Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przydomowa oczyszczalnia

Featured Replies

Napisano

Jaki będzie circa koszt prac gruntowych dla takiej przydomowej instalacji z rozprowadzaniem

image.png.5061e0e5b573523905cbd409de7e432a.png

Koszt samych gratów 2-3 tyś widzę. Ile dodatkowo liczyć za robociznę?

Napisano

Myślę, że drugie tyle.

Niezależnie od tego jaki masz grunt to dawaj sporo tłucznia/kamienia/ grubego żwiru pod rozprowadzenie. 

Napisano

jak zrobisz sam i ogarniesz koparke dostawy zwiru to 500 jak nie to 1500-2000

Napisano

Zależy ile czasu zejdzie, ale wynajęcie małej kopareczki na jeden dzień z robotą to około 500-1000zl, plus dowiezienie żwiru.

Zastanów się też co zrobić z nadmiarem wykopanej ziemi, jeśli zostawiasz to ok, ale jak mają Ci zabrać musisz doliczyć kolejny koszt :)

U mnie całość wyszła tak jak mówiłem 6000zł, beczka 2500l + koparka, żwir i robota ogólnie ;)  

Niestety dużo też zależy od jakości ziemi pod spodem, u mnie był problem bo mam mocno gliniastą, a to ma wpływ na rozprowadzenie potem (woda kiepsko wsiąka...).

Napisano
23 godziny temu, iwik napisał:

Jaki będzie circa koszt prac gruntowych dla takiej przydomowej instalacji z rozprowadzaniem

image.png.5061e0e5b573523905cbd409de7e432a.png

Koszt samych gratów 2-3 tyś widzę. Ile dodatkowo liczyć za robociznę?

Z doświadczenia - dniówka koparki (+ewentualne wywiezienie ziemi) + dniówka dla 2 - 3 osób przy instalacji.

Tyle mnie zajęło. jak robiłem swoją. Dniówka czyli 8h

Krawiec

Napisano
  • Autor
6 minut temu, krawiec napisał:

Tyle mnie zajęło. jak robiłem swoją. Dniówka czyli 8h

Domyślam się, ale nie mam czasu ani ochoty załatwiać samemu koparki i ekipy, próbować uzgadniać terminy (po czym zwykle okazuje się, że komuś się coś "obsuwa" i na miejscu jest koparka ale bez ekipy...). Wolę dać parę stów więcej ale komuś, kto mi na jednej FV sprzeda graty i wszystko zainstaluje.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, kanu napisał:

U mnie całość wyszła tak jak mówiłem 6000zł, beczka 2500l + koparka, żwir i robota ogólnie ;)  

Niestety dużo też zależy od jakości ziemi pod spodem, u mnie był problem bo mam mocno gliniastą, a to ma wpływ na rozprowadzenie potem (woda kiepsko wsiąka...).

Grunt jest na szczęście piaszczysty, tzn pod warstwą ziemi klasy 6tej 😄 na 2 szpadle jest zółty piach, aż do głębokości ok 2.5m (na tej głębokości pojawia się woda podskórna, dalej nie kopałem)

Napisano
1 godzinę temu, iwik napisał:

Grunt jest na szczęście piaszczysty, tzn pod warstwą ziemi klasy 6tej 😄 na 2 szpadle jest zółty piach, aż do głębokości ok 2.5m (na tej głębokości pojawia się woda podskórna, dalej nie kopałem)

U mnie też był piach, ale na głębszych obszarach pojawiała się twarda glina a głębiej coś w rodzaju iłu...  w okolicy 10m jest już woda, przynajmniej w miejscu gdzie mam wykopaną studnię :)

To spowodowało, że musieliśmy zmienić plan położenia rur rozprowadzających... bo by było ciężko z wsiąkaniem w tą glinę... a to wyszło wszystko już przy kopaniu...  więc trochę mi się teren zorał, na nowo trzeba było sadzić trawę... :P

Edytowane przez kanu

• 1 rok później...
Napisano

Ktoś ogarnia temat , różne rodzaje i poradzi co ma sens a co nie ?

Napisano
12 godzin temu, sdss napisał:

Ktoś ogarnia temat , różne rodzaje i poradzi co ma sens a co nie ?

Lokalnego instalatora zapytaj. Zna grunty w Twojej okolicy i ograniczenia i dopłaty z gminy jeżeli są na inwestycje proekologiczne.

Mam dwie różne. Jedną z drenażem i drugą tzw reaktor z komorą napowietrzaną zamiast drenażu. Ogólnie to drugie rozwiązanie jest na małe działki lub działki z trudnym nieprzepuszczalnym dla wody terenie.