Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

lozyska roznicowki

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

jakies 70tkm temu i pewnie ze 4 lata robilem skrzynie. Mialo byc wymienione 8 lozysk, wymienili 6 bo dwa byly dobre.

Obecnei jakis tam szum podczas toczenia  czy na biegu czy bez.

Nie jest jakis wielki ale

Czy ktos z Was mial przypadek ze wlasnie roznicowka szumiala a nie 5 i 6 bieg?

Dodam, ze szum nie zmienia sie  w zaleznosci od biegu, im szybciej to szum opon i wiatru zaglusza wszystko.

Lewarek " nie pracuje" podczas przyspieszania i puszczania gazu.

Auto rozpedza sie normalnie jak 7 lat temu.

Dzieki

P.S.

Dodam, ze ow szum to juz ze 2 lata "slysze" bez jakichs zmian w czymkolwiek.

No chyba, ze jestem mocno wrazliwy na szum.

Edytowane przez fanlan

Napisano
  • Autor
Dnia 27.01.2020 o 12:23, HARDTECHNO napisał:

@fanlan zacząłbym od zalania prawidłowym olejem do skrzyni wg książki serwisowej. I sprawdzić czy jest lepiej czy gorzej.

Jaka skrzynia? 

Chodzi mi o symbol

oczywiste ze M32

Dodam, ze oleju  nalalem nieco ponad wskazania w instruncki. jest 1,9 a dalem jakos 2,2l

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor
Dnia 31.01.2020 o 10:17, HARDTECHNO napisał:

@fanlan tutela czy inny specyfik?

wg zalecen skrzynie.com.pl zalalem FUCHS TITAN SINTOFLUID 75W80

Naprawiane nie bylo u nich tylko lokalnie.

fqrf mam bo umowa byla na wszystki 8 lozysk a "fachowiec" od skrzyn wymienil 6 bez konsultacji ze mna podczas naprawy.

Podejrzewam, ze 90% ludzi nie uslyszy tego ale na podnosniku podczas krecenia kolami, mechanik rzekl, ze cos glosno slychac lozyska, tzn ze zawsze slychac ale  mniej niz u mnie

No i zagwozdke mi zadal.

Napisano

@fanlan nie wiem jak i nas w pl naprawiają te skrzynie . Ale będąc w UK. Ciapaty od skrzyń M32 informował mnie że wymienia wszystkie łożyska i robi jakieś podtoczenia w gniazdach dla łożysk tocznych. O co kaman? Nie mam pojęcia. Pytałem ile teraz skrzynia wytrzyma. Odparł 200.000km

Napisano
  • Autor
18 minut temu, HARDTECHNO napisał:

@fanlan nie wiem jak i nas w pl naprawiają te skrzynie . Ale będąc w UK. Ciapaty od skrzyń M32 informował mnie że wymienia wszystkie łożyska i robi jakieś podtoczenia w gniazdach dla łożysk tocznych. O co kaman? Nie mam pojęcia. Pytałem ile teraz skrzynia wytrzyma. Odparł 200.000km

Dla mnie dla spokoju powinno sie wymienic 8 lozysk, wszystkie bo takie pseudo oszczednosci sie mszcza. Wazne by ustawic odpowiedni "luz" przy montazu czy jakkolwiek to sie nazywa.

ogolnie nie mam ze skrzynia zadnych problemow,  a wymiana lozysk nie byla spowodowania jak czesto 5 i 6 biegiem tylko na 2 ce jak odpuscilem gaz to bylo takie jakby pilowanie i dlatego to zrobilem.

Poki co krece sie bo tragedii nie ma i pewnie ciezko nawet nagrac ten szum, przy wlaczonym  cicho radiu nie slychac nic

Napisano

@fanlan zapomniałem.dodac. że ciapaty wspominał. Najtrwalsze łożyska jakie montuje to SNR ,TIMKEN i jakieś Angielskie ale.juz nie pamiętam. Więc zostaje ci albo reklamacja ( jeżeli się nie przedawniła) albo jazda do momentu zwiększonego ryzyka odgłosów ze skrzyni. 

Napisano
  • Autor
Dnia 11.03.2020 o 09:33, HARDTECHNO napisał:

@fanlan zapomniałem.dodac. że ciapaty wspominał. Najtrwalsze łożyska jakie montuje to SNR ,TIMKEN i jakieś Angielskie ale.juz nie pamiętam. Więc zostaje ci albo reklamacja ( jeżeli się nie przedawniła) albo jazda do momentu zwiększonego ryzyka odgłosów ze skrzyni. 

Lozyska robilem jakies 4 lata temu, wiec wiadomo, a gwarancje gosc jak czytalem daje na 10 kkm lub 3 miesiace. Poko co  nic nie bede dlubal.

A moze ktos we wroclawiu to czyta i ma manuala w dizlu i  przejechalibysmy sie moim i jego autem dla "wsluchania" sie w szum?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.