Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kratka zwykla zamiast higrosterowane w lazience a wspolnota mieszkaniowa

Featured Replies

Napisano

Hej,

Wyglada na to, ze poprzedni wlasciciel mieszkania wymienil kratke nawiewu w lazience z higrosterowanej na zwykla...

http://higrosystem.com/kratkahigrosterowanaBXC

Po kontroli kominiarskiej wspolnota przyslala pismo, zeby przywrocic instalacje do stanu oryginalnego ale bez zadnego terminu czy ewentualnych konsekwncji.

Szczerze mowiac niespecjalnie mam ochote wydawac  3 stowy na ten diwajs ;]

Czy wspolnota w takiej sytuacji poza wyslaniem upomnienia, moze nalozyc jakas kare finansowa?

W budynku nie ma gazu, wiec nic mi nie odetna ;)

Z gory dzieki za info :ok:

Napisano

Przewody kominowe i wentylacyjne są częścią wspólną budynku. Jeżeli  z dokumentacji wynika, że zakończenie przewodu wentylacyjnego było wyposażone "fabrycznie" w higrosterowany to mogę Cie szarpać. Ukarać tylko przez sąd ale pewnie nie warte zachodu.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, HerrMajki napisał:

Przewody kominowe i wentylacyjne są częścią wspólną budynku. Jeżeli  z dokumentacji wynika, że zakończenie przewodu wentylacyjnego było wyposażone "fabrycznie" w higrosterowany to mogę Cie szarpać. Ukarać tylko przez sąd ale pewnie nie warte zachodu.

Dzieki bardzo, zobaczymy zatem jak sytuacja sie rozwinie ;] Poki co kulturalnie poprosili o przywrocenie stanu oryginalnego. 

Nie przyszlo to zadnym poleconym za potwierdzeniem odbioru, tylko wrzucili kartke do skrzynki i poprosili, zebym im potwierdzil, ze wymienilem...

Edytowane przez Maciej__

Napisano
Dnia 8.01.2020 o 19:38, Maciej__ napisał:

Hej,

Wyglada na to, ze poprzedni wlasciciel mieszkania wymienil kratke nawiewu w lazience z higrosterowanej na zwykla...

http://higrosystem.com/kratkahigrosterowanaBXC

Po kontroli kominiarskiej wspolnota przyslala pismo, zeby przywrocic instalacje do stanu oryginalnego ale bez zadnego terminu czy ewentualnych konsekwncji.

Szczerze mowiac niespecjalnie mam ochote wydawac  3 stowy na ten diwajs ;]

Czy wspolnota w takiej sytuacji poza wyslaniem upomnienia, moze nalozyc jakas kare finansowa?

W budynku nie ma gazu, wiec nic mi nie odetna ;)

Z gory dzieki za info :ok:

Ja u siebie trochę zabudowałem i zmieniłem miejsce kratki i co roku po przeglądzie wysyłali mi pismo, że kominiarz nie widzi tej właściwej kratki, zawsze to olewałem i tak z 5 lat minęło bez żadnych dodatkowych akcji.

Napisano

U nas to wygląda tak, ze mamy uchwale, która pozwala scigac dluznikow. Za kratki nie mamy kar ale doprowadziliśmy do demontażu anteny sat bo ameba nie wiedziała, ze ma instalacje w mieszkaniu. W praktyce to wygląda tak, ze nakładane sa kary do 1k nic się nie dzieje. Powyzej tysiąca sprawa idzie do kancelarii. Czy to zaleglosci za czynsz czy wlasnie kary za anteny i inne.

Napisano
Dnia 8.01.2020 o 19:38, Maciej__ napisał:

W budynku nie ma gazu, wiec nic mi nie odetna

A wentylacja wymuszona czy grawitacyjna?

Bo wymuszone  są projektowane jako "całość" na kubaturę budynku i samowolne wymiany kratek zaburzają jej prawidłowe działanie. Znałem mieszkanie, w którym problem wynikał z tego, że na etapie wykończenia malarze wyjęli do malowania wszystkie wyloty i wrzucili do pudła, a potem pozakładali jak leci. Tylko że one nie były identyczne, miały różne przepływy i działanie i wentylacja w mieszkaniu źle działała. Trzeba było dojść do dokumentacji technicznej bloku i z niej gdzie była jaka kratka. Po przywróceniu prawidłowego układu wentylacja zaczęła działać prawidłowo. 

Napisano
  • Autor
35 minut temu, Lucyfer napisał:

Bo wymuszone  są projektowane jako "całość" na kubaturę budynku i samowolne wymiany kratek zaburzają jej prawidłowe działanie. Znałem mieszkanie, w którym problem wynikał z tego, że na etapie wykończenia malarze wyjęli do malowania wszystkie wyloty i wrzucili do pudła, a potem pozakładali jak leci. Tylko że one nie były identyczne, miały różne przepływy i działanie i wentylacja w mieszkaniu źle działała. Trzeba było dojść do dokumentacji technicznej bloku i z niej gdzie była jaka kratka. Po przywróceniu prawidłowego układu wentylacja zaczęła działać prawidłowo. 

nawet jesli tam jest cos policzone to dziala zgodnie z obliczeniami jak jest nowe ;]

Po kilku latach te wszystki kratki sa zawalone kurzem i nie trzyma na 100% zadnych parametrow ;)

Napisano
2 godziny temu, Lucyfer napisał:

U mnie jest za duzy ciag. Ludzie pozaslepiali napowietrzniki w oknach i normalnie mam podciśnienie w mieszkaniu. IMO grawitacyjna jest lepsza.

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

Po kilku latach te wszystki kratki sa zawalone kurzem i nie trzyma na 100% zadnych parametrow

Nie masz dorocznych kontroli wentylacji? Przy braku gazu w budynku nie są wymagane? Bo tam, gdzie jest gaz, mierzą ciąg w każdym lokalu, zwracają uwagę na zakurzone kratki i nawet każą z nich usuwać siateczki przeciw insektom, które pierwsze się zabijają kurzem (siateczki, nie insekty ;] )

Napisano
4 minuty temu, wujekcybul napisał:

U mnie jest za duzy ciag. Ludzie pozaslepiali napowietrzniki w oknach i normalnie mam podciśnienie w mieszkaniu. IMO grawitacyjna jest lepsza.

Nie ma złotego środka. W moim starym bloku w kuchniach były pod oknami nawiewy, które też większość ludzi pozatykała. Bo oryginalnie były obudowane drewnianymi nieszczelnymi szafkami robiącymi zimą za lodówki. Potem ludzie kupili lodówki, te szafki polikwidowali i im wiało po nogach. I też jest problem.

Napisano
  • Autor
11 minut temu, Lucyfer napisał:

Nie masz dorocznych kontroli wentylacji? Przy braku gazu w budynku nie są wymagane? Bo tam, gdzie jest gaz, mierzą ciąg w każdym lokalu, zwracają uwagę na zakurzone kratki i nawet każą z nich usuwać siateczki przeciw insektom, które pierwsze się zabijają kurzem (siateczki, nie insekty ;] )

Mam kontrole, ale poza tym, ze Ci zaleca odkurzenie to nic z tego nie wynika ;)

Napisano
12 minut temu, Maciej__ napisał:

Mam kontrole, ale poza tym, ze Ci zaleca odkurzenie to nic z tego nie wynika

U mnie były kontrole, ale tak to jest z WM w bloku. Wstawili wentylatory w garażu, wyregulowali u ludzi kratki tak aby suma przepływów się zgadzała. Ludzie oczywiście zimą skręcali kratki, więc albo paliły się wentylatory, albo u tych co mieli dobrze wyregulowane nie dało się w łazience siedzieć bo taki był ciąg :phi:.

Pamiętam, że straszyli częstymi kontrolami i karami za zmiany w wentylacji bo miało to odbicie na innych mieszkańcach. Na straszeniu się to kończyło.

Poszukaj może jakieś używki, bo ktoś wymienia w drugą stronę.

35 minut temu, wujekcybul napisał:

To nie tak. Często w blokach robią tylko wyciąg mechaniczny, czyli 1/2 WM, jeżeli zrobili by nawiew i wywiew nie było by takiego problemu. U siebie w bloku miałem ten sam problem, oponowałem długo, ale jak pojawiło się dziecko i strumień zimnego powietrza z nawiewników szedł prosto w łóżeczko to sam go okleiłem, więc pojawiło się podciśnienie że drzwi ciężko było otworzyć :). Generalnie na zimę wentylacja powinna być przestawiana, a tak jak ktoś zaklei czy przestawi kratkę to inny co ma dobrze ma jeszcze większy ciąg .. taka to właśnie wspólnota. M.in dlatego rekuperatory mają plan letni i zimowy, ale wiadomo w bloku nikomu się nie chce.

Grawitacyjna nie jest lepsza bo latem nie działa a twoja jest poprostu źle wyregulowana, no i jest jest tylko połowa :)

Napisano
  • Autor
Teraz, sherif napisał:

Poszukaj może jakieś używki, bo ktoś wymienia w drugą stronę

Tak chyba zrobie :) 

Czasami ludzie sprzedaje z demontazu po odbiorze mieszkania, tylko musze trafic na odpowiedni rozmiar :ok:

Napisano
35 minut temu, Maciej__ napisał:

Tak chyba zrobie :) 

Czasami ludzie sprzedaje z demontazu po odbiorze mieszkania, tylko musze trafic na odpowiedni rozmiar :ok:

A sprawdzałeś, czy nie masz po prostu u siebie mieszkaniu kratek zamienionych miejscami? Właśnie przy odnawianiu mieszkania po poprzednim mieszkańcu?

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

To nie tak. Często w blokach robią tylko wyciąg mechaniczny, czyli 1/2 WM, jeżeli zrobili by nawiew i wywiew nie było by takiego problemu. U siebie w bloku miałem ten sam problem, oponowałem długo, ale jak pojawiło się dziecko i strumień zimnego powietrza z nawiewników szedł prosto w łóżeczko to sam go okleiłem, więc pojawiło się podciśnienie że drzwi ciężko było otworzyć :). Generalnie na zimę wentylacja powinna być przestawiana, a tak jak ktoś zaklei czy przestawi kratkę to inny co ma dobrze ma jeszcze większy ciąg .. taka to właśnie wspólnota. M.in dlatego rekuperatory mają plan letni i zimowy, ale wiadomo w bloku nikomu się nie chce.

Grawitacyjna nie jest lepsza bo latem nie działa a twoja jest poprostu źle wyregulowana, no i jest jest tylko połowa :)

Może być choc u mnie sa 3 biegi na dachu chodza na pierwszym a i tak ciagnie. W zimie jak otwieram okno to az je zasysa to samo z drzwiami wejściowymi. To wszystko się na smieci nadaje a nie do mieszkania.

Napisano
3 godziny temu, wujekcybul napisał:

Może być choc u mnie sa 3 biegi na dachu chodza na pierwszym a i tak ciagnie. W zimie jak otwieram okno to az je zasysa to samo z drzwiami wejściowymi. To wszystko się na smieci nadaje a nie do mieszkania.

Czyli nadal za dużo, albo inni przykręcili kratki :).

Latem wentylacja chodzi u mnie 60-70% w dzień i 30% w nocy. Zimą w dzień 40%, noc 15%. Przy ogrzewaniu jest znacznie mniej wilgoci w powietrzu więc nie ma sensu przewentylowywać pomieszczeń.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Lucyfer napisał:

A sprawdzałeś, czy nie masz po prostu u siebie mieszkaniu kratek zamienionych miejscami? Właśnie przy odnawianiu mieszkania po poprzednim mieszkańcu?

Nie sa zamienione, ale jest ryzyko, ze ekipa ktora robila remont lazienki cos namotala i wstawila zwykla kratke ;]

Napisalem dzisiaj do poprzednich wlasicieli i oni niby nic nie wymieniali.

Niestety nie pamietam jak bylo zaraz po kupnie, bo nie zwrocilem uwagi na taka duperele a na fotkach nigdzie mi sie nie zalapalo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.