Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parapetowa rzeźba

Featured Replies

Napisano

Mam Ci ja parapety wewnętrzne, które niestety są trochę za płytkie. Ciągle po głowie chodzi pomysł żeby je wymienić ale są w dobrym stanie więc ciągle szkoda kasy, a po drugie ponieważ są wąskie nie ma na nich kwiatów 😁 . Parapety z jakiegoś marmuru czy czegoś takiego. Ostatnio w przypływie weny twórczej wpadły mi w ręce pozostałości dębowego parkietu przemysłowego, które zostały z układania podłogi. I tak sobie wymyśliłem, że jakbym skleił te wąskie deszczułki ze sobą, oszlifował, polakierował i przykleił do parapetów klejem typu FixAll to miałbym głębsze parapety. Pytanie czy to zagra? Czy zimą pod wpływem gorącego powietrza z grzejników nie będą się robić szpary? Parkiet leży na strychu już z 10 lat więc chyba się wysezonował. Generalnie jak Waszym zdaniem będzie wyglądał taki parapet?

Napisano
1 godzinę temu, HerrMajki napisał:

Pytanie czy to zagra? Czy zimą pod wpływem gorącego powietrza z grzejników nie będą się robić szpary? Parkiet leży na strychu już z 10 lat więc chyba się wysezonował. Generalnie jak Waszym zdaniem będzie wyglądał taki parapet?

Zagra jeśli dobrze skleisz. Co do wyglądu to kwestia gustu. Sklejony w jodełkę będzie wyglądał dziwacznie ale jeśli będą wzdłuż listewki to czemu nie?

Napisano
10 godzin temu, HerrMajki napisał:

Pytanie czy to zagra?

wg mnie, chociaż nigdy tego nie robiłem sam klej to będzie "patrz i nie dotykaj"

jeśli ma byč coś na tym stawiane to musiałbyś nawiercić parapet i wpuścić kołki lub śruby

a ile ma parapet i o ile chcesz go przedłużyć ?

Napisano
27 minut temu, Jerzyk_ napisał:

wg mnie, chociaż nigdy tego nie robiłem sam klej to będzie "patrz i nie dotykaj"

Na FixAll jeśli będzie odtłuszczone to skuwać będzie musiał razem z kawałkami parapetu.

Napisano
7 minut temu, Joki napisał:

Na FixAll jeśli będzie odtłuszczone to skuwać będzie musiał razem z kawałkami parapetu.

no to jeszcze efekt końcowy

czy parapet ma być tylko dłuższy czy dłuższy i ładny ?

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Jerzyk_ napisał:

no to jeszcze efekt końcowy

czy parapet ma być tylko dłuższy czy dłuższy i ładny ?

Ma być dłuższy o ca 4 cm i ma być ładny 

Napisano
56 minut temu, HerrMajki napisał:

Ma być dłuższy o ca 4 cm i ma być ładny 

a ile ma obecnie ?

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Jerzyk_ napisał:

a ile ma obecnie ?

Mao. Chyba 24

Napisano
4 godziny temu, HerrMajki napisał:

ma być ładny

a jaki masz dalszy plan ?

pomalować to razem, okleić ?

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, Jerzyk_ napisał:

a jaki masz dalszy plan ?

pomalować to razem, okleić ?

Oszlifować, zaokrąglić rogi, [...] lakier ewentualnie olej ale raczej lakier tylko taki mega śmierdzący i twardy żeby doniczki się nie odznaczały

:nono:

Edytowane przez Orochimaru

Napisano

może weź panel podłogowy (są takie szerokie), niech Ci w Castoramie ładnie dotną i przyklej

dół (czyli to co nie widac) łatwo uzupełnić i ukryč

Napisano
  • Autor
15 minut temu, Jerzyk_ napisał:

może weź panel podłogowy (są takie szerokie), niech Ci w Castoramie ładnie dotną i przyklej

dół (czyli to co nie widac) łatwo uzupełnić i ukryč

Yyyy w Castoramie??? - Panie nie po to sprzętu nakupował żeby jakieś siury w Casto mi cięły 😉 Ja umiem ciąć, szlifować, mierzyć, malować.

Panel jak dla mnie trochę cienki. Poza tym muszę kupić, a tu materiał leży i albo pójdzie w kominek albo dalej będzie leżał. Jedyne co bym musiał kupić to puszkę bejcy i lakieru. Z parkietu mogę zrobić wrażenie grubszego parapetu. Poza tym parkiet mogę zakolorować na dowolny odcień w sensie np zrobić jasne parapety, które będą mi pasowały do wnętrza i okien niż typowe drewniane.

Napisano
21 godzin temu, HerrMajki napisał:

Mam Ci ja parapety wewnętrzne, które niestety są trochę za płytkie. Ciągle po głowie chodzi pomysł żeby je wymienić ale są w dobrym stanie więc ciągle szkoda kasy, a po drugie ponieważ są wąskie nie ma na nich kwiatów 😁 . Parapety z jakiegoś marmuru czy czegoś takiego. Ostatnio w przypływie weny twórczej wpadły mi w ręce pozostałości dębowego parkietu przemysłowego, które zostały z układania podłogi. I tak sobie wymyśliłem, że jakbym skleił te wąskie deszczułki ze sobą, oszlifował, polakierował i przykleił do parapetów klejem typu FixAll to miałbym głębsze parapety. Pytanie czy to zagra? Czy zimą pod wpływem gorącego powietrza z grzejników nie będą się robić szpary? Parkiet leży na strychu już z 10 lat więc chyba się wysezonował. Generalnie jak Waszym zdaniem będzie wyglądał taki parapet?

Zobacz coś takiego jak nakładka na parapet.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, MarcG napisał:

Zobacz coś takiego jak nakładka na parapet.

Ooo fajne ale drogo  - 40-50 i więcej za mb. Na szybko ok 15 mb parapetów to 600 - 750 zł. Fakt, że ciekawe rozwiązanie i na pewno prostsze od dłubania w drewnie

Napisano
2 minuty temu, HerrMajki napisał:

Ooo fajne ale drogo  - 40-50 i więcej za mb. Na szybko ok 15 mb parapetów to 600 - 750 zł. Fakt, że ciekawe rozwiązanie i na pewno prostsze od dłubania w drewnie

Widziałem to u szwagra i wyglądało nieźle.

Napisano
  • Autor
Teraz, MarcG napisał:

Widziałem to u szwagra i wyglądało nieźle.

Nie no wygląda powiem spoko i nawet widzę wzory takie jak mam teraz parapety. Hmmm... robić samemu i się spełnić czy kupić i zamiast robić się napić...

Napisano
Teraz, HerrMajki napisał:

Nie no wygląda powiem spoko i nawet widzę wzory takie jak mam teraz parapety. Hmmm... robić samemu i się spełnić czy kupić i zamiast robić się napić...

Tu wiadomo co wyjdzie i ogarniesz to szybko i skutecznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.