Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

naprawiem klimę w moim astrolocie, jest dziurawa jak ....

Featured Replies

Napisano

Witam

Wczoraj odstawiłem mojego astrolota do serwisu klimatyzacji KIA Motors w Sieradzu. Powiedziałem im, że nie działa mi klima i niech się tym zajmą. Okazało się, że urwał się przewód gdzieś idący od spodu od chłodnicy. Klima nie działała jż od listopada ubiegłoego roku do wymiany był też osuszacz. Ziomale polutowali tamten urwany przewód i przy sprawdzaniu szczelności wyszło, że jest jeszcze dziura w innym miescu. Ch....nia totalna z tym wyszła bo jak narazie cała ta impreza będzie mnie kosztować 500 PLN-ów. Powidziałem im, że za taką kwotę to mam dostać klimę zrobioną na TIP TOP. Jutro napiszę dokładny kosztorys i powiecie coś na jego temat.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Panowie mam powazny problem. Po naprawieniu klimatyzcji (połataniu dziur w układzie, wymianie osuszacza, i sprawdzeniu szczelności, nabiciu) okazało się, że klima sie nie załącza. Spece z KIA Motors powiedzieli, że problem leży po stronie elektryki bo jak na krótko zepnie to klima się włącza. Nie wiem co mam robić bo pewnie skasują mnie za naprawę z 500zł ale klima i tak nie będzie chodzić. Kolo powiedział mi, żebym jechał z tym problemem do elektryka i tam pewnie zstawie kolejne 100zł albo i więcej.

Co wy o tym sądzicie.

pozdrawiam

Napisano

A sprawdzałes bezpiecznik od klimy?

Napisano

> Witam

> Wczoraj odstawiłem mojego astrolota do serwisu klimatyzacji KIA

> Motors w Sieradzu. Powiedziałem im, że nie działa mi klima i

> niech się tym zajmą. Okazało się, że urwał się przewód gdzieś

> idący od spodu od chłodnicy. Klima nie działała jż od listopada

> ubiegłoego roku do wymiany był też osuszacz. Ziomale polutowali

> tamten urwany przewód i przy sprawdzaniu szczelności wyszło, że

> jest jeszcze dziura w innym miescu. Ch....nia totalna z tym

> wyszła bo jak narazie cała ta impreza będzie mnie kosztować 500

> PLN-ów. Powidziałem im, że za taką kwotę to mam dostać klimę

> zrobioną na TIP TOP. Jutro napiszę dokładny kosztorys i

> powiecie coś na jego temat.

> pozdrawiam

-------------------------------------

Słuchaj, u mine bylo tak:

1) Nie załaczała mi klima, i okazało się ze nie ma sprzęgła od klimy - tarcza ( wcześniejszy właściciel widocznie zgubił) WIEC TO SPRAWDŹ.

2) Gdy założyłem sprzęgło, to tez nie załączała az do momentu gdy nabiłem do końca czynnik, wtedy od razu ruszyła, i teraz jest super przyjemnie smile.gif zatem musi być czynnik w środku aby poszło

3) Bezpiecznik też sprawdź,

Napisano

>a moj maz pojechał tylko napełnic klima

a wypisali mu liste napraw na łączną kwote 2000

niewiem co mu tam napisali, podam wam w poniedziałek

powiedział ze musi to przemyslec mad.gif

kurka to jest 1/5 wartosci samochodu

w zyciu tego niebede robić

chyba ze pojade do innego warsztatu

Mona

Napisano
  • Autor

ale się wkurzyłem ale zadymy nie zrobiłem, za naprawę dałem 500zł ale chłopaki nie zrobili odgrzybiania ani nie włożyli filtra przeciwpyłkowego. poprosiłem babeczkę o dokładny spis rzeczy, które były robione u mnie w aucie to powiedziała mi, że w piątek dostanę ponieważ. szef wtedy będzie to będę z nim rozmawiał

wiem, że osuszacz nowy kosztował 190zł ale to itak zostaje za naprawę 310zł i jeszcze problem z elektryką.

Aha powiem tak, że przekanik się załącza bo po wciśnięciu guzika słychać cyknięcie z okolic włącznika świateł. sprzęgiełko też jest oki bo jak kompresor spiął koleś na krótko to zaskoczył. Na kabelku do kompresora nie ma napięcia i to jest przyczyna nie załączania klimy.

może ma ktoś schemat elektryczny bo możliwe, ze sam to jutro naprawię

pozdrawiam

Napisano

na rórce przy skraplaczy masz czujnik na 4 piny zmostkój dwa skrajne i sprawdż czy sie załączy.

Napisano
  • Autor

hmm

a to są piny prowadzące do włącznika czy gdzie?

co ma dać zwarcie tych dwóch pinów dokładnie.

Napisano

Ja mam takie pytanie, aby nie zakałdac nowego posta. Czy można założyć klime w mojej asterce- jest troche stara 92r.? Ile by to kosztowało, i czy dużo roboty?

Napisano

> hmm

> a to są piny prowadzące do włącznika czy gdzie?

> co ma dać zwarcie tych dwóch pinów dokładnie.

piny są od zaworu który załancza sprężarke i wentylator gdy jest odpowiednie ciśnienie w układzie ,gdy go nie ma czujnik nie ma przejścia .

Napisano
  • Autor

> piny są od zaworu który załancza sprężarke i wentylator gdy jest

> odpowiednie ciśnienie w układzie ,gdy go nie ma czujnik nie ma

> przejścia .

tak jak Ci napisałem na GG ale tutaj też napiszę wypiąłem tą wtyczkę na 4 piny co jest na takiej bańce na rurce co idzie dołem pomiędzy silnikiem, a chłodnicą wody. Zmostkowałem dwa skrejne piny we wtycze i próbowałem włączyć klimę ale teraz jak dla mnie było gorzej bo się nawet nie załączył przkaźnik (nie było słychać cyknięcia), a klima i tak nie działała. Od razu napiszę, że nie wkładałem wtyczki po zmostkowaniu na swoje miejsce tylko wisiała ona sobie luźno. Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły???

pozdrawiam

Przemula

P.S. Bezpieczniki sprawdziłem jeszcze raz i wszystkie są ok.

Czynnik był nabijany wczoraj więc powinno być oki.

Napisano

na poczatku poszukaj w archiwum bo było o tym b. duzo

Napisano
  • Autor

panowie potrzbuję schemat elektryczny klimatyzacji

ma ktoś może?

Napisano
  • Autor

No więc sprawdziłem te oba czujniki co są umieszczone na bańce co idzie na dole pomiędzy chłodnica i silnkiem

Sprawa wygląda następująco

czujnik S341 ma faktycznie piny 1 i 2 zwarte do siebie, co powoduje włączenie wentylatora, ale na czujniku są rozwarte piny 3 i 4. Jeśli pin 3 i 4 zewre na wtycze wentylator włącza się na max obroty.

czujnik S36 jest rozwarty cały czas i nawet jak zewrę wtyczkę klimatyzacja nie startuje.

Czy tak powinno byc, ze przy nabitej klimie czujnik S36 jest rozwarty.

Pozdrawiam

277027005-Nowyobraz.jpg

post-39690-14352471359101_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.