Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy istnieją zawóry kulowe lub inne do zaciśnięcia bezpośrednio na rurę PEX?

Featured Replies

Napisano

...bo w hurtowniach nie znają. Tylko skręcane z jednej strony i z gwintem 1/2" z drugiej lub z gwintem z dwóch stron.

:hmm:

Napisano

Allegro-> zawór kulowy pex

Czy o to chodzi?

Napisano
  • Autor

Dobra, namierzyłem. :)

Zaw%C3%B3r-Kulowy-PEX-zaciskany-202B.png

Ale wygląda na to, że ma to tylko jedna firma w Rzeszowie i nie wygląda na chętną do wysyłki 2szt.

:(

Edytowane przez Joki

Napisano
2 godziny temu, Joki napisał:

Dobra, namierzyłem. :)

Ale wygląda na to, że ma to tylko jedna firma w Rzeszowie i nie wygląda na chętną do wysyłki 2szt.

:(

Jest na kąciku parę osób z Rzeszowa, może uderz na priv lub na grupę podkarpacką?

Ja niestety nie mam pojęcia kiedy będę w Rzeszowie (może lipiec, sierpień), bo bym Ci to ogarnął.

Edytowane przez janusz

Napisano
4 godziny temu, Joki napisał:

...bo w hurtowniach nie znają. Tylko skręcane z jednej strony i z gwintem 1/2" z drugiej lub z gwintem z dwóch stron.

Ale masz świadomość, że zawory kulowe z czasem mogą wymagać wymiany? I wtedy zagniecione trzeba wyciąć i albo wstawić z gwintem i półśrubunki albo wprasowywać takie same z króćcami z PEX w miejsce wyciętych.

Napisano
4 godziny temu, Joki napisał:

ale w sumie po co ? przecież są cyple ?

Napisano
13 godzin temu, Lucyfer napisał:

Ale masz świadomość, że zawory kulowe z czasem mogą wymagać wymiany? I wtedy zagniecione trzeba wyciąć i albo wstawić z gwintem i półśrubunki albo wprasowywać takie same z króćcami z PEX w miejsce wyciętych.

Jak będzie ich używał, to raczej nie będą wymagać wymiany. Jak raz ma ruski rok, a jeszcze na pół przepływu to faktycznie mogą po jakimś czasie paść. 

Napisano
8 godzin temu, Artur_W_wa napisał:

Jak będzie ich używał, to raczej nie będą wymagać wymiany. Jak raz ma ruski rok, a jeszcze na pół przepływu to faktycznie mogą po jakimś czasie paść. 

Wiesz, właśnie dziś wykuwałem scianę w mieszkaniu, w którym piecyk gazowy jest zastępowany centralną ciepłą wodą i majster kiedyś wgrzał zawór odcinający piecyk w instalację, prawie nie zostawiając króćca. Będzie teraz zabawa, żeby go usunąć i zaślepic jego podejście. Wyznaję zasadę, żeby instalacje robić tak, by zawory były łatwo wymienialne. To, że gość obetonowal zawór zaprawą B10-15 zamiast względnie miękka zaprawą tynkarską, już pomijam, ale łapy mam od młotka poobijane. Nawet zawory względnie często ruszane, potrafią stracić szczelność od porysowania teflonu. Ostatnio wodkan do domu mi wpuscił wodę z piaskiem, który nawet filtr siatkowy pokonał. Gdy w poniedzialek plukali wodociąg i przyłącze, to kamyki leciały. 

Napisano
2 godziny temu, Lucyfer napisał:

właśnie dziś wykuwałem scianę

Wyobraźni majstra nic nie zastąpi,  jak byś miał zabetonowany zawór ze śrubunkami to też byś się narobił. Kolega mial w "nowym" bloku połączenie pp i stali w podłodze :facepalm:

Napisano
Dnia 25.01.2020 o 23:13, Artur_W_wa napisał:

Wyobraźni majstra nic nie zastąpi,  jak byś miał zabetonowany zawór ze śrubunkami to też byś się narobił. Kolega mial w "nowym" bloku połączenie pp i stali w podłodze :facepalm:

No właśnie o to zabetonowanie chodzi. Po pełnym odkuciu wyszło, że zawór ma gwint i śrubunek, ale żeby go "oczyścić" wraz z odcinkiem rurki, który trzeba wykręcić, miałem pod godzinę ręcznego kucia betonu, z którego iskry szły spod mesla. Kango nie mogłem użyć, bo pod spodem jest stary tynk i inne płytki by mogły zacząć odpadać. Gość nie wpadł na to, żeby choćby cienką otulinę dać na rury i użyć zaprawy tynkarskiej, a nie betonu do wylewek. Nawet za PRL rury w ścianach się owijało tekturą falistą, bo nic innego nie było. W innym mieszkaniu, gdzie tak było zrobione, dostanie się do instalacji zajęło mniej niż kwadrans z zerem wysiłku.

Napisano

Zakończ srubunkami i daj normalny zawór z gwintem. Moje 2 sztuki zaczęły przepuszczać musiałem rozcinać dawać złączki i znów zgrzewać. Żeby go zamontować i tak potrzebujesz zaciskarke więc po co dawać coś co jest gorsze w obsłudze.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Napisano
Dnia 28.01.2020 o 07:22, akir napisał:

Zakończ srubunkami i daj normalny zawór z gwintem. Moje 2 sztuki zaczęły przepuszczać musiałem rozcinać dawać złączki i znów zgrzewać. Żeby go zamontować i tak potrzebujesz zgrzewarkę więc po co dawać coś co jest gorsze w obsłudze.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Ale po co mu zgrzewarka do pexy? 

Napisano
  • Autor

Temat zamknięty, zawory zamontowane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.