Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuka z przodu - zagadka

Featured Replies

Napisano

Jest sobie auto ze standardowym mcphersonem z przodu. I stuka. Stuka prawa strona głównie na lewych zakrętach. No i jest zagadka, bo wykluczone zostały:

- układ kierowniczy (przy odłączonej końcówce stuk nadal występuje)

- sworzeń i tuleje wahacza (nowy OE)

- poduszka amortyzatora (nowa)

- łącznik stabilizatora

- łożysko (stuk jest tylko przy ruchu góra-dół)

- śruba centralna/przegub

Łatwiej stuk odtworzyć na postoju, jeśli auto zostało opuszczone z podnośnika i koło jest naprężone-podwinięte do wewnątrz. Naciskając wtedy nogą na górną (i tylko na górną) część opony następuje dość głośny pojedynczy stuk. No zostaje chyba tylko amortyzator, ale jak trzymam za sztycę tuż przy jej wyjściu to w tym miejscu ruchu nie ma. Czy możliwe jest, żeby luz był niżej w amortyzatorze, mniej więcej przy dolnym końcu sztycy? Dodam, że jak koło jest całkiem uniesione, to stuknięcia nie da się odtworzyć.

Napisano

Jeśli wszystkie wymienione części są ok. to zostaje amortyzator, chyba, ze sprężyna gdzieś owadza/ociera się...

Ile przebiegu mają amortyzatory i jeszcze fabryczne czy jakieś chińczyki?

Edytowane przez volf6

Napisano

auto na kanał, jedna osoba w kanale ,ty łapiesz za dach i bujasz autem na boki

Napisano
  • Autor

Amory fabryczne, przebieg nieznany... Tłumią dobrze, chociaż nie wyglądają na nowe.

Napisano

Ja tak samo miałem.

Wszystko powynienialem i nic.

Dopiero po wymianie kolumny kierowniczej przestało 

Napisano
  • Autor

U mnie układ kierowniczy na pewno nie jest przyczyną... Pojadę dla świętego spokoju na szarpaki, a jak nic nie wykaże, to amory do wymiany. Nic innego nie zostaje.

Napisano

A poduszka amortyzatora dobrze założona ??

Bo np. w fordzie łatwo założyć ją odwrotnie i wtedy stuka.

Napisano
  • Autor

W tym aucie nie da się założyć źle poduszki.

Napisano

Żebyś czuł się raźniej: mi w omedze coś z tyłu stukało na nierównościach. Na szarpakach sprawdzane w dwie osoby, amory wymienione, drążki wymienione, na warsztacie kilka razy mechanicy sprawdzali i nic. I tak 12 lat jeździłem, a odgłos przez cały czas tak samo (mało) intensywny. Może coś w karoserii w szczeliny wpadło?

Wysłane z mojego iPhone XS Max przy użyciu Tapatalka

Napisano
Dnia 24.06.2020 o 05:54, Krisker napisał:

Amory fabryczne, przebieg nieznany... Tłumią dobrze, chociaż nie wyglądają na nowe.

U mnie stukało, a właściwie waliło, na progach zwalniających.

Okazało się, że jest uszkodzony amortyzator, który tłumił tylko w jedną stronę (pewnie jakiś zaworek się uszkodził w środku).

Ściskał się normalnie, a rozciągał bez żadnego oporu. A że był to amortyzator gazowy, więc to rozciąganie było dość gwałtowne.

Napisano
  • Autor

Po wymianie amorów problem zniknął. Stary amortyzator miał bardzo duży luz promieniowy i chyba uszkodzony zaworek bo tłumienie na ściskanie działało, ale powrót był natychmiastowy bez żadnych oporów. Maras miał rację :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.