Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panele winylowe do łazienki

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie - panele winylowe podłogowe jako lekki zamiennik standardowych płytek. Sprawdzą się czy dać sobie spokój?

Napisano
Godzinę temu, bochumil napisał:

Jak w temacie - panele winylowe podłogowe jako lekki zamiennik standardowych płytek. Sprawdzą się czy dać sobie spokój?

Jasne, że się sprawdzają.

Napisano
  • Autor
Jasne, że się sprawdzają.
Również w obrębie prysznica? Istnieje wariant paneli winylowych ściennych? Jak z trwałością takiego rozwiązania?
Napisano
10 godzin temu, bochumil napisał:

Również w obrębie prysznica?

Jasne, że tak. Pod prysznic chyba tylko bym nie dawał? Nie są 100% szczelne.

Istnieje wariant paneli winylowych ściennych?

Nie wiem ale klejone możesz położyć nawet na sufit.

Jak z trwałością takiego rozwiązania?

Są mniej twarde niż z MDF. Trzeba wybierać te o najwyższym, dostępnym stopniu ścieralności. 

Napisano
  • Autor

Potrzebuję jeszcze jakąś dobrą lekką cienkościenną wylewkę. Coś polecisz? Nie chciałbym obciążać stropu i podnosić posadzki.

Napisano

Ja mam ale to w ubikacji gdzie jedynie pralka oprócz muszli stoi. Nie brałem klejonych, kładłem je na płytki. Chciałem niskim kosztem, bez kucia, coś zmienić.

Po lewej po rewolucji, mało widać tych paneli na zdjęciu. Jak znajdę inne to dorzucę. Kupowałem je jak dobrze pamiętam w LM. 

Resized_20191214_100925_6815.jpeg

MmsCamera_2019-12-10-12-56-20.jpg

Edytowane przez szpyrek

Napisano
Godzinę temu, szpyrek napisał:

Ja mam ale to w ubikacji gdzie jedynie pralka oprócz muszli stoi. Nie brałem klejonych, kładłem je na płytki. Chciałem niskim kosztem, bez kucia, coś zmienić.

Po lewej po rewolucji, mało widać tych paneli na zdjęciu. Jak znajdę inne to dorzucę. Kupowałem je jak dobrze pamiętam w LM. 

Resized_20191214_100925_6815.jpeg

MmsCamera_2019-12-10-12-56-20.jpg

Czy fugi z poprzedniej glazury nie odznaczają się na nowych panelach winylowych ?

W jaki sposób je kleiłeś ?

Jakiej są grubości ?

Montaż na styk, czy na zamki (podłoga) ?

Napisano

@Tomo

Wybrałem panele na klik a nie klejone tylko dlatego, że stałaby na nich pralka a na niej suszarka. Obawiałem się czy przy wirowaniu klej nie puści i nie zrobią się szpary. Przy obecnych panelach jest wszystko ok. 

Fugi nie widać, chyba za mała powierzchnia a może też przez pstrokaty wzór. 

2mkw i nie dawałem też podkładu. Od 8mc nic się z podłoga nie dzieje. 

https://m.leroymerlin.pl/podlogi-drewniane-boazerie/panele-deski-parkiety/panele-podlogowe-winylowe/panele-winylowe-gatsby-forte-artens,p464549,l2341.html

Napisano
10 minut temu, szpyrek napisał:

@Tomo

Wybrałem panele na klik a nie klejone tylko dlatego, że stałaby na nich pralka a na niej suszarka. Obawiałem się czy przy wirowaniu klej nie puści i nie zrobią się szpary. Przy obecnych panelach jest wszystko ok. 

Fugi nie widać, chyba za mała powierzchnia a może też przez pstrokaty wzór. 

2mkw i nie dawałem też podkładu. Od 8mc nic się z podłoga nie dzieje. 

https://m.leroymerlin.pl/podlogi-drewniane-boazerie/panele-deski-parkiety/panele-podlogowe-winylowe/panele-winylowe-gatsby-forte-artens,p464549,l2341.html

A te białe na ścianie to też winyl, czy normalnie płytka ?

Napisano

@Tomo te białe to pomalowane płytki farba v33. Miał być tani i szybki lifting ubikacji. 

• 11 miesięcy później...
Napisano

Odkopię temat.

Zostałem namaszczony do ułożenia paneli w łazience.
Żona kupiła w LM (Saloniki Intenso Artens) o grubości aż 4mm
Dokupiła też podkład 1,5mm.

Teraz są płytki z fugą pewnie min. 4mm i powstaje pytanie czy równać fugi czy dawać ten podkład ?

Kolejne pytanie o wykończenie na ścianie. Tutaj również czeka mnie malowanie istniejącej glazury i nie wiem jak połączyć pion z poziomem.

Listwa przypodłogowa to chyba nie teges ? Dałbym na równo i może jakiś silikon, ale co z faktem zalecanej dylatacji ?

Tak dużo pytań tak mało odpowiedzi :)

Napisano

Dylatacji zostawiłem 2mm i uzupełniłem silikonem. Ponad dwa lata minęło i nic się nie wypatrzyło czy rozeszło. 

IMG_20210720_154202.jpg