcze pytanie, czy diagnostyke klimy Egzaminerem przeprowadza sie tym samym zlaczem diagnostycznym co silnik (przy skrzynce bezp.), czy klima ma swoje osobne zlacze do diagnostyki?

Napisano

> Szymon podal mi namiar na goscia co od niedawna ma sprzet do klimy,

> niedaleko mojej pracy. Gosc jest poczatkujacy w temacie

> serwisowania klimy, ale godny zaufania i widac, ze ma pojecie o

> mechanice i zalezy mu na klientach.

> Za sprawdzenie szczelnosci i nabicie klimy zaplacilem 120zl. Taka

> cena bedzie do konca lipca. Firma to: France Serwis, ul.

> Gądowska 1, tel. 351-39-08.

No ja jakoś na dniach podjade na tą Opolską, bo to 500m od mojego mieszkania jak sie okazało, cena chyba podobna, powiedzial ze zaplace 100-150 zalezy ile czynnika brakuje no i posprawdza wszystko, widać ma wzięcie bo aut długa kolejka i pracuje teraz od 7.30 do 21 praktycznie.

Napisano

> widać ma wzięcie bo aut długa kolejka i pracuje teraz

> od 7.30 do 21 praktycznie.

Ja bylem dzis umowiony z nim na 16:30, ale skoro znalazlem goscia w mojej okolicy, to odwolalem rezerwacje. Jakbym wiedzial, ze planujesz wizyte u niego, to oddalbym "w spadku" ten termin Tobie.

Napisano

> Mam jeszcze pytanie, czy diagnostyke klimy Egzaminerem przeprowadza

> sie tym samym zlaczem diagnostycznym co silnik (przy skrzynce

> bezp.), czy klima ma swoje osobne zlacze do diagnostyki?

na examinerze klimy nie testowałem , ale na pewno ma osobne złącze , widac je od spodu , między silnikiem a ścianą grodziową .

Napisano

> Ja bylem dzis umowiony z nim na 16:30, ale skoro znalazlem goscia w

> mojej okolicy, to odwolalem rezerwacje. Jakbym wiedzial, ze

> planujesz wizyte u niego, to oddalbym "w spadku" ten termin

> Tobie.

aaa teraz czaje, bo ja do niego ide mowie ze mam Fiata Bravo i mam pare pytań itp. a on sie pyta czy ja nie dzwonilem do niego, a ja mowie nie, a to Ty byleś tym który dzwonił smile.gif nie spokojnie mam czas i bliziutko do niego więc bez problemu jakoś sie z nim umówie.

Napisano

> na examinerze klimy nie testowałem , ale na pewno ma osobne złącze ,

> widac je od spodu , między silnikiem a ścianą grodziową .

Dzieki, poszukam tego łącza i moze wybiore sie na tester do kumpla.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.