Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana modułu CIM

Featured Replies

Napisano

Witam. Proszę o pomoc przy wymianie modułu CIM w Astrze H. Wszystkie objawy wskazują na jego uszkodzenie i pojawia się taki problem, czy szukać identycznego z oznaczeniem ZU (rocznik 2004, ponoć CIM z tego okresu jest awaryjny) czy szukać jednak z wersji poliftowej? Nie wiem jednak z jakim oznaczeniem CIM będzie pasował do mojego auta. Czy jeśli CIM pochodzi od wersji z ESP to zadziała u mnie lub jeśli widzę, że auto posiadało tempomat to będzie to wystarczające (moje auto posiada tempomat)? Czym się kierować przy doborze modułu?

Edytowane przez grzees

Napisano

Próbowałeś poprawić luty? 

Napisano
  • Autor

Nie próbowałem naprawiać, gdyż po lekturze internetu doszedłem do wniosku, że to nie ma sensu.

Wyczytałem, że uszkadza się jakiś scalak i poprawa lutów nie przyniesie efektu.

Napisano

Wg katalogu, masz poduszkę kierowcy jednostopniową i CIM do Twojego auta ma nr 93181313.

Napisano
  • Autor

Dzięki. Oryginalnie mam 13197721. Rozumiem, że każdy CIM o podanym przez Ciebie numerze będzie pasował, np taki?

Napisano
21 godzin temu, grzees napisał:

Nie próbowałem naprawiać, gdyż po lekturze internetu doszedłem do wniosku, że to nie ma sensu.

Wyczytałem, że uszkadza się jakiś scalak i poprawa lutów nie przyniesie efektu.

Ja przelutowalem już kilka i chodzą. 

Napisano
  • Autor

Małymi krokami do przodu. Przelutowałem CIM i coś ożyło. Mogłem podejrzeć ustawienia i wyszło na to, że mam obróconą kierownicę o 360 stopni. Udało mi się ustawić kąt na 0 i mieć koła na wprost poprzez obrócenie CIMa. Błędów brak, jednak kontrolka od ESP nadal świeci i nie ma wspomagania.

Przy próbie kalibracji czujnika skrętu nie otrzymuję żadnych komunikatów. Czy są jeszcze jakieś inne czujniki, np. na maglownicy?

Mam nadzieję, że jak rozepnę przekładnię i obrócę kierownicę to wszystko się naprawi 😃

• 7 miesięcy później...
Napisano

Sprawdzi mi ktoś po numerze vin jaki mam model modułu cim ? Ewentualnie jaki by podpasowal z poliftowych cimów?

W0L0AHL4855016829

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.